”Det förefaller som ren magi”

Philip Engström, innovationsledare, Cybercom: ”Det räcker inte att prata om innovation, man måste göra saker på riktigt också!”

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | AUG 2016

Det förefaller som ren magi

Det förefaller som ren magi

Philip Engström är innovationsledare på IT-konsultbolaget Cybercom, som hjälper företag att tillvarata den digitala världens möjligheter. Han arbetar både strategiskt och operativt, och tycker om såväl tekniska som ledarskapsrelaterade utmaningar. Mindre roligt är det när innovationsarbetet inte får den uppmärksamhet och det mandat det förtjänar i organisationen – men nu börjar allt fler företag förstå hur viktigt innovation är och att ordet måste omsättas i handling. Det är då man kan utveckla nya lösningar – som ibland förefaller som ren magi.

Vad gör du som innovationsledare?

– Jag har både en övergripande strategisk roll och en operativ. Strategiskt är jag med och sätter verksamhetsplan och mål för innovationsarbetet, konkret handlar det om att specificera satsningsområden och att välja samarbetspartners. Min operativa roll varierar från projekt till projekt men oftast handlar det om teknisk projektledning även om det ibland kokar ner till ren utveckling.

Varför valde du att bli innovationsledare?

– Jag valde egentligen att bli teknisk ledare inom ett nytt affärsområde och sen var det innovativ teknik som kom att bli verksamhetens hjärta. Det som motiverar mig är tuffa utmaningar, dels rent tekniskt men även ledarskapsmässigt. Jag drivs av att kunna utveckla mig själv och mitt team, allra helst i ett tätt samarbete med en krävande kund.

Philip Engström

Philip Engström

Vilken bakgrund har du?

– Jag är civilingenjör, men det jag lärde mig allra mest av var mitt CS-master-år på Stanford där jag bland annat fick stifta bekantskap med självkörande bilar redan 2004. Sedan studierna har jag över tio års erfarenhet av mjukvaruutveckling inom allt från stordatorsystem till internationella forskningsprojekt tillsammans med NASA. De senaste två åren har jag varit teknisk ledare på Cybercom där jag har tagit fram och drivit en avdelning specialiserad på att arbeta med innovativ teknik, Innovation Zone.

Vilka utmaningar stöter du på?

– Det blir givetvis många spännande tekniska utmaningar, och de tar jag mig gärna an. Tyvärr kommer det även en del utmaningar på grund av att innovationsledarskap är en så pass ny roll och dessa är inte alltid lika roliga att ta sig an. Det har framför allt handlat om att organisationen inte riktigt har velat ge innovationsarbetet attention och mandat. Det har varit en mödosam resa helt enkelt.

Vad är det bästa med yrket?

– Det jag tycker är tveklöst bäst med yrket är att vara drivande bakom utvecklingen av magiska lösningar. Det jag menar med det är att kunna utveckla lösningar som är så långt "utanför boxen" att de förefaller som ren magi.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket?

– Jag ser positivt på det och tror att det kommer bli en vanligare och tydligare roll på många större företag. Dessutom tror jag att det kommer att bli vanligt för mindre företag att anlita innovationsledare i konsultform. Innovation har blivit ett riktigt modeord men det är fortfarande ganska få på svenska företag som egentligen begriper vad det handlar om, det räcker inte att prata om innovation eller att ha det i verksamhetsplanen, man måste göra saker på riktigt också!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill