”Teamwork är vårt viktigaste kärnvärde”

Jonas Wiström, ÅF AB, fjolårsvinnare i Årets VD, kategori Stora företag: ”En massa stolthet för mig, mitt team och hela företaget.”

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2015

Jonas Wiström är VD för teknikkonsulten ÅF AB och blev 2014 utsedd till Årets VD i kategorin Stora bolag. Bakgrunden var flera år av snabb utveckling, stora satsningar på medarbetarengagemang och ett gediget arbete med jämställdhets- och hållbarhetsfrågor.
När det nu återigen är dags att utse Årets VD passar vi på att göra en kort intervju med förra årets vinnare för att ta reda på vad som har hänt sedan sist.

För ett år sedan utsågs du till Årets VD. Vad har utmärkelsen betytt för dig och företaget?

– En massa stolthet såklart för mig, mitt team och hela företaget som ju är de som gjort att jag fått denna utmärkelse. Tyvärr är det ju ingen ”one-man show”.

I motiveringen nämndes bland annat ditt engagemang för hållbarhet och jämställdhet. Har det hänt något nytt på den fronten under det senaste året?

– Ja, jag tycker hållbarhetsfrågorna återigen har fått ett starkare fokus i synnerhet på miljöområdet. Klimatskeptikerna blir allt färre och förutsättningarna för COP 21 i Paris är mycket bättre jämfört med det föregående mötet i Köpenhamn. Det blir allt mer uppenbart för alla att något händer med vår planet.

Ni hamnar alltid högt i rankingen av attraktiva arbetsgivare. Vad är det som gör att folk vill jobba för just er?

– Att vi erbjuder svårslagna möjligheter att utvecklas som ingenjör med en unik teknologibas som är både bred och djup kopplat med karriärmöjligheter i 25 länder. Till detta kommer en kultur som bygger på vårt viktigaste kärnvärde: ”Teamwork”. Vi lär av varandra och delar på erfarenheter tack vare kultur, processer och system.

Vad ser du som din och företagets nästa stora framtidsutmaning?

– Att bygga det hållbara samhället i en värld som präglas av urbanisering, globalisering och digitalisering.

Nu är det återigen dags att utse Årets VD. Vilka egenskaper tycker du att en värdig pristagare bör ha?

– En ledare som skapar uthålliga resultat via ett sammansvetsat team och en stark företagskultur.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill