Ett liv som räknas

Vissa relationer förstärker våra värderingar och lyfter oss, medan andra underminerar våra övertygelser och dränerar oss.

Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2013

Ben Franklin skrev en gång, "Jag vill hellre att det sägs att han gjorde nytta för andra än att han dog rik." Det var mer än bara ord - det var på det sättet Franklin levde sitt liv. Ett exempel på hur han gjorde nytta för andra var uppfinningen av Franklinspisen. I stället för att patentera den och hålla den för sig själv, bestämde han sig för att dela sin uppfinning med världen.

Enligt Dr John C. Van Horne, Library Company of Philadelphia: "Franklins filantropi var av kollektiv karaktär. Hans känsla av välvilja kom genom att hjälpa sina medmänniskor och göra gott för samhället. Filantropi var hans religion. Att göra gott för mänskligheten var något gudomligt."

Till och med hans ställning som tryckare passar denna filosofiska läggning. Han ville inte hamstra sina idéer, utan dela dem så att alla skulle kunna gynnas. Han hade en "överflödsmentalitet."

Istället för att se världen utifrån hur mycket pengar han kunde skaffa, såg Franklin världen i termer av hur många människor han kunde hjälpa. För Benjamin Franklin var att skapa värde för andra en belöning i sig själv.

När jag blir äldre och får perspektiv ser jag att rikedom handlar om självförverkligande. Jag vill inte att mitt liv ska mätas med kronor och ören eller hur många böcker jag har författat. Snarare vill jag bli ihågkommen för de liv som jag har berört. Jag vill leva ett liv som räknas. För varje dag som går känner jag större brådska att se till att min tid och energi investeras i utvecklingen av andra ledare .

Ett liv som räknas avgörs av:

1 . De relationer som jag formar

Relationer hjälper oss att definiera vilka vi är och vad vi kan bli. I mitt eget liv, kan jag se hur relationer har format min karaktär, värderingar och intressen. Jag ser relationer som mina största skatter i livet och en enorm källa till glädje.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

De flesta människor kan spåra sina misslyckanden och framgångar till centrala relationer. Det beror på att alla relationer innebär överföring. När vi interagerar med andra utbyter vi energi, känslor, idéer och värderingar. Vissa relationer förstärker våra värderingar och lyfter oss, medan andra underminerar våra övertygelser och dränerar oss. Även om vi inte kan välja varje relation i våra liv, på det hela taget, så får vi välja de som är närmast oss.

Några regler för relationer

 • Kom överens med dig själv
 • Den enda relation du har tills du dör är du själv.
 • Värdesätt människor
 • Du kan inte få en annan person att känna sig viktig, om du i hemlighet känner att han eller hon är en nolla.
 • Ansträng dig för att skapa relationer
 • Resultatet för en person som aldrig betjänar andra? Ensamhet.
 • Förstå regeln om ömsesidighet. Med tiden, kommer människor att dela ömsesidiga liknande attityder gentemot varandra.
 • Följ den tidlösa principen, den gyllene regeln: behandla andra så som du själv vill bli behandlad.

2. De beslut som jag tar

Bra beslut ger ibland utdelningar långt in i framtiden, medan dåliga besluten förföljer oss på en gång. Jämför följande divergerande beslut som togs av Johnson & Johnson och Phillip Morris.

År 1982 stod Johnson & Johnson inför ett dilemma när sju personer dött av att cyanidgift placerats inuti Tylenolburkar. Johnson & Johnsons reaktion? Företaget drog in sin produkt från hyllorna, investerade i manipuleringssäker tappning, och framstod som en förebild för samhällsansvar. Till denna dag är Johnson & Johnson fortfarande en av USA: s mest beundrade företag.

År 1999 beställde Phillip Morris, i ett försök att motverka antirök-kampanjer i Tjeckien, en ekonomisk analys för att undersöka de "indirekta positiva effekterna" av förtida dödsfall av rökare. I de påstådda "förmåner" för det tjeckiska samhället ingick besparingar för sjukvård, pensioner, välfärd, och boendekostnader för de äldre. Efter att ryktet av studien började cirkulera, tvingade den allmänna opinionen Phillip Morris att utfärda en motvillig ursäkt. Mot bakgrund av tydliga belägg för att det är skadligt för hälsan med rökning, har Philip Morris beslut att rättfärdiga sin cigarettförsäljning blivit ett exempel på förakt för konsumenten.

Min vän, den legendariske baskettränare John Wooden, uppmuntrar ledare att, "Gör varje dag till ditt mästerverk." Två ingredienser är nödvändiga för att varje dag ska vara ett mästerverk: beslut och disciplin. Jag gillar att tänka på beslut som målsättning och disciplin som måluppfyllelse. Beslut och disciplin kan inte skiljas åt - det ena är värdelöst utan det andra.

 • Bra beslut - Daglig Disciplin = En Plan utan resultat
 • Daglig Disciplin - bra beslut = likriktning utan belöning
 • Bra beslut + Daglig Disciplin = Ett mästerverk som leder till framgång

3. De upplevelser jag erfar

Förutom relationer och beslut, formas våra liv av betydelsefulla upplevelser. Vare sig det är triumfer eller tragedier, så sätter en handfull viktiga erfarenheter sin prägel på oss. Kanske vi får en efterlängtad befordran eller plötsligt blir av med ett jobb. Kanske en nära anhörig går bort, eller ett nyfött barn kommer in i våra liv. Dessa erfarenheter påverkar oss känslomässigt och utmanar våra övertygelser. De kan till och med avslöja vårt syfte i livet.

Vi definierar oss själva inte så mycket i ögonblicket av själva upplevelsen utan snarare urifrån vår reaktion på upplevelsen. Ska vi ge upp eller ta nya tag? Hysa bitterhet eller välja att förlåta? Skylla på eller leda till att vi förbättras? Hur som helst, de upplevda erfarenheterna i våra liv berör oss djupt.

De upplevelser vi möter är breda och varierade, men här är några korta tips för att få ut det mesta av dem.

1. Utvärdera erfarenhet

Erfarenhet är inte den bästa läraren. Utvärderadet av erfarenheter är den bästa läraren. Lär av såväl misstag som segrar. Utnyttja erfarenheter för att växa och få visdom.

2. Hantera de känslomässiga aspekterna av erfarenhet

Avgörande ögonblick kommer med en flod av känslor - ibland positiva och ibland negativa. Lär dig att motverka negativa känslor och att utnyttja dynamiken i positiva känslor.

3. Dela dem genom berättande

Upplevelser är mina rikaste samlingar av läromedel. Ta för vana att dela med dig av de lärdomar och erfarenheter som har format ditt liv och ditt ledarskap.

Sammanfattning

Att leva ett liv som räknas bestäms av ...

 • De relationer som jag formar
 • De beslut som jag tar
 • De upplevelser som jag möter

Om du inte gör något med ditt liv, så spelar det ingen roll hur länge du lever. Om du gör något med ditt liv, så spelar det ingen roll hur kort livet kan vara. Ett liv mäts inte av de år vi levde, utan av dess användbarhet. Om du ger, är kärleksfull, bidrar, hjälper, uppmuntrar och adderar värde till andra, då lever du ett liv som räknas.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill