De extroverta sätter världen i rörelse

Extroverta människor är spänningssökande sociala genier - men missförstår ofta sina introverta vänner och kollegor.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | JAN 2015

De extroverta sätter världen i rörelse

De extroverta sätter världen i rörelse

Extroverta människor tycker om när det händer saker runt omkring dem. De fokuserar utåt och har lätt för att bli uttråkade när de inte får stimulans utifrån. Social interaktion kan sägas vara deras specialitet - även om de i ärlighetens namn är betydligt bättre på att prata än att lyssna. Deras hunger efter nya intryck från den externa världen gör dem också företagsamma, innovativa och modiga. De extroverta sätter världen i rörelse.

De extroverta är den typen av människor som älskar att mingla och träffa nya människor. De får kraft och energi av social interaktion, och känner sällan något större behov av ensamhet. Personer som är extroverta är i regel mindre känsliga för intryck utifrån, vilket gör att de både vill och behöver fylla på med nya sådana intryck hela tiden - annars börjar de snart klättra på väggarna.

På senare år har man inom media och populärpsykologisk facklitteratur lyft fram fördelarna med introverta och ambiverta människor - som ofta kan känna sig undanskuffade i en värld dominerad av utåtriktade. Men även de extroverta har sina fördelar, vilket i rättvisans namn kan vara värt att lyfta fram.

Söker spänning

Extroverta människor vill ofta och gärna uppleva det nya och okända i stället för att gå i samma gamla vanliga hjulspår, skriver tidningen Forbes. De älskar att träffa nya människor, och är ständigt på jakt efter spänning, äventyr och adrenalinkickar.

Detta gäller förvisso för introverta också - men de extroverta vänder sig utåt snarare än inåt för att få sina kickar. Inåtvända människor kan gå igång på alla cylindrar av en idé, en tanke - medan de utåtriktade har ett stort behov av att det händer konkreta saker runt omkring dem.

Detta är förstås en stor fördel, både för de extroverta själva och för deras introverta vänner och kollegor. Någon måste ju se till att det händer saker också; att konkreta projekt kommer igång, att någon bryter isen på firmafesten, och så vidare. Äventyrslystnaden innebär också att de utåtriktade är modiga risktagare, handlingskraftiga entreprenörer och goda innovatörer.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

De extroverta sätter världen i rörelse. De är usla på att underhålla sig själva, vilket gör att de ständigt söker kontakt med andra. Deras förmåga till socialt nätverkande innebär inte bara att de har lättare för att hitta nya karriärvägar åt sig själva, utan också att de med sitt stora kontaktnät kan fixa nya affärsmöjligheter för sitt företag och ibland ett nytt jobb till en introvert vän.

Missförstår introverta

Tidningen Psychology Today har sammanställt en lista över saker som introverta bör veta om extroverta, och vice versa. Där konstateras bland annat att extroverta människor ibland har svårt att förstå introversion om man inte förklarar den för dem.

Kanske är det detta som gör att extroverta ofta misstolkar sina inåtvända vänner, till exempel genom att tro att de har tråkigt eller är sura bara för att de är tillbakadragna - eller genom att ta illa upp om de introverta inte alltid vill umgås och prata.

De extroverta menar väl när de gör sina tappra försök att "omvända" sina introverta vänner, även om det kanske inte alltid upplevs så. Som introvert bör man också veta att utåtriktade människor inte alltid är så bra på att fånga upp små hintar, just eftersom de är mindre känsliga för intryck utifrån. Säg vad du vill ha sagt, annars kan du inte räkna med att den extroverta har förstått.

Personer med en extrovert personlighet har ofta svårt med två saker: Att arbeta självständigt (ensamarbete) och att låta andra människor komma till tals. Det sistnämnda uppvägs dock med råge av det faktum att många samtal över huvud taget inte skulle äga rum om inte de extroverta hade initierat dem. De pratar väldigt mycket, ibland med lite för många ord - men tar sällan illa upp om man avbryter dem.

Den forskning som finns tyder på att extroverta människor generellt är lyckligare än introverta. Det finns också studier som visar att inåtvända människor mår bättre om de agerar som om de vore extroverta (utan att överdriva - man ska aldrig förneka sin sanna natur). Motsatt förhållande gäller dock inte; de extroverta blir miserabla om de tvingas agera som introverta.

Ibland kan vi kanske uppfatta dem som ytliga och bullriga - men någonting gör de uppenbarligen rätt, de där färgstarka sociala genierna som alltid är festens medelpunkt.

Läs fler artiklar i ämnet: Ambiverta skapar balans och harmoni och Ge plats åt introverta i arbetslivet

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill