”En milstolpe när jag vågade vara mig själv”

Jonas Elgquist, Sveriges mest inspirerande ledare 2016: ”Det absolut viktigaste är att tro på det vi gör och att vi kan förändra marknaden.”

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2016

”En milstolpe när jag vågade vara mig själv”

”En milstolpe när jag vågade vara mig själv”

Jonas Elgquist, vd på B3IT Connexions, utsågs tidigare i år till Sveriges mest inspirerande ledare 2016. Priset delades ut av Great Place to Work, och i nomineringen nämns bland annat Elgquists sunda värderingar och entreprenörsanda. Motivation.se passade på att göra en intervju med vinnaren, som bland annat förklarar varför han ställde in företagets resa till Italien och gav pengarna till välgörenhet istället. Han berättar också om den hårda satsningen på Ironman - och om vikten av att våga vara sig själv i sitt ledarskap.

”Med sunda värderingar och hög grad av entreprenörsanda leder Jonas Elgquist B3IT Connexions. Här skapar han en platt organisation där det inte finns traditionella chefer, här är alla sin egen chef. Under hösten inspirerade han bortom den egna organisationen då han ställde in företagets resa till Italien och gav pengarna till välgörenhet."

Med denna motivering utsågs Jonas Elgquist till Sveriges mest inspirerande ledare 2016 i samband med galan Great Place to Work. Elgquist är VD för företaget B3IT Connexions, som har 55 medarbetare och är dotterbolag till IT-konsultbolaget B3IT.

Du har blivit utsedd till Årets inspirerande ledare. Hur känns det? Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det känns självklart roligt att vi blir uppmärksammade för bra saker vi gör. Jag känner mig stolt över B3IT och mina medarbetare.

Kan du berätta hur B3IT Connexions kom till? Om jag har förstått rätt så grundades det utifrån en idé som du hade lagt fram?

– B3IT Connexions bildades utifrån att vi såg en möjlighet i att fokusera vår satsning, inom B3IT, på Microsofts teknikplattform för bättre leveranser, tillväxtmöjligheter och starkare kunddialoger. Vi ville komplettera ett starkt konsulterbjudande med tjänster och en åtagandeleverans. Allt fortsatt baserat på mycket seniora konsulter och den erfarenhet de har.

Jag har förstått att ni är en platt organisation. Hur fungerar det, och vilka är fördelarna?

– Vår organisation är platt så till vida att vi ger alla medarbetare ett stort eget ansvar och mycket frihet. Vi brukar säga att vi är en arbetsplats för vuxna människor. De flesta av våra anställda har runt 15 års arbetserfarenhet och vet hur det funkar. Den överlägset största delen av vår rekrytering sker i vårt eget nätverk och det gör att vi vet att det är bra människor som börjar hos oss. Det är också ett kvitto på att våra anställda trivs här.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Som Årets Inspirerande Ledare, vilken är din ledarskapsvision? Vilka är grundstenarna i ditt ledarskap?

– Det absolut viktigaste är att tro på det vi gör och att vi kan förändra marknaden. Frihet och stort ansvar gör att alla känner sig delaktiga i byggandet.
För mig är det en enkel ekvation. Jag vill bygga ett företag för våra anställda, ett bolag där jag själv vill arbeta. När vi trivs och gör ett bra jobb blir våra kunder nöjda och då kommer även bolagets ägare att få en bra avkastning.
Man måste ha respekt för att arbetsplatsen är det som tar mest tid i anspråk av oss i livet. Enligt vad jag tror på så har vi bara ett liv, så låt oss försöka göra det absolut bästa av det. Vi ska ha roligt samtidigt som vi gör nytta.

I höstas valde ni att ställa in en resa till Italien och istället ge pengarna till välgörenhet. Hur gick resonemangen när ni fattade det beslutet?

– Det var bilden på Alan Kurdi som fick ¬oss att förstå att vi måste göra något. Jag pratade med mina kollegor i ledningsgruppen och vi var med en gång rörande överens om att vi inte kan lägga så mycket pengar på en konferensresa mitt i denna fruktansvärda katastrof. Vi känner våra anställda bra och visste att de kommer att ställa sig bakom beslutet. Vilket de också gjorde - och jag känner att beslutet skapade en stolthet hos alla våra medarbetare över av vi gjort något bra.

Som en del av ert teambildande arbete satsar ni också mycket på fysiska aktiviteter, och ni har bland annat en satsning på Ironman. Vad är tanken med det och vilka resultat ger det?

– Vi tycker att motion och hälsa är viktigt och samtidigt roligt. Vi är även ute och springer med våra kunder. ¬Kundvård i dubbel bemärkelse.
Ironman har blivit en symbol för vår friskvårdssatsning, men vi gör även mycket an¬nat som ridning, dans, dykning, bowling, cykling, yoga m.m. Det är smått överväldigande att nästan -en tiondel av B3IT:s 350 anställda siktar på en Ironman 2016.

Till sist, har du något råd till andra ledare som vill inspirera sina medarbetare?

– Våga vara dig själv och stå för vad du tycker. Det var verkligen en milstolpe i min ledarutveckling när jag kände att jag vågade vara mig själv i alla beslut jag fattade och att jag vågade stå för vem jag är och hur jag tänker. Stereotyper finns det gott om och vi behöver inte fler ledare av den typen, så lyft fram din personlighet. Ibland har man fel, ibland gör man fel och ibland blir folk omkring en besvikna eller arga. Det är en del i processen och utvecklingen som man måste anamma och lära sig att se det positiva i.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill