Hur fel kan det bli?

Anna Bellman ger tips för att övervinna nervositet. Se klippet!

Kommunicera | ARTIKEL | APRIL 2015

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Jag skulle vilja påstå att det finns en önskan och vilja hos de flesta av oss att vara perfekta, att bli omtyckta och respekterade. Inte bara för det vi är, utan också för det vi gör. Det kanske är därför det är så många av oss som lider av förlamande nervositet när vi ska framföra något inför andra.
För tänk om det inte är perfekt? Tänk om jag säger något som uppfattas fel och att de som lyssnar inte tycker om mig?

För ungefär en fjärdedel av den vuxna befolkningen är talrädsla ett så besvärligt problem att de anstränger sig för att undvika situationer där man förväntas tala inför andra. Det gör det till en av våra vanligaste rädslor.

Forskningen menar att det beror på vårt beroende av samarbete för att överleva. Utan gruppen eller klanens samarbete riskerade vi att dö i vildmarken, och därför är rädslan att bli utstött ur gemenskapen mycket påtaglig fortfarande. Det blir för många en förlamande nervositet och outhärdlig ångest att ställa sig inför andra för att säga något.

För att få bukt med den här rädslan behöver man utmana sig till att stanna kvar i situationen - inte fly. Kroppen har nämligen två parallella system som växelvis triggar igång respektive lugnar ner kroppen.

Så ett rejält fysiologiskt påslag, som tolkas som ångest när vi exempelvis ska prata inför andra, kan upplevas outhärdligt och som om det skulle kunna fortsätta i all evighet. Men faktum är att kroppen inte kan hålla igång ett sådant påslag hur länge som helst. Om man istället stannar kvar i situationen tillräckligt länge kan man få uppleva hur påslaget går ner av sig självt. Om man lämnar situationen tidigare eller redan innan den har uppstått, får kroppen och hjärnan aldrig lära sig att det sjunker av sig självt.

När jag pratade om detta med min bonusdotter så höll hon med direkt. ”Jag var så nervös när jag skulle framföra en dans på er fest, men så fort vi började dansa så släppte nervositeten direkt och det blev roligt”.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Känner du igen dig?

Genom att du exponerar dig och gradvis utsätter dig för obehagliga situationer, kan du lära dig att de inte är så farliga som du kanske tror. Och det är väldigt nyttigt att fråga sig inför en talsituation - då munnen blir torr och benen darrar - vad som egentligen kan gå fel? Om du säger något som kan uppfattas fel, vad spelar det för roll? Om du blir medveten om dina egna katastroftankar så kan du också vända dem till något positivt.

Fler förslag på hur du hanterar nervositet kan du se mitt första klipp i en serie om presentationsteknik! Mycket nöje!
 

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill