Så blir du tidseffektiv på Facebook

Motivation.se ger dig en serie om hur du på bästa sätt hanterar Facebook som ledare (Del 1 av 6).

Kommunicera | ARTIKEL | AUG 2011

Facebook

Facebook

Facebook är ett forum med många möjligheter, inte minst för karriären. Men det gäller att se upp, Facebook kan lätt utvecklas till en tidstjuv om man inte agerar målmedvetet och hittar ett användarmönster som fungerar i vardagen, utan att stjäla tid eller uppmärksamhet från andra punkter i agendan.

Facebook erbjuder oändliga möjligheter till interaktion och kontaktskapande. Facebooks obegränsade natur innebär också att den som är mån om sin tid bör agera strategiskt och målmedvetet för att Facebooka på ett effektivt vis.

- Din personlighetstyp avgör i hög grad vilket förhållningssätt till Facebook som passar just dig. För somliga människor fungerar det bra att dutta genom att logga in och kolla läget flera gånger per dag, andra upplever det som en distraktion och fördrar att istället logga in längre stunder med längre intervall, säger beteendevetaren Nina Jansdotter, som skrivit boken ” Framgång med Facebook”.

Prova dig fram till ett användarmönster som passar dig, testa att vara online en stund på morgonen och en stund på kvällen, eller välj istället att helt enkelt logga in när du känner för det och har en stund över. Det är lätt att betrakta Facebook som en presumtiv tidstjuv, men det avgörs i stor utsträckning av hur du använder forumet.

Effektivt att be om hjälp på Facebook

- Om du behöver hjälp med något, exempelvis att ta reda på hur lång tid det tar att flyga till en viss destination eller behöver boktips på ett specifikt tema så är Facebook nästan alltid snabbare än att Googla på egen hand eller spenderar tid i en telefonkö, åtminstone om du har vänner som återkopplar fort.  Den som har en målsättning med sitt Facebookanvändande, exempelvis att fördjupa och skaffa fler professionella kontakter, löper mindre risk att distraheras och vara inloggad längre än planerat, säger Nina Jansdotter.

Ett praktiskt sätt att bli effektiv på Facebook är att koppla ihop sina olika sociala media aktiviteter med varandra. Hemsida, blogg, Twitter, Facebook och  Youtube kan enkelt länkas ihop så du slipper lägga tid på att uppdatera samtliga kanaler.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Logga in med korta tidsintervall

Nina Jansdotter poängterar att informationsflödet har blivit intensivare och tempot på Facebook har skruvats upp på senare tid och menar därför att den som kan hellre bör logga in ofta och spendera kortare stunder online än att samla sitt användande till längre stunder en eller ett par gånger i veckan. Det kan räcka med att du loggar in i tio minuter, skriver något i din statusrad och snabbt skummar igenom flödet av händelser. Det viktiga är att du visar dig, att du är närvarande och visar att du är aktiv.

Människor som använder Facebook som en viktig nätverksplattform förväntar sig att du besvarar inlägg och frågor, att du då och då kommenterar andra människors statusuppdateringar och att du är närvarande för att snabbt kunna kommentera människors reaktioner på det innehåll du bidrar med på Facebook.

- Det här innebär inte att du måste kommentera allt som sker på din ”wall” eller att du måste komma med långa utläggningar på andra människors frågor. Ibland kan det räcka med att lägga in en smiley eller ett ”tack” för att visa att du har läst och att du faktiskt är tacksam för att andra människor tar sig tid att kommentera och kanske också diskutera dina inlägg, säger Nina Jansdotter.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill