Att växa som ledare kräver rätt ingredienser

Omsätt dina lärdomar till praktik.

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2011

Att växa som ledare kräver rätt ingredienser.

Att växa som ledare kräver rätt ingredienser.

Som varje jordbrukare vet, sker tillväxten av en gröda endast om rätt ingredienser är närvarande. För att kunna skörda i rik mängd börjar jordbrukaren med att plantera rätt frön i rätt jordmån där solljus och vatten kan hjälpa fröet att gro, mogna och bära frukt. Om någon av dessa ingredienser (frön, jordmån, solljus, eller vatten) saknas kommer grödan inte att växa

Fem Ingredienser för personlig utveckling

Att växa som ledare kräver också rätt ingredienser. Endast när rätt attityder och handlingar odlas kan ledare växa i inflytande. Låt oss titta på fem grundläggande kvaliteter som är nödvändiga för tillväxt i ledarskap.

1. Öppenhet att lära

Arrogans är största hindret för förbättring och utveckling. Det är därför ödmjukhet är utgångspunkten för personlig utveckling. Som Erwin G. Hall sade: "Ett öppet sinne är början på självinsikt och tillväxt. Vi kan inte lära oss något nytt utan att först ett erkännande av att inte veta allt."

Att vi tillägnar oss en nybörjares tankesätt hjälper oss att vara öppna för att lära. Nybörjare är medvetna om att de inte ännu kan allt, och med det förhållningssättet fortsätter de. Som en allmän regel - de är öppna och ödmjuka och saknar den förnöjsamhet och stelhet som ofta följer med erfarenhet och uppnådda resultat. Det är självklart enkelt att ha ett nybörjartänk när du faktiskt är en nybörjare, men att behålla öppenheten för att lära blir viktigare med tiden, speciellt när du redan har uppnått en viss grad av framgång.

2. Disciplinen att försaka

Tillväxt som ledare innebär tillfällig förlust. Det kan innebära att ge upp bekanta men begränsande mönster, ett tryggt men otacksamt arbete, värderingar som inte längre är betrodda, eller relationer som har förlorat sin mening. Allt gott vi får i livet är en följd av att offra något annat. Vi ger upp något bra för att få något bättre.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

3. Trygghet i sig själv

För att fortsätta lära under hela livet, måste vi vara beredda på, oavsett vad vår position är, att säga: "Jag vet inte." Det kan vara svårt för chefer att erkänna att de saknar kunskap för att det känns som om alla vänder sig till dem för att få vägledning och de vill inte göra människor besvikna. Men anhängare söker inte perfektion i sina ledare. De letar efter en ärlig, äkta och modig ledare som, oberoende av de hinder som organisationen möter, inte vilar förrän problemet är löst.

Det tog mig sju år att hitta min bana som kommunikatör. Under de sju åren så framförde jag en del tråkiga tal, och jag kände mig modfälld ibland. Men jag var samtidigt trygg. Tillräckligt trygg för att inta scenen och finslipa min kommunikationsförmåga tills jag verkligen kunde få kontakt med en publik. Hade jag varit osäker, hade de negativa utvärderingar jag i början fick förseglat mitt öde som talare och jag skulle aldrig ha utmärkt mig i min karriär.

4. Lyssna och lär

Lyssna, lär och ställ frågor till ledare som varit framgångsrika och som prövats i sitt ledarskap. Lär från deras erfarenheter så att du kan undvika deras misstag och istället efterlikna deras triumfer. Be om feedback och ta till dig vad de säger. Kritik från vänner kan svida lite på kort sikt, men på din resa som ledare, kan den rädda dig från att falla offer för dina blinda fläckar.

5. Använd eller förlora det

Kunskap har en begränsad hållbarhetstid. Om den inte används omedelbart eller bevaras omsorgsfullt, riskerar den  att förstöras och bli värdelös. Omsätt dina lärdomar till praktik, så att dina insikter mognar till förståelse.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill