Oaser i Stockholm - oanade och självklara

Finn frid bland betongen.

Uppleva | ARTIKEL | JUNI 2011

Oas betyder vattenkälla i öknen, men används ju även i bemärkelsen härlig, lugn plats. Kanske har du redan en eller flera sådana ställen i ditt liv. Oavsett om din oas är en berså i en trädgård, eller ett chateaux i Bordeaux - det finns alltid plats för fler oaser och här har vi letat upp några i Stockholm.

Eriksdalsbadet

Kan ett stojigt bassängbad vara en oas undrar kanske den ängslige. Svaret är ja. Det handlar bara om tajming. Gå dit tidigt, ta med dig kaffe och något ätbart. Klättra högst upp på solläktaren. Ligg där, sitt där, titta ut över badet och njut. Det är fridfullt på Eriksdalsbadet. Bassängen fylls ofta i cykler, när alla som kom tidigt simmat färdigt, då går du ner och glider fram nästan ensam. När skolbarnen droppar in och börjar göra bomben framför näsan på dig, då kliver du upp och soltorkar. En oas.

Johannes kyrkogård

Kyrkogårdar överlag erbjuder skugga, vila, stillhet och spännande gravar. Du kan välja nästan vilken som och oaskänslan finns där. Johannes kyrka ligger bakom Sveavägen, några kvarter upp innan Tegnergatan. Den ligger på en liten höjd, inga nya gravar grävs på kyrkogården, den används nu som picknickplats för lunchätarna i närheten. Hitta din egen plats, i skuggan eller solen. Vörda de som vilar här, men köp lite thaimat från stället på Malmskillnadsgatan eller går ner till Brunkebergs bageri på Regeringsgatan, för hungrig vill du inte vara. Är du där sommartid har skolbarnen sommarlov och du riskerar inte att få friden störd av stoj.

Museum

Många museer är verkligen platser att vila på och att hämta kraft ifrån. Ibland behöver man inte ens gå in på själva utställningarna. Men gör det ändå. Strosa runt. Sitt på en bänk och glo. Låtsas att du är turist. Eller låtsas som du redan sett allt och sätt dig i restaurangen. Nationalmuseum har god mat men lite slamrig miljö. Moderna museet har vacker miljö, men väldigt dyr mat. Medelhavsmuseets fik förflyttar dig till en annan tid- en bra tid. Och på Etnografiska finns en härlig uteservering. Använd stadens museum, de finns där och bara väntar på ditt besök.

Skärgårdsbåt

Om du behöver en oas att jobba ifrån kanske en heldag på en skärgårdsbåt kan var något? De har uppkoppling, mat, vacker utsikt och havsluft. Du kan jobba och samtidigt njuta av fina skärgården. Var i tid så du får sittplats.

Buss 40

Om du inte har bråttom, åk buss 40 mellan Reimersholme och Stora skuggan. Den är alltid försenad den bussen, så räkna med att få vänta lite vid hållplatsen. Men det gör inget. Kliv av i någon ände, det är fint på båda ställena. Reimersholme är verkligen en oas och ute vid universitetet är det rena bonnaidyllen. Bara du tar dig bort från de höga husen.

Brända Tomten i Gamla Stan

Inklämd mellan husen bakom Stortorget i Gamla Stan hittar du Brända Tomten, där Kindstugatan och Själagårdsgatan möts. Under den stora kastanjen - ett av de få träden i stadsdelen - finns bänkar att vila på i skuggan. Vissa dagar hålls berättarkvällar på platsen. På de gamla husens fasader klättrat vacker murgröna och platsen blir ett riktigt andhål dit inte alla turister hittar.

Vill du hitta fler oaser på egen hand? Här kan du få lite tips.
Oaser landet runt? Tipsa oss. Gärna om platser vi inte visste att vi skulle gilla.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill