Hur gör man?

BLOGG | SEP 2014

En viktig sak med jämställdhet är att den rör både kvinnor och män. Det blir svårt att arbeta med jämställdhet med bara ett kön. Därför är det viktigt att också lyfta män. Ett bra exempel just nu tycker jag är webbsidan "Hur gör man?" där män delar med sig av berättelser från vardagen hur det är att vara man och förhålla sig till rådande normer för hur män förväntas vara och agera.

En viktig sak med jämställdhet är att den rör både kvinnor och män. Det blir svårt att arbeta med jämställdhet med bara ett kön. Därför är det viktigt att också lyfta män. Ett bra exempel just nu tycker jag är webbsidan "Hur gör man?" där män delar med sig av berättelser från vardagen hur det är att vara man och förhålla sig till rådande normer för hur män förväntas vara och agera.

Vem som helst (som definierar sig som man) kan gå in och dela med sig.

Bakom initiativet står fem vänner som jobbar inom kommunikationsbranschen och som på sidan förklarar att de tröttnat på mansnormen och känner att den måste ifrågasättas. Läs mer på Hur gör man? och om du identifierar dig som man så dela gärna dina egna upplevelser av hur mansnormen hjälpt dig eller begränsat dig.

Fundera gärna på i vilka situationer det skiljer sig åt.

Ett annat bra initiativ är Män för Jämställdhets homeparties för män. De är en feministisk organisation som arbetar för en jämställd värld utan våld och de välkomna medlemmar av alla kön. Du kan läsa mer om dem på deras hemsida eller följa dem på Facebook.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Deras homepartyn riktar sig till de som identifierar sig som män och vill diskutera jämställdhet, feministisk historia, mansnormer och liknande frågor i en trygg miljö. Samtalet leds och modereras av representanter från Män för jämställdhet.

Jag som arbetar på fältet kan inte betona nog hur mycket jämställdhet är en kunskapsfråga så jag uppmuntrar alla att lära sig mer. Detta är ett trevligt sätt att umgås, lära sig mer och diskutera med sina vänner, kollegor eller släktingar. Varför ser det ut som det gör? Vilka politiska beslut ligger bakom? Hur kan jag arbeta för jämställdhet både på en samhällelig nivå men också som individ på min arbetsplats eller i min relation? Boka ett eget homeparty med några män i ditt nätverk!

Jag är övertygad om att jämställdhet kommer att uppnås ljusår snabbare om vi släppte in fler i samtalen och lyssnade mer på varandras berättelser. Att inte alltid utgå ifrån sin egen position (och person) är viktigt men oerhört svårt. Jag är på inget sätt ett undantag men brukar öva mig på att lyssna aktivt och aldrig lär man sig så mycket som då.

Add gender har tillsammans med Genusfotografen Tomas Gunnarsson tagit fram en fotoutställning om män som är entreprenörer, Stötta manligt företagande, där vi frågade män om deras livspussel.

Till en början blev jag lite full i skratt när jag läste om hur förvirrande det var att få frågan ”hur är det att vara företagare och man?” men skrattet fastnar i halsen. Mellan raderna kommer en ganska sorglig tillvaro fram av trasiga kroppar och dumdristiga beslut för att leva upp till rollen som familjeförsörjare. Här kan du läsa intervjuerna och göra dig en egen bild.

Jag skulle vilja sluta denna post med att utmana er alla att under hösten lyssna mer aktivt och ställa mer frågor till män om hur det är att vara man i vårt samhälle.

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill