Möt Sarah McPhee – Årets VD 2012
Sarah McPhee, tidigare VD på SPP: ”Dagens vd behöver vara en renässansmänniska”
Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2016
Sarah McPhee Årets VD 2012
Första gången utmärkelsen Årets VD delades ut, var SPP:s dåvarande vd Sarah McPhee en av de prisbelönta. Hon blev Årets VD 2012, i kategorin mellanstora företag. Utmärkelsen fick henne att reflektera över sitt eget ledarskap. Här kan du läsa mer om hennes syn på vad ett gott och hållbart ledarskap egentligen innebär.
– Det var mycket oväntat att få priset, berättar Sarah. Jag kände inte till det innan och gick inte alls omkring med någon känsla att jag skulle vara någon extra bra vd. För det är ju svårt att mäta hur ens ledarskap verkligen uppfattas i ett stort företag, så ja, det var verkligen oväntat och roligt.
– För mig som vd var priset nyttigt, fortsätter hon. Det fick mig att reflektera över mitt ledarskap och analysera det. Vad var det jag gjorde, som uppfattades som särskilt bra? Jag fick sätta ord på det och skapa struktur, och det hade jag nog inte gjort före priset. Från början är jag specialist och inte ledare. Att ägna tid åt att fundera över sina styrkor och stärka sina positiva sidor är mycket bra för alla. Inte bara vd:ar.
För företaget var priset också mycket positivt. Mycket stolthet hos de anställda, och kommersiellt är det en tillgång för företaget att ha en prisbelönt vd. Det märktes också mycket tydligt vid rekryteringar. Plötsligt fick företaget in ännu fler ansökningar, och en ännu större andel än tidigare var från kvinnor.
Sedan januari 2016 har Sarah McPhee lämnat själva vd-rollen och har nu olika styrelseuppdrag och andra uppdrag både inom och utom finanssektorn. Hon är bland annat ordförande i Fjärde AP Fonden och tankesmedjan SNS samt ledamot i Klarna och Bure.
Hon lägger numera också mer tid på sin att vara ledig.
Ett modernt ledarskap kräver kunskap om samhället
När det gäller ledarskap och särskilt hållbart ledarskap tycker Sarah McPhee att en företagsledare måste ha ett gediget samhällsperspektiv och fråga sig varför företaget eller organisationen finns. Varför behövs den? Och också betrakta organisationens mål utifrån detta samhällsperspektiv. För att skapa ett hållbart ledarskap krävs också ofta att man sätter kunderna före aktieägarna, vilket inte alltid är helt enkelt.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
– Du måste sätta organisationens mål först och bortse från dig själv och dina egna önskningar, säger Sarah. Att helt osjälviskt sätta organisationens mål först gör att man som vd kan vinna stor respekt även i oroligare tider.
Ökat ansvar för företagsledare?
Idag när förtroendet för politiker är ganska lågt, är det då ett måste för företagsledare att ta ett större ansvar för samhällsfrågor?
– Förr trodde många politiker i Sverige att alla samhällsutmaningar skulle lösas genom statlig verksamhet. Både inhemska och globala utmaningar. Och näringslivet sågs som något på helt motsatt sida. Idag är den självklara inställningen att den offentliga sektorn måste samverka med den privata sektorn.
De privata företagen är, tycker Sarah, i två olika läger. En del som förstår vikten av hållbarhet och ansvar och som stämmer av sina strategier mot FN:s Sustainable Development Goals. Andra hälften av företagen har inte hängt med och är fast i sina gamla aktieägarmodeller. Det gäller särskilt aktiemarknaden och finansbranschen.
– Det finns en kunskapslucka hos många företagsledare när det gäller hållbart ledarskap, säger Sarah. Många behöver mer fakta. Det gäller att hela koncernledningen får upp de här väsentliga frågorna och lär sig om FNs krav.
Har man en verksamhet som inte är klimathotande finns det andra frågor att ta tag i. Det kan vara kundfrågor till exempel. Men det här kommer ändra sig, tror Sarah. Trots att det går långsamt går utvecklingen ändå framåt.
”Måste vara renässansmänniska”
Idag arbetar Sarah McPhee bakom vd:ar och istället för att ägna sig åt eget ledarskap stöttar hon och är ett bollplank och vägleder. Det är en ny roll som hon uppskattar mycket.
Hur ska då en ledare i vår samtid hantera dagens utmaningar - allt från digitalisering till hållbarhetsfrågor?
– I 40 år har fokus varit på aktiemarknaden, säger Sarah. Det som nu är viktigt för en ledare är samhällskunskap. Det är viktigt att skaffa sig förståelse för människor och vad som driver dem. Arbetsmiljö och arbetsrätt är också viktiga frågor att ha en strategi för. Dessutom är etik en stor del. Du måste utveckla en känsla för etik och våga ifrågasätta och värdera allt ur ett etiskt perspektiv. Allt från frågor om sponsring till mångfald, könstillhörighet och religion. Det behövs en respekt för alla dessa olika aspekters vikt för att klara uppdraget.
– Jag tycker det här breda perspektivet gjorde vd-jobbet mycket roligare och mer utvecklande, säger Sarah McPhee. Det ger alla en större möjlighet att växa. Dagens VD måste vara lite av en renässansmänniska med mycket samhällskompetens och en som vågar ta i det komplexa och även i framtidsfrågorna.
– En ledare måste tillåta att människor är individer och låta folk vara olika. Det är en tillgång och stärkande för företaget - en styrka att använda sig av, avslutar Sarah.
Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna. I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...
Kontakt: jenny@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Hållbarhet
- Årets VD
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Hållbarhet
- Årets VD
Dela: