"Man ska vara sig själv"

Ray Mauritsson, Axis Communications, Årets vd 2013, Stora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2013

Juryn lyfte, i sin slutbedömning, fram att Ray Mauritsson inte bara har jobbat banbrytande med nya produkter, utan också lagt fokus på jämställdhet och mångfaldsarbete. På det sättet har en stark företagskultur växt fram. Så stark att han nominerades till och vann Årets vd, Stora företag. Han ser bland annat att utmärkelsen kan vara till fördel i framtida rekryteringsarbete.

Hur känns det, så här dagarna efter utmärkelsen?

- Det känns förstås både kul och smickrande!

Vad betyder priset för dig personligen och för företaget?

- Det är alltid roligt att få positiv respons. Sen får man ju vara lite ödmjuk också och inse att utmärkelsen kanske inte betyder att jag är bäst av alla vd:ar, men det är klart att priset indikerar att vi tillhör några av de bättre bolagen. En utmärkelse av det här slaget  ger också en positiv bild av företaget som aldrig är fel att lyfta fram till exempel när vi ska rekrytera.

När det gäller CSR-arbetet, hur gör ni på Axis för att det ska bli på riktigt och göra skillnad?

- Det viktigaste är att inse att det ska vara en naturlig del av all verksamhet. Det är först då det blir på riktigt. Det gäller att CSR är med i allt, från till exempel produktion – att vi använder rätt material och rätt mängd energi, till att vara en del i våra affärer – att vi lever efter våra etiska regler.

För att göra CSR arbetet naturligt hos oss arbetar vi med frågorna i vårt interna värderingsarbete. Sen är det en del som inte får glömmas bort: och det är att synliggöra det vi gör. Om vi visar att det vi pratar om också går till handling, då uppmärksammar vi och lyfter vårt CSR-arbete. Så vår årliga hållbarhetsrapport har flera funktioner. Den visar internt vad vi gjort, det blir ett kvitto på att vi lever efter våra värderingar och det skapar förstås ett engagemang.

Det är också väldigt skönt att kunna visa för de som till exempel söker arbete hos oss hur vi jobbar med CSR. Det blir viktigare och viktigare för många potentiella medarbetare märker vi. De som söker jobb idag vill ofta veta hur engagerad deras framtida arbetsgivare är i CSR-frågor.  Och självklart har vi många kunder och leverantörer som också kräver att vi arbetar hållbart och kan redovisa det vi gör enligt GRI-standard. Så att synliggöra CSR-arbetet är viktigt, både internt och externt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ett annat exempel på hur vi synliggör CSR internt är att alla anställda får en Axisbrandad-cykel när de börjar hos oss, för att enklare kunna transportera sig miljövänligt.

Har du några råd till en ny lite vilsen vd?

- Kan man bli vd om man är vilsen? Ja, det är klart man kan och mitt råd är: var dig själv. Spela inte någon roll, bli inte någon annan. Gå inte på myten om att en vd måste vara på ett visst sätt. Utveckla dina goda egenskaper som antagligen är anledningen till att du blivit vd.

Det finns också olika vd-roller, ska du vara en operativt involverad vd eller en mer delegerande och coachande? Det kan ju skilja väldigt mycket när det gäller hur du kommer arbeta, men oavsett: man ska vara sig själv.

Juryns motivering till valet av Ray Mauritsson:

”Årets vd för stora bolag har med banbrytande produkter och nya tekniker under en tioårsperiod framgångsrikt stärkt bolagets position som marknadsledande inom sitt område med en tillväxttakt på mellan 11 och 39 procent om året. Årets vd har genom att arbeta med företagets kärnvärden i kombination med jämställdhets- och mångfaldsarbete lyckats bibehålla den redan starka företagskulturen trots många nyanställda.”
 

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill