Håll fokus med kedjemetoden

När tillvaron i hög grad bestäms av yttre impulser är det lätt att bli händelsestyrd och tappa fokus.

Coacha | ARTIKEL | MAJ 2019

Prova kedjemetoden – och se vad som händer med din förmåga till djupfokus.

Prova kedjemetoden – och se vad som händer med din förmåga till djupfokus.

Har du hört talas om Seinfelds kedjemetod? Den är inspirerad av komikern bakom 90-talsserien med samma namn. Jag hade i alla fall inte hört om den förrän jag läste boken:  Deep Work – Rules for focused success in a distracted world, av Carl Newport. Boken är lite ojämn, men har godbitar, som Jerry Seinfelds fiffiga sätt att utvecklas, och titeln fångade mig. Jag driver – med glimten i ögat – ett förbund för tankspridda, och en av de saker vi slår vakt om är förmågan till inre tankar och djupfokus.  

Vi lever i en tid av elektroniska distraktioner, stress och höga krav på time management, både på jobbet och privat. Carl Newport driver i sin bok Deep Work – Rules for focused success in a distracted world tesen att djupfokus är hotat och att det i sin förlängning är skadligt för vår civilisations utveckling.  Vi tappar i kognitiv spetsförmåga när vårt medvetande inte tillåts arbeta i flow där tiden upphör att gälla, där du är totalt försänkt i en fråga. Stress sänker din kapacitet, sms och andra pling tvingar dig tillbaka till verkligheten liksom grannar i öppna kontorslandskap som frågar om du ”Sett Bengt?” eller ”Om kaffemaskinen är fungerar som den ska.”

På ett sätt kan man tycka att den som snabbt svarar på sina meddelanden och slumpmässiga frågor är med i matchen,  är härligt tillgänglig och skönt social - och i många jobb och sammanhang är det förstås viktigt och bra. Men utifrån djupfokusperspektivet är det en katastrof.

koncentrationskurva

Du har nått en hög koncentrationsnivå, blir avbruten och kämpar dig tillbaka till samma nivå, blir avbruten igen och ditt fokus flackar i 10-20 minuter tills du är tillbaka i ditt flow, om du ens lyckas.

En vän till mig arbetade som skribent på en framgångsrik PR-byrå i Gamla stan i Stockholm. Det var väldigt trevligt där och det luktade alltid bullar för mamman till ägaren såg det som bra för stämningen att det fanns bullar på plats. Det var öppna kontorslandskap och mycket prat mellan skrivborden, något som ansågs uppmuntra samverkan och gruppdynamik. Men att skriva en artikel kräver kontinuerligt fokus. Min vän köpte bullerskydd och satt i kontorshavet, men det räckte inte. Han övergick till att jobba hemifrån. Till slut sade han upp sig, mycket på grund av störningarna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Seinfelds kedjemetod

När tillvaron i hög grad bestäms av yttre impulser är det lätt att bli händelsestyrd och tappa fokus. Du kan ha en plan, men når sällan målet: det kommer ideligen något emellan och du tappar tråden som skulle ta dig till målet. På en arbetsplats kan det till exempel vara möten, akututryckningar, utrustning som inte fungerar. I vår tid råder ingen brist på avbrott. Många kan känna igen sig i hemmiljön: Du ska vattna, men upptäcker på vägen till blommorna en faktura som är obetald, du ställer undan vattenkannan och går mot datorn, men går förbi köket och ser att du inte diskat! Du lägger ifrån dig fakturan och går mot disken…

I slutändan blir inte mycket gjort.

Så, vad göra? 

Det finns kilometerspalter av tips, om allt från att göra en sak i taget,  schemalägga timmar för isolerat arbete, till att bygga om kontoret med hjälp av Feng shui. Seinfeldmetoden, eller kedjemetoden, är löjligt enkel. Den skapar inga underverk, men kan hjälpa dig att hålla kontinuerligt fokus på en viss uppgift. 

I början av sin karriär var Jerry Seinfelds en populär ståuppkomiker. En kväll var Bard Isaac, en annan  mindre erfaren komiker, på samma ställe.

– Jag såg min chans. Jag ville fråga Seinfeld om han hade några tips. Vad han sade har jag haft nytta av hela mitt liv, berättar han i en artikel i publikationen Lifehack.

Seinfeld  sade att hans trick var att skriva något varje dag, i hans fall ett skämt,  och för att upprätthålla en disciplin och verkligen göra det hade han en kalender på väggen. Varje dag som han skrev ett skämt gjorde han ett kryss i kalendern med ett stort rött X. 

- Efter några dagar ser det ut som en kedja som blir längre för varje dag. Till slut ger du dig tusan på att inte skapa någon lucka i kedjan. Metoden kallas därför av många: Seinfelds kedjemetod. 

Prova du med – och se vad som händer med din förmåga till djupfokus!

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

 • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Dela:

Av Johan Rapp 

- mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  
Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill