Säg nej till nolldagar

Kontinuitet är viktigare än hårt arbete. Bryt aldrig kedjan!

HR | Motivera | ARTIKEL | AUG 2015

Nolldagar, Motivation, Motivera

Nolldagar, Motivation, Motivera

Har du ett mål som du vill uppnå? Funderar du på hur man hittar motivation och disciplin nog för att verkligen nå hela vägen fram? Att vara hängiven och dedikerad är inte detsamma som att jobba ihjäl sig. Det viktiga är att du gör någonting varje dag – om det så bara är ett enda spadtag. Unna dig gärna vilodagar, men inte nolldagar – se till att ditt liv blir en obruten kedja av positiva åtgärder som till slut ger resultat.

Nej, du ska inte bli arbetsnarkoman. Föreställningen om att alla framgångsrika människor jobbar ihjäl sig varje dag är en myt (vi återkommer till det längre ner). Däremot finns det ingenting som säger att du behöver vara orimligt lat bara för att du har en
vilodag – som om det där målet som du vill uppnå vore en börda i ditt liv. Som om du måste hånflina åt dina drömmar bara för att du har tagit en dag ledigt.

Poängen här är alltså att du alltid kan göra någonting som leder dig i rätt riktning, hur litet det än må vara. Ta ett spadtag, gör en armhävning, läs en sida i den tusensidiga boken.

Att säga nej till nolldagar – att alltid göra någonting istället för ingenting – är ett sätt att behålla fokus och göra det målinriktade, meningsfulla arbetet till en vana.
Tror du mig inte? Fråga komikern Jerry Seinfeld.

Bryt aldrig kedjan!

Jerry Seinfeld är världens mest kända komiker. Han är känd för sin stand up-komik, men framför allt för tv-serien ”Seinfeld” som gick på 90-talet och som av många anses vara den bästa tv-serien någonsin. Hur har han burit sig åt för att bli så framgångsrik? Hur lär man sig att skriva så roliga skämt?

När Seinfeld själv berättar om hur han har jobbat för att bli en framgångsrik komiker så är det inget skryt om hur han har slitit 14 timmar om dagen för att till slut nå sitt mål. Däremot har han förbundit sig till en enda, i teorin mycket enkel vana: Att alltid skriva ett skämt om dagen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Seinfelds råd till blivande komiker – och till alla som har någonting som de vill uppnå i livet – är att köpa en stor väggkalender, helst en sådan där årets alla dagar står på ett enda, stort blad. Varje dag som du har gjort ditt dagsbeting (t ex skrivit ett skämt, om det är komiker du vill bli) så ska du sätta ett stort, rött kryss över den dagen på din väggkalender.

När du har hållit fast vid detta i några dagar/veckor så ser du att det har bildats en lång kedja av stora, röda kryss i kalendern.

Ditt mål nu är att aldrig någonsin bryta kedjan.

Kontinuitet viktigare än hårt arbete

Om du ändå råkar slarva någon dag, så ”unna” dig inte att slarva några dagar till. Börja om direkt igen, bilda en ny kedja – och gör allt för att inte bryta den. Se det som ett spel.

Poängen med denna metod är att strävandet efter att uppnå sina mål blir en daglig vana, inte någonting som du gör en gång i veckan i ett försök till övermänsklig kraftansträngning.

Problemet med nolldagar är nämligen att de bryter din vana och flyttar ditt fokus från målet till distraktionerna. Hårt arbete kan inte kompensera för att du under långa perioder glömmer bort vem du är och vad du vill med ditt liv.

Hårt arbete är viktigt, men långsiktighet och kontinuitet är viktigare. Ta dig själv på allvar istället för att kasta bort din tid till ingenting. Bryt aldrig kedjan!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill