“Jag vill kunna lita på alla individers förmåga”

Sara Terborn, Head of Marketing, Capgemini: ”Ett gott ledarskapet sätter tonen för hur resten av organisation agerar.”

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2016

Jag vill kunna lita på alla individers förmåga

Jag vill kunna lita på alla individers förmåga

”Utmaningen ligger i vissa kulturella skillnader där coachande ledarskap fungerar bättre i Polen och Sverige, jämfört med till exempel Indien. Därför måste man anpassa dialogen till vem man pratar med och vara mycket tydlig.” Det berättar Sara Terborn, som är Head of Marketing på management- och it-konsultbolaget Capgemini – en roll som innebär mycket ledarskap på distans i globala team. I den här intervjun förklarar hon vilka utmaningar och kickar hon får i sitt arbete – och avslöjar vilka tre egenskaper hon tycker är viktigast hos en god ledare…

Har du en ledarskapsförebild?

– Svår fråga... Är imponerad av Angela Merkel för närvarande och sättet hon hanterar den svåra politiska situationen i Europa. Jag är även imponerad av Zara Larsson; en smart och modig kvinna med höga ambitioner.

Har du ett livsmotto?

– Make it happen!

Vad betyder ledarskap för dig?

– Att ge inriktning och inspirera för att uppnå uppsatta mål. I mina ögon är ledarskap idag en mer faciliterande och coachande funktion än någon som bestämmer och säger vad som ska göras.

Hur ser du på ditt eget ledarskap – vad har du för utmaningar och vad ger dig kickar?

– På Capgemini arbetar vi mycket i globala team. Jag arbetsleder ett team i Polen och ett i Indien samt ett par kolleger i vårt svenska marknadsteam i egenskap av Head of Marketing. Att inte sitta fysiskt tillsammans och arbeta distribuerat är vi vana vid. Utmaningen ligger i vissa kulturella skillnader där coachande ledarskap fungerar bättre i Polen och Sverige, jämfört med till exempel Indien. Därför måste man anpassa dialogen till vem man pratar med och vara mycket tydlig. Detta är i grund och botten bra, men ibland finns inte tiden och jag är inte så förtjust i detaljstyrning utan vill kunna lita på alla individers förmåga att vara kreativa och ta eget ansvar. Därför blir jag extra glad och stolt när jag ser att teamen jobbat fram en bra idé eller drivit ett framgångsrikt projekt utan att jag har varit med i alla turer. Det är en härlig känsla när bra idéer kommer från andra i teamet och jag tycker att detta har blivit bättre på alla plan ju mer vi lärt känna varandra. I Sverige leder vi varandra och där är min roll av mer faciliterande karaktär samt att fatta vissa inriktningsbeslut.

Vilka tre egenskaper tycker du är viktigast hos en god ledare?

– Lyhördhet, mod, inspiration; att lyssna på sina medarbetare och samtidigt vara tydlig och ha mod att ge feedback – som inte alltid är positiv – är viktigt. Mod är också att skydda teamet och ge teamet arbetsro när det blåser runt omkring. Att kunna inspirera sitt team genom att ge beröm – gärna inför andra – samt att själv kavla upp ärmarna och visa prov på driv, ser jag också som en bra egenskap.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur brukar du hantera situationer då du märker att motivationen hos medarbetarna är låg?

– Jag försöker bena ut vad problemet är. Ofta är det relaterat till att man känner sig otillräcklig – har brist på tid eller kunskap att ta sig an uppgiften, eller svårt att få gensvar från våra ”kunder” i vår interna organisation. Då brukar det vara bra att stycka elefanten och lyfta ut de delar som känns besvärliga och ta hjälp av varandra. Att hålla regelbunden kontakt under ett stressigt projekt, peppa och ge beröm brukar också vara en framgångsfaktor.

Vad tror du att ett gott ledarskap betyder i en organisation?

– Oerhört mycket! Ett gott ledarskapet sätter tonen för hur resten av organisation agerar och får även positiva konsekvenser för varumärket.

Hur gör du för att koppla av i vardagen?

– Tränar, umgås med familjen och vänner. Via barnen är det enklare att leva i nuet. Sedan i våras är vi husägare och jag har funnit ett oväntat intresse och harmoni i trädgårdsarbete.

Dina bästa tips för att öka motivationen hos andra människor?

– Försöka att identifiera de saker och aktiviteter man får energi av och lägg mer tid på dem och minimera energitjuvar. Beta av måsten så snabbt som möjligt. Som ledare – uppmuntra så ofta det går, ge ärlig feedback och försöka utmana individer utifrån deras förutsättningar.

Om du fick en hel dag att göra precis vad du ville - hur skulle den dagen se ut från morgon till kväll?

– Vakna utsövd, äta en lång och god frukost, träna, åka iväg på en rolig utflykt med barnen på eftermiddagen. Sen eftermiddag och kväll; shopping på stan följt av att gå ut och äta med min man och eventuellt fler vänner. Komma hem avslappnad och se en bra film eller ett par avsnitt av en bra serie med maken och sedan gå och lägga mig.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill