"Ledarskap handlar om relationer, till sig själv och till andra"

Självkänsla, kommunikation, relationer och ledarskap – Vad är hönan och vad är ägget?

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2014

Körsbär och ledarskap

Körsbär och ledarskap

Våren är här och stundvis känns det nästan som sommar. Det är något som händer under denna vidunderliga tid när björkarna slår ut, pollenallergikerna nyser, blommorna kryper upp ur marken, det blir ljusare och dagarna blir längre. Vi söker oss ut! Vi trånar efter sol, lä och värme … kanske för att få en välbehövlig dos D-vitamin, kanske för att vi vaknar upp på nytt.

Vi rör oss på ett annat sätt. Vi är ute mer. Vi träffar mer människor. Det är helt enkelt lättare att ses under denna årstid i jämförelse med när vi upplever kyla, pinande vindar och snöstorm och de flesta söker sig inåt eller hemåt snabbast möjligt.

Och när vi ses kan vi mötas, när vi möts kommer samtalen och i samtalen blir vi till.

Förälskelsens tid… ja, så kallas ibland våren. Det får mig att tänka på en artikel – Sexlivet påverkar ditt ledarskap – jag nyligen läste i Dagens Nyheter. Maria Appelqvist, doktor i sociologi, menar att goda sexuella relationer ökar förmågan att leda:

Människor som är fria i sin sexualitet är mer levande, de är öppna och positiva. Som ett resultat av det skapar de bättre relationer på sin arbetsplats. Ofta får de dessutom bättre lön.

Jag vet inte vad du tänker, men jag ser bara en väg att gå!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Skämt å sido, det handlar om att de som vågar prata om vad de tycker om och inte tycker om på ett intimt plan blir tryggare i sig själva och därmed tryggare i sin profession.

God självkänsla, gott ledarskap

Jag kan inte säga något om evidensen i orsakssambandet mellan sexlivet och ledarskapet, men jag ansluter mig oavkortat till Appelqvists tankar om att god självkänsla skapar förutsättningar för ett gott ledarskap, att god kommunikation är viktigt i ledarskapet och att ledarskap handlar om relationer, till sig själv och till andra.

Så var ska vi börja om vi medvetet vill utveckla ledarskapet? Ska vi börja med självkänslan, kommunikationen eller våra relationer? Vad är hönan och vad är ägget?

 • God självkänsla → God kommunikation → Goda relationer → Gott ledarskap?
 • God kommunikation → Goda relationer → God självkänsla → Gott ledarskap?
 • Gott ledarskap → God självkänsla → God kommunikation → Goda relationer?

Det är svårt att utröna ett logiskt, linjärt samband mellan dessa fenomen.

Och svaret är sannolikt inte den ena eller den andra utgångspunkten, utan snarare alltihop. Jag skulle säga att de alla ömsesidigt påverkar och är påverkade av varandra – ett cirkulärt, snarare än ett linjärt, samband.

Med det sagt blir det enkelt. Om du vill utveckla ditt ledarskap, kan du börja var du vill och oavsett ingång kommer du initiera en positiv utveckling.

Så den kvarstående frågan: Var startar du?

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

 • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill