Tillväxt trivs i rätt miljö

Om du alltid är bäst i klassen, då är du förmodligen i fel klass.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2014

Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och tillväxt. Ordet vår känneteckans av att något bryter fram, växer eller gror och slår ut. När förhållandena är goda med varmare temperatur  och längre dagar tycks solljuset få gräs och blommor att växa upp ur marken över natten. Men i fel miljö, där det finns otillräcklig nederbörd eller låga temperaturer, blir tillväxten fördröjd.

För att växa till vår fulla potential, behöver vi vara i rätt miljö. Tillväxten trivs i gynnsamma förhållanden. Du och jag växer som mest när vi omger oss med människor och möjligheter som bidrar till vår utveckling.

Vad innebär en god tillväxtmiljö?

1) En plats där andra ligger före mig.

Sträva efter att umgås med människor som är smartare, snabbare och mer framgångsrika än du är. Om du alltid är bäst i klassen, då är du förmodligen i fel klass.

2) En plats där jag ständigt utmanas.

En god tillväxtmiljö sätter press på oss att förbättra oss. Om det dagliga arbetet är för lätt eller bekvämt hämmas vår utveckling. Det är hälsosamt att ta sig vatten över huvudet då och då. Det tvingar oss att simma och vi blir starkare som följd. Om du inte övar dig på att simma utanför komfortzonen, kommer du att sjunka så fort du hamnar där. Å andra sidan kan du inte simma konstant. Det gör dig uttröttad.

Helst vill du vara på en plats som driver dig att vässa dina starka sidor, men där du inte förväntas att prestera bra i områden där du inte har någon naturlig förmåga.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

3) En plats där mitt fokus är riktat framåt.

Vissa organisationer försöker bevara gårdagen istället för att ändra morgondagen; deras definition av utveckling är att gå baklänges, långsamt. De hämmar tillväxten av sina medarbetare.

Å andra sidan, inflytelserika företag - de som ser framåt och tänker på hur man transformerar den - inspirerar sina medarbetare att växa.

4) En plats där atmosfären är bekräftande.

Uppmuntran är som syre för själen och alla behöver det. Sök upp miljöer där människor uppmuntrar varandra till storhet.

5) En plats där jag vaknar med nyfikenhet.

Drar du dig för att gå till jobbet eller ser du fram emot det? Dra dig till miljöer som berör din passion. När du hittar dem, behöver ingen motivera dig eftersom du redan har en inre energi som gör jobb.

6) En plats där misslyckanden är tillåtet.

Det är svårt att utvecklas i en miljö där du inte är fri att misslyckas. Den bästa miljön för tillväxt belönar risktagande och mod, och accepterar att misstag är en naturlig del av livet. I en sådan miljö ses misslyckande som en språngbräda till framgång snarare än som en källa till skam.

7) En plats där andra växer.

Precis som en grupp av långdistanslöpare tenderar att pressa varandra för att hålla ett högt tempo, så tenderar ett team som prioriterar personlig utveckling att sporra varandra till att fortsätta bli bättre.

Att reflektera över:
Leder din nuvarande miljö dig till tillväxt? Varför eller varför inte?

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill