”Man måste våga släppa kontrollen”

Intervju med Ida Backlund, Årets VD 2014.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2016

Ida Backlund, Årets VD 2014

Ida Backlund, Årets VD 2014

Det har gått två år sedan Ida Backlund fick utmärkelsen Årets VD. Då var hon vd i sitt eget bolag Rapunzel of Sweden, som hon hade startat sju år tidigare. Ett företag som mycket framgångsrikt säljer löshår och peruker och som också tar socialt ansvar.

– Det var jätteroligt att få utmärkelsen, berättar Ida. För det var ett bevis på att jag gjort ett bra jobb. Det var rörande och känslosamt och jag kände mig både glad och tacksam mot min personal som nominerat mig. För allt det jag skapat med Rapunzel gjorde jag tillsammans med mina medarbetare.

Ett gott ledarskap handlar mycket om att se till individen, tycker Ida. Att skapa en stolthet för det man gör och för varumärket, att ge ansvar och ha tillit till din personal – det är grunden.
– Det handlar mycket om att motivera och entusiasmera för att få människor att utvecklas. Varje människa är viktig för helheten. Och utvecklas de anställda så utvecklas affärerna också.

– Som vd är du ju en offentlig person och det är viktigt att vara en förebild. Du har ju också möjlighet att sätta en bra standard för andra att följa. Det är väldigt viktigt att vara trovärdig, säger Ida.

Socialt ansvar

Ida har engagerat sig i kampen mot cancer och startat stiftelsen Rapunzel vs Cancer tillsammans med sin mamma. De donerar regelbundet en del av vinsten till organisationer som bekämpar cancer, till exempel Cancerfonden.

Råd till andra

Om hon skulle ge ett råd till andra vd:ar, så är det att det är mycket bra att samla god kompetens runt sig. Det går inte att som vd vara expert på allt, utan det gäller att hitta människor som kompletterar och stärker organisationen. Det är aldrig fel att ta hjälp av andra som kan bättre.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

– Man måste också våga släppa kontrollen och lita på sina medarbetare. Då blir det mycket bättre och du slipper riskera att arbeta sönder dig. Att delegera kan vara en svår konst, men den måste man lära sig.

Inte längre VD

Ida har sedan 2014 själv klivit ur vd-rollen men är fortfarande kvar som stor ägare av Rapunzel of Sweden. Hon har startat ett investmentbolag för att investera i spännande företag inom sina favoritbranscher, bland annat e-handel, skönhet och teknik. Och hon tycker det är extra intressant om det är kvinnliga entreprenörer som driver företagen.

Alla kanske redan har hört historien om att Ida själv fick nej av banken när hon ville låna pengar för att starta sitt eget företag. Den kvinnliga banktjänstemannen sa också tydligt att hon inte alls trodde på Idas idé. Men hon hade fel, och det är tur att Ida inte trodde henne utan fortsatte driva sin idé.

Ålder en siffra

Ida har själv åstadkommit mycket tidigt i livet. Vad betyder ålder?
– Det är ju bara en siffra, säger Ida och skrattar. Blandade åldrar bland medarbetarna är bäst. Själv har jag anställt i alla åldrar från 18-åringar till 65. Vi kan alla lära av varandra, och det blir dessutom mycket roligare.

Ida har också under de här åren hunnit få många priser för sitt företag och entreprenörskap. Varför tycker hon att man ska nominera sin vd till Årets VD?

– Alla behöver pepp ibland och ett pris till företagets vd är ett pris till hela företaget. För ingen vd står ensam bakom sin framgång utan det är tillsammans med medarbetarna som affärerna utvecklas. Så ett pris till vd:n är ett pris till alla.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill