Goal Mapping tar fram den bästa versionen av dig själv

Ellen Salén Wettergren: Den brittiska trenden som är en mix av mental träning, hjärnforskning och positiv psykologi.

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2014

Hjärta och Goalmapping

Hjärta och Goalmapping

Vill du bli den bästa versionen av dig själv? Bli den ledare du alltid velat vara? Nå dina hälsomål? Få en motiverad och engagerad arbetsgrupp som arbetar mot samma mål? Goal Mapping är en metod för utveckling av individer, grupper och företag så att de tillsammans kan växa och använda sin fulla potential. Metoden är grundad av engelsmannen Brian Mayne och idag använder sig miljontals människor i Europa av Goal Mapping. Företag som Dell, Siemens, IBM och Microsoft har använt sig av metoden och fått mycket goda resultat i att få medarbetarna att arbeta mot samma mål. Här har Anna Hansson bett Ellen Salén Wettergren berätta mer om metoden. Ellen är företagssköterska i grunden och har arbetat inom företagshälovården i 14 år. Idag föreläser hon och coachar, med bland annat Goal Mapping som verktyg.

Metoden kan användas som ett strategiskt verktyg för att engagera och motivera medarbetarna i målarbetet på både individ och gruppnivå. Verktyget är bra att arbeta med vid olika typer av förändringsarbeten.

Goal Mapping bygger på en mix av mental träning, hjärnforskning och positiv psykologi.

Vårt omedvetna styrs av bilder och hjärnforskning visar att vi minns bilder bättre än ord. I klassiskt målarbete använder vi mest vänster hjärnhalva. I Goal Mapping-metoden, däremot, använder vi både höger och vänster hjärnhalva och det är därför det är så effektivt och lättare att nå de uppsatta målen.

Goal Mapping här och nu

Metoden utgår från var du befinner dig just nu och hjälper dig att skapa drömmar och visioner om framtiden. Du skapar en måltavla utifrån dina drömmar och visioner med ord (vänster hjärnhalva) och en med bilder (höger hjärnhalva). Teori och övningar vävs samman och skapar många aha-upplevelser och insikter.

Den hjälper dig att hitta ditt driv, ditt eget ansvar över att forma framtiden och också ditt engagemang och din lust. ”What makes your heart sing?”

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Growloop - den digitala ledarskapscoachen, tränar och utvecklar ledarskapet inklusive självledarskapet hos individer, team och organisation.

Välj bland populära ledarskapsprogram och träna själv och tillsammans med kollegor, oavsett var ni befinner er.

Growloop används idag i svenska likväl som internationella organisationer och har fått fina betyg, bland annat 8,5/10 i NPS score och 5/5 i app store.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan årskiftet 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer

Positiva tankar gör att nya förbindelser skapas i hjärnan, nya förbindelser som gör det lättare för oss att få tillgång till nya idéer och tankar. Det positiva tänkandet gör också att serotonin frigörs. Serotonin får oss att känna lycka och må bra. Det underlättar i sin tur att nya förbindelser skapas i hjärnan.

Negativa tankar däremot blockerar nya förbindelser och gör att vi tänker och handlar i samma mönster som vi alltid gjort. Forskning visar att det tar 10-30 dagar att skapa nya förbindelser. Metoden tar hänsyn till den kunskapen.

En förändrad vardag

Jag blev kontaktad av en man som behövde hjälp. Han arbetade som mellanchef på ett medelstort företag. Han kom till mig för chefscoaching och kände att han tappat kontrollen över sin situation på jobbet. Han tvivlade på sin kompetens, hade ingen struktur och hade tappat motivationen att fortsätta. Vi ritade upp alla arbetsuppgifter som han var inblandad i och sorterade och strukturerade upp dem. Han fick tänka ut vilken typ av chef han ville vara och hur han skulle nå dit.

Vi gick igenom grunderna i Goal Mapping och han fick i lugn och ro drömma fritt om sitt ledarskap.  Därefter gjorde han sin goalmap, både en skriven och en ritad. För honom blev det då helt klart att det var personalansvaret i sin roll som han ville prioritera och satsa lite extra på. Han satte upp mål och hittade strategier att nå dit.

När vi sågs efter 4 veckor var det en helt annan man som klev innanför dörren. Han såg stark och glad ut. Han hade tittat på sin goalmap dagligen i fyra veckor och känt hur energin och handlingskraften återvände. När vi träffades efter ytterligare fyra veckor hade han hittat en form för sitt personalansvar som hade lett till att medarbetarna tog mer ansvar och var mer motiverade att arbeta mot det gemensamma målet. Han känner återigen att han har struktur, arbetsglädje och att han är rätt man på rätt plats. 

Vem vill du vara?

Ofta när vi befinner oss i en situation där vi inte vill vara, eller när vi upplever att vi blivit en person vi inte trivs med, hamnar allt fokus på vad vi inte vill.

Vi önskar att situationen såg annorlunda ut, men ofta står stress och egna tankar i vägen för att vi ska kunna fokusera på hur vi faktiskt vill ha det. Goal Mapping kan vara att verktyg för att stanna upp och lägga tid och tanke på vad du vill, hur du önskar att din tillvaro såg ut.

Att veta vart vi strävar och vad vi mår bra av är viktiga förutsättningar för att kunna ta reda på hur vi når dit!

Vad får just ditt hjärta att sjunga?

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Om skribenten

Ellen Salén Wettergren är utbildad coach, diplomerad enl ICF. Utbildad på Leapfrog i Stockholm. Ellen har coachat chefer och medarbetare på SEB, Swedbank och Nordea under flera år och är idag certifierad i Goal Mapping som engelskmannen Brian Mayne grundat. Hon driver företaget YoDe tillsammans med Annika Persson.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill