Hur du gör det mesta av dina misstag

Fem steg för reflekterande tänkande kring begångna misstag.

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2016

Hur du gör det mesta av dina misstag, Ledarskap, Maxwell

Hur du gör det mesta av dina misstag, Ledarskap, Maxwell

”Älta inte i det förflutna."
Hur många av oss har inte hört den rekommendationen - särskilt efter att något dåligt har hänt oss? Många gånger skulle det vara klokt att följa det och flytta fokus till nuvarande och kommande mål. När allt kommer omkring kan en ohälsosam relation med tidigare misslyckanden förlama oss.
Men precis som med alla goda råd, bör det inte tas till ytterligheter. Jag är ett stort fan av att välja att gå vidare, men jag vet samtidigt det stora värdet av att ha tillbringat en kort tid åt att reflektera över tidigare fel på ett produktivt sätt. Varför? Eftersom det är det enda sättet att lära sig av dem.

Jag talar inte om att vältra sig i självömkan. Jag talar om att undersöka misslyckande med ett öga mot framtida framgångar. Jag kallar det reflekterande tänkande, och det är en disciplin som jag tränar regelbundet. Det är att tänka i syfte att växa.

Reflekterande tänkande gör att jag kan hantera händelserna i mitt liv och förbättra mig efteråt. Genom att undersöka vad som fungerade och vad som inte gjorde det, kan jag utvinna det bästa från mina framgångar och misslyckanden, och använda denna kunskap för att driva mig framåt. Eftersom jag alltid försöker att bli bättre, har jag insett att reflekterande tänkande är en viktig del av min tillväxtprocess.

Här är mina fem steg för ett reflekterande tänkande:

1. Gå igenom.

Se tillbaka på händelserna i ditt förflutna. Jag gör så årligen, månadsvis, veckovis och i viss mån dagligen. I slutet av varje år, avsätter jag en hel vecka att granska de senaste 12 månaderna. Varje månad tittar jag på framgångar och misslyckanden de senaste 30 dagarna. Och i slutet av varje dag, ställer jag mig viktiga frågor om vad jag ägnat mig åt de senaste 24 timmarna. Jag listar de saker som jag ägnat min tid att åstadkomma och eventuella misstag jag gjorde.

Du kan inte veta vad du ska göra i morgon förrän du vet vad du har trasslat till idag. När du går igenom, fråga dig själv: Vad har jag gjort bra? Var har jag inte lyckats med? Gör en lista över allt som sticker ut. Fira segrar och anteckna förlusterna. Gå sedan vidare till nästa steg.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

2. Reflektera.

Jag har faktiskt en stol på mitt kontor som jag använder när jag vill tänka, det är så viktigt jag ser att detta steg är för mig. Jag använder den bara för att begrunda och överväga. Vid det här laget undersöker jag varje punkt på min lista mer i detalj, med ett enda mål: att lära av varje erfarenhet.

Här är några frågor att ställa dig själv: Vilka planer har fungerat? Vilka beslut har gett goda resultat? Vilka beslut slutade fel? Om jag skulle närma mig situationen igen med vad jag vet idag, vad skulle jag göra annorlunda? Varför?

De största misstagen ger ofta de största lärdomarna, så tänk djupt för att förhindra att du faller i samma fällor i morgon som du gjorde idag.

3. Återhämta dig.

När saker och ting inte går som planerat, kan du behöva tid för att återhämta dig. Jag har gjort massor av misstag. I själva verket älskar jag uttalandet "om du inte gör misstag, försöker du förmodligen inte tillräckligt hårt." Några av mina affärsbeslut var inte framgångsrika och kostade mig en massa pengar. Jag har tagit risker som inte föll väl ut. Och jag har gjort misstag i mina relationer med människor som behövde lösas.

Återhämtningstid ger möjlighet till en avslutning. Att tillåta dig att må dåligt under en kort tid kan motivera dig att ta tag i det som du behöver ta tag i. Och det frigör dig att gå framåt. Kom bara ihåg att med varje tillbakablick på det förflutna alltid ha ett öga mot framtiden. Detta kommer att hjälpa dig att återhämta  dig utan att vältra dig i ånger.

4. Omprioritera.

Reflekterande tänkande ger ofta klarhet gällande prioriteringar. Att undersöka vad som gick fel kan avslöja vad du glömt bort som verkligen var viktigt. Många gånger behöver dina prioriteringar sammanfalla med ditt uppdrag. Ibland behöver dina prioriteringar flyttas om. Reflektion tillåter dig att trycka på pausknappen och samtidigt se till att du fortfarande är på rätt spår. Att fortsätta driva i den riktning du vill gå!

5. Ladda.

Att älta i det förflutna med ett öga mot framtiden hjälper dig att komma igen. Det avslöjar ofta det lustiga i olika situationer. Gå vidare och skratta åt det hela. Det kommer att förnya din energi. Reflekterande innebär också ödmjukhet när du stiger tillbaka och ser hur andra har hjälpt dig på vägen. Att upptäcka de steg du kan ta för att undvika att upprepa misstag kommer att stärka dig.

Reflektion kan också vara en tid av spänning och kreativitet. Det är en stor chans att brainstorma om framtida möjligheter och leta efter sätt att sätta nya planer i verket. Det kan vara en tid av meningsfullhet.

Jag tror att reflekterande tänkande är avgörande för att öppna dörren till tillväxt. Det expanderar ditt tänkande och inspirerar dig att fortsätta förbättra dig. Det leder till framsteg som individ och som en ledare. Det garanterar nästan att din framtid kommer att bli bättre än ditt förflutna.

Så sätt igång: Reflektera över dina misstag men bara tillräckligt länge för att låta dem forma din framtid på ett positivt sätt.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill