Fotbollen som förenar

Craig Hepburn, en av initiativtagarna till African Brothers Football Academy: "Med fotbollen som medel vill vi överbrygga kulturella skillnader och arbeta för sociala förbättringar i de fattiga kåkstäderna".

Hållbarhet | ARTIKEL | FEB 2012

En vit och en färgad sydafrikan har tillsammans grundat African Brothers Football Academy i Kapstaden. Här samlas barn och ungdomar från stadens alla områden för att spela fotboll, läsa läxor och umgås.

Vi kommer till idrottsplatsen vid Garden Commercial High School i Kåkstaden på uttalad tid, men får vänta en stund på Craig Hepburn. Han håller på att preparera den nyanlagda gräsmattan på 11-mannaplanen och måste avsluta det först. Som den eldsjäl han är, har han ett finger med i det mesta som händer vid anläggningen. Så småningom visar han oss runt och berättar entusiastiskt om kommande utvecklingsplaner. Vid sidan av den stora planen finns tre mindre planer med konstgräs.

Det nyaste projektet är att bygga en övervåning ovanpå huset med omklädningsrum som ska inrymma ett kafé och samlingsrum.

Till fotbollsanläggningen kommer spelare från hela Kapstadsområdet, från såväl rika villaförorter som fattiga kåkstäder, vita som färgade. Den gemensamma nämnaren är lusten att spela fotboll.

- Med fotbollen som medel vill vi överbrygga kulturella skillnader och arbeta för sociala förbättringar i de fattiga kåkstäderna, säger Craig Hepburn.

Erfarenheter från Europa

Under sin egen tid som aktiv fotbollsspelare var Craig Hepburn målvakt. Ryktet om den duktige sydafrikanen spred sig ända till Skottland dit han åkte för att provspela i mitten av 80-talet. Det blev en omtumlande resa.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- När jag mellanlandade på Schiphol Airport i Amsterdam såg jag en vit man som tvättade fönster – och blev helt chockad. Jag hade aldrig sett en vit människa utföra en sådan arbetsuppgift tidigare. Det ingick inte i min världsbild som vit sydafrikan uppvuxen med apartheid, berättar Craig Hepburn.

Tiden i Europa blev kortvarig för Craig, men tillräckligt lång för att han skulle börja ifrågasätta apartheid och de sociala och ekonomiska skillnaderna i hemlandet. Han ville arbeta för en radikal förändring av samhället.

Tillsammans med sin vän Siphiwe Cele från kåkstaden i Hout Bay söder om Kåkstaden grundade han 1996 African Brothers Football Academy. I dag har klubben tjugo lag där fler än trehundra spelare mellan sex och nitton år kommer från kåkstäderna.

- Fotbollen ger ungdomarna en chans att bli en del av ett lag där man måste följa spelets regler, passa bollen och komma i tid till träning och match. Det skapar mening i den för många tuffa tillvaron i fattiga förorter.  Här är laget större än individen och det gäller för alla, oavsett hudfärg, säger Craig Hepburn.

Tränar varje dag

Varje dag bedrivs träning under ledning av utbildade tränare, men här kan ungdomarna även spela fotboll på egen hand eller läsa läxor med hjälp av volontärer.

African Brothers Football Academy har skrapat ihop finansiering via sponsorer, såväl privatpersoner som företag eller organisationer. I samband med fotbolls-VM 2010 i Kapstaden uppmärksammades akademien i medierna, vilket har lett till flera internationella samarbeten.

I höstas var Craig Hepburn i Sverige och besökte Stockholms Fotbollsakademi för att lära hur deras verksamhet och svensk fotboll i stort fungerar.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet

Dela:

Fakta Kapstaden

Ligger vid Atlantkusten i sydvästra Sydafrika och har medelhavsklimat året om.

Sydafrikas näst största stad med 3,5 miljoner invånare.

Befolkning: färgade 48%, svarta afrikaner 31%, vita 19% och asiater 1,5%.

Språk: 41% av invånarna talar afrikaan som första språk, 29% talar xhosa och 28% talar engelska.

Religion: 77% av befolkningen är kristna, 11% har ingen religiös tillhörighet, 10% är muslimer.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill