”Jag skriver för att inspirera till reflektion”

Expertskribenten Ewa Braf firar 100 artiklar för Motivation.se.

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2024

Ewa Braf - Jag vill dela med mig av mina tankar, väcka reflektion och sprida kunskap.

Ewa Braf - Jag vill dela med mig av mina tankar, väcka reflektion och sprida kunskap.

Chefsutvecklaren, lektorn, ledarskapsexperten och skribenten Ewa Braf firar sin 100:e artikel för Motivation.se. I drygt 11 år har Ewa spridit sina tankar och fått läsarna att reflektera över sig själva, sina relationer, sin kommunikation och sitt ledarskap. Skrivandet har länge varit ett sätt för henne att reda ut sina egna tankegångar och reflektera över mänskliga företeelser. Men också över orden i sig, vad de betyder för oss.

”När jag får en idé så kan jag inte riktigt motstå frestelsen att skriva”, säger Ewa Braf.

Ewa Braf blev expertskribent för Motivation.se redan 2012, och förra veckan publicerades hennes 100:e artikel på sajten. Hennes expertområde är ledarskap och kommunikation – ämnen som hon har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt. Även om det inte var självklart från början vad hon ville jobba med.

– Jag har jobbat med många olika saker, bland annat med reklam, försäljning, fastighetsförvaltning, ekonomi och bank i korta perioder. Jag sökte efter det jag brinner för – det är fortfarande viktigt för mig. Ett tag ville jag bli polis och sedan advokat, men av olika skäl blev det inte så, säger Ewa Braf.

Istället började hon studera dataekonomi, och efter att ha insett vad mycket mer hon hade att lära sig ”halkade hon in” på en forskarutbildning, som hon själv uttrycker det. Sökandet ledde henne rätt till slut. Idag jobbar hon som chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och är adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet.

– Under min forskarutbildning blev jag intresserad av kunskap och lärande i organisationer. Det är ofta strukturellt och problemorienterat, men jag insåg att mycket handlar egentligen om kommunikation. Därigenom kom jag in på det här med ledarskap. Jag jobbade som konsult i många år, och sedan på Tullverket eftersom jag ville pröva att jobba mer långsiktigt i en och samma organisation, förklarar hon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Skriver för att reflektera

Ewa Brafs expertområden, ledarskap och kommunikation, är ämnen som kräver en hel del reflektion eftersom de handlar så mycket om människans tankar, känslor och beteenden. Därför är det kanske inte så konstigt att hon tidigt upptäckte sitt intresse för att skriva.

– Det var när jag gick forskarutbildningen som jag upptäckte att det var väldigt lärorikt och fascinerande att skriva artiklar. Att skriva är ett sätt att bottna i sitt eget tänkande. Jag skriver för att reda ut frågeställningar för egen del, alltså för att förstå dem själv. Det kan handla om att jag funderar över vad olika företeelser innebär. Men också själva språket; vad menar vi med orden? Vad är det vi pratar om? Att skriva är ett bra sätt att reflektera över det, säger Ewa Braf.

Även om hon till en början mest skrev för att själv bli klokare, insåg hon snart att även andra kunde ha glädje av att läsa hennes texter. Det var då hon fick kontakt med Motivation.se.

– Jag ville dela med mig av mina tankar, väcka reflektion och sprida kunskap. Därför tog jag kontakt med Motivation.se:s chefredaktör Per Winblad. Det var 2012, när sajten nästan var nystartad. Sedan dess har jag inte kunnat sluta. Det är jättekul att jag nu kommer upp i 100 artiklar, säger hon.

Ewa Brafs skrivande handlar om ledarskap och kommunikation och om hur det är att vara människa. Det är inte bara ledare som läser hennes artiklar. De är av intresse för alla människor som stöter på utmaningar i sitt arbete, i sina relationer eller i sin personliga utveckling.

– Just temat utveckling tror jag går som en röd tråd genom de flesta av mina artiklar. Jag skriver om att utveckla organisationer, men också om hur vi utvecklar oss själva och vårt välmående. Utveckling är ju inte alltid så lätt, för det handlar ofta om förändring av beteende. Inrotade vanor och ovanor är svåra att förändra, även om vi vet att förändringen kommer att leda till någonting bättre, säger Ewa Braf.

– Den mest förekommande utmaningen är relationerna. Vi förstår inte alltid varandra. Just det här med förståelse är en knäckfråga. Vi behöver förstå varandras perspektiv och hur vi tillsammans kan bidra till att lösa problem, förklarar hon.

Fortsätter tills idéerna tar slut

Ewa Braf berättar att hon har fått mycket respons från Motivation.se:s läsare genom åren. Det betyder mycket för hennes vilja att fortsätta skriva.

– Jag har framför allt fått mycket respons i sociala medier, men det har också hänt att jag har träffat någon som har säger: ”Är det du som är Ewa? Jag läser dina artiklar!” Då blir jag glad och triggad att fortsätta, säger hon.

Den 100:e artikeln publicerades förra veckan, och hon jobbar redan med nya uppslag. Men det finns väl ingen risk att idéerna tar slut när man redan har skrivit så mycket?

– Nej, men jag har svårt att sätta mig ned och bara skriva. Jag behöver hitta lite inspiration för att komma på vad jag ska skriva om. Ofta handlar det om utmaningar som jag själv har varit med om eller som jag har hört om från chefer. Ibland skriver jag på flera uppslag samtidigt. Får jag en idé så kan jag inte riktigt motstå frestelsen att skriva. Jag kommer nog att fortsätta tills idéerna tar slut eller tills Per Winblad säger ifrån, säger hon och skrattar.

Ewa Brafs skrivande har betytt mycket för Motivation.se och dess läsare, och engagemanget som skribent har också betytt mycket för henne själv, berättar hon.

– Jag är väldigt tacksam till Per Winblad och Motivation.se, och till de redaktörer jag har haft, Frida Nilsson och Lotta Strindberg, som har läst mina textar och boostat mig när det har behövts. Jag är också innerligt tacksam till alla läsare som läser och responderar, det har gett mig väldigt mycket. Det känns meningsfullt när mitt skrivande väcker reflektion hos människor, säger Ewa Braf.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill