Fånga publikens intresse

Anna Bellman delar sina tips för att fånga publikens intresse - så kan du briljera när du ska presentera. Se klippet!

Kommunicera | ARTIKEL | MAJ 2015

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Vi får den uppmärksamhet vi förtjänar. Om du är intressant så kommer folk att lyssna. Så enkelt -  och så svårt - är det. Gå till dig själv. När du ska lyssna på någon som inte direkt faller dig i smaken, eller där ämnet inte känns topprioriterat just nu, så börjar du direkt tänka på annat. Eller hur? Tankarna flyger iväg och det är en kort väg till att ta upp mobilen för att kolla mejlen och utnyttja tiden på bättre sätt. Samma sak är det när andra ska lyssna på dig.

En av de bästa talarna vi har i vårt land, och som jag alltid tar upp som gott exempel när jag håller presentationsutbildningar, är professor Hans Rosling.

Förra veckan hade jag förmånen att träffa honom under en konferens som jag modererade. Det är inte konstigt att han blir så omtyckt och omtalad överallt.

Inte beror det på hans fläckfria engelska i internationella sammanhang, något vi svenskar tror att vi måste ha. Det beror på hans engagemang. Det märks på hela honom, i allt det han säger, twittrar och gör, att han menar varenda stavelse. Han kan till och med stå med händerna i byxfickorna (vilket han gjorde under en stund under den presentation jag såg) och har ändå kvar publikens odelade intresse.

Varför? För att han har känslan, kunskapen och engagemanget. Han brinner för sitt ämne.

Om du har passion för det du ska tala om, så kommer du att ha lättare att fånga din publiks intresse. Du är per automatik mer medryckande och trovärdig. Men det är ju inte alltid vi brinner för det vi ska tala om. Då krävs det ännu mer förberedelser och att öva, så att du blir så medryckande och fängslande så att du fångar publikens intresse.

Några tips på hur du verkligen gör en bra inledning får du i detta avsnitt av vår videoutbildning:
 

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

  • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill