Imponeras eller imponera?

Håll tillbaka lusten att göra din egen röst hörd och leta istället efter sätt att lyfta känslan hos dem omkring dig.

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2015

John Maxwell, Ledarskap

John Maxwell, Ledarskap

Jennie Jerome, Winston Churchills mor, var högaktad och beundrad och gled genom de mest upphöjda sociala kretsarna i Storbritannien. Vid ett par tillfällen åt hon middag med två av Englands främsta politiker: premiärminister Benjamin Disraeli och hans störste konkurrent, William Gladstone. När frågan ställdes om hennes intryck av de två männen gjorde hon följande iakttagelse…

"När jag lämnade matsalen efter att ha suttit bredvid Gladstone, tyckte jag att han var den smartaste mannen i England. Men när jag satt bredvid Disraeli och lämnade matsalen hade jag känslan av att jag var den smartaste kvinnan."

Kanske känner du ledare med självförtroende som Gladstone - individer som utstrålar kvickhet, intelligens och karisma. När du är i närheten av dem, kan du inte undgå deras charm, eftersom de gör allt för att framhäva sin briljans. Dock kan jag slå vad om att du skulle föredra att följa någon som Disraeli, en ledare som hellre drar fram det bästa i dig än som stoltserar med sin egen personliga storhet.

Låt dig imponeras av andra i stället för att själv försöka imponera i dina relationer. Håll tillbaka lusten att göra din egen röst hörd och leta istället efter sätt att lyfta känslan hos dem omkring dig. Genom att uttrycka genuint intresse för människor i ditt liv, kommer du att få vänner och vinna deras förtroende.

30-sekundersregeln

Jag har utvecklat en enkel regel i relationer för att komma bort från en självisk vinkel: inom de första 30 sekunderna av ett samtal, säger jag något uppmuntrande till den andra personen.

Att ge komplimanger lägger fokus på värdet av den andra personen och hindrar mig från att vara självupptagen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Här är några principer som fungerar som hjälp för att följa 30-sekundersregeln:

1) ge andra:

Uppmärksamhet, bekräftelse och uppskattning.

De som skvallrar talar i oändlighet om andra, och tråkmånsar pratar bara om sig själva. En lysande konversatör är någon som talar till dig om dig själv. Dessa omtänksamma personer får vänner och skördar frukterna av att vara trevliga.

2) Tänk på att 30-sekundersregeln ger energi

Människor får energi och blir motiverade när deras ledare värderar dem för vilka de är. Å andra sidan, blir de snabbt oengagerade när de känner sig anonyma. Att tala uppmuntrande gör underverk för en ledare när det gäller att inspirera sitt team och förtjäna dess lojalitet.

3) 30-sekundersregeln positioner dig för framgång med människor

Benjamin Franklin insåg denna sanning när han skrev följande anteckningar till John Paul Jones:

"Om du hittar tillfällen att ge dina officerare och vänner lite mer beröm än vad de förtjänar och erkänna fler fel än vad du anklagas för - då kommer du bli en verkligt stor kapten. Att kritisera och censurera nästan alla du har att göra med får dina vänner att ge sig av, ger dig fler fiender, och skadar därmed din sak."

När vi adderar värde till andra drar vi dem till oss, men när vi förringar andra stöter vi bort dem.

4) Tillbringa tid med att formulera en uppmuntrande tanke för alla du känner.

Innan jag träffar folk, tar jag en paus för att tänka på något uppmuntrande jag kan säga till dem. Denna praxis är inte komplicerad, men det tar lite tid, medvetenhet och disciplin. Och belöningen är enorm.

Sammanfattning

Alltför många människor söker efter sätt att se bra ut inför andra. 30-sekundersregeln motverkar detta mönster.

När du umgås med människor, sök efter sätt att uppmärksamma dem på positiva sätt. Om du gör det lyfter du dem och i slutändan höjs även deras uppfattning om dig också.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill