Hjälp ungdomar att få sommarjobb

Stadsmissionen söker företag som vill hjälpa ungdomar att få sitt första sommarjobb.

Hållbarhet | ARTIKEL | MAJ 2014

Sommarjobb, Stadsmissionen

Sommarjobb, Stadsmissionen

Att göra skillnad och ta sitt sociala ansvar behöver inte alltid vara så svårt som man kan tro. Just nu söker Stockholms Stadsmission företag som vill hjälpa ungdomar i utanförskap genom att ge dem sitt första sommarjobb. "Att få sitt första jobb är otroligt viktigt. Många av de här ungdomarna saknar ett nätverk av vuxna förebilder", säger Sandra Axell, projektledare på Stadsmissionen.

Stockholms Stadsmission söker företag som vill hjälpa ungdomar i åldern 15-20 år att få sitt första sommarjobb. Jobbet ska vara tre veckor långt och av enklare karaktär eftersom de flesta av ungdomarna saknar utbildning och erfarenhet.

Ungdomarna ska få avtalsenlig lön, vilket innebär att lönekostnaden inklusive sociala avgifter och vid 40 timmars arbetsvecka hamnar mellan 15 000 och 21 600 kronor beroende på ålder.

- Vi har velat göra det så enkelt som möjligt för företagen. Vi står som arbetsgivare, sköter allt det administrativa och betalar ut lönen, sedan fakturerar vi företaget för löne- och arbetsgivaravgiften när de tre veckorna har gått, säger Sandra Axell, projektledare på Stockholms Stadsmission.

- Vi har en medarbetare som samlar in förfrågningar från företag och matcher dem mot ungdomar. Det handlar alltså om enklare uppdrag, tanken är att det ska vara som ett första jobb för de unga.

Saknar eget nätverk

Ungdomars svårigheter att komma in på arbetsmarknaden är ett stort problem, inte minst bland unga som har haft det extra tufft i livet. Att ge dem en första erfarenhet av arbetslivet kan därför göra en enorm skillnad.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Vi ser att behovet är stort. Ungdomar som vi möter i vår verksamhet har ofta få eller inga vuxna förebilder. Det vanliga är att man får sitt första sommarjobb via en förälder eller en kompis förälder, men här handlar det om unga som i många fall saknar ett nätverk. Genom det här projektet kan vi hjälpa till genom att ge de unga tillgång till vårt nätverk, säger Sandra Axell, som tror att den här satsningen kan hindra unga som lever i utanförskap från att hamna i en ond cirkel.

- Utan det första jobbet är det väldigt svårt att få sitt andra jobb, så att säga. Det handlar också om självkänslan som kommer när man får ett jobb, får känna sig behövd och tjäna egna pengar för första gången. Vår förhoppning är att sommarjobbet ska stärka ungdomarna så att de går vidare med en större känsla av egenmakt. Dessutom ger det ju ett nytt nätverk som de inte hade tidigare.

Fastighetsskötare, receptionist eller allt-i-allo

Vilken typ av jobb är det som kan bli aktuella för ungdomarna? Det kan röra sig om alla möjliga sysslor, säger Sandra Axell. Stadsmissionen tar emot företagens förfrågningar och matchar dem sedan mot ungdomarna.

- Vi fick en rolig förfrågan från ett äldreboende, de ville ha en sommarjobbare som kunde vara där främst som en social kraft bland de äldre. Det lät som ett väldigt roligt uppdrag. Men det kan handla om alltifrån fastighetsskötare till receptionist eller allt-i-allo. Det finns en mängd olika uppdrag som kan passa för de unga.

För företagen finns det flera goda skäl att medverka i den här satsningen, menar Stadsmissionens projektledare.

- Dels tycker vi att det är ett väldigt konkret sätt att bidra till skapandet av en mänskligare stad. Det handlar om socialt ansvarstagande. Men det är också en fråga om praktisk nytta, många företag behöver ju fylla semesterluckorna under sommaren. Då kan det här vara en bra möjlighet. Jag vill uppmana företagen att höra av sig, vi har många duktiga ungdomar som gärna vill arbeta, säger Sandra Axell.

Företag som inte har möjlighet att erbjuda ett sommarjobb men ändå vill bidra ekonomiskt kan skänka en summa motsvarande tre veckors lön. Gåvan kommer då att användas till ett sommarjobb inom Stadsmissionens egen verksamhet.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill