Tar du tillfället?

Anna Bellman påbörjar ett stort äventyr: ”Det är roligare att säga ja än nej.”

Kommunicera | ARTIKEL | DEC 2015

Klimanjaro, Anna Bellman, Barncancerfonden

Klimanjaro, Anna Bellman, Barncancerfonden

Det är lätt att gömma sig bakom ursäkter. Att låta rädslan över ett eventuellt misslyckande styra. Det är ofta lättare att säga nej än ja. Det kan handla om att hålla tal inför andra, som många helst inte gör, eller att utmana sig fysiskt. Att låta bli är lätt, men är det rätt?

Jag blir ofta förvånad över att artister inte tar tillfället att säga några väl valda ord när de ändå har en stor publik samlad. Jag var häromdagen på en julkonsert med några av våra främsta och mest lovande artister (First Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman och Maja Francis). Hyllade recensioner i media som tyckte det var charmigt att de inte var så välrepeterade, medan jag och min vän tyckte att de helt saknade känsla - förutom i ett par låtar som var riktigt bra.

Det kändes som att de bara var där och drog av några låtar. De presenterade sig och sa sedan - ingenting. Skyllde på att de var bättre på att sjunga än att prata. Tänk om de hade avslöjat något om deras drömmar och varför de valt att göra detta. Då hade det förmodligen gett en djupare dimension till konserten.

Många skyller ifrån sig. Missar värdet av att anstränga sig för att på så sätt nå något större och göra avtryck. Madonna blev hyllad över det tal som hon höll i Stockholm kvällen efter Parisdåden. Hon hade inte behövt, hon våndades, men hon tog tillfället och det uppskattades av många.

För ett par månader sedan fick jag frågan av den hjulbente äventyraren Aron Andersson om att tillsammans med hans team göra en riktig ansträngning för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Jag kunde inte låta bli att ta tillfället. Ja!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Om tre veckor påbörjar vi färden upp på världens högsta fristående berg. Kilimanjaro. Hörde en pod med äventyrerskan Anneli Pompe att om det är något berg man ska bestiga så är det just Kilimanjaro. Det lär vara sagolikt vackert.

Men jag är sjukt nervös. Senaste månaden har kantats av sjukdom, men jag har ändå jobbat för mer än fulla muggar och knappt tränat något alls. Jag som annars rör mig i princip varje dag. Om bara tre veckor. Kommer jag få igång formen så att jag klarar det? Går det att leva på gamla träningsmeriter?

Jag tänker att med vilja så går mycket. Med vetskapen om att det vi gör gagnar något mycket större. Alla pengar vi får in går till att besegra den sjukdom som ett barn får varje dag i Sverige, som mer än 80 procent överlever men som fortfarande är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 0 och 14 år.

Följ vårt äventyr här på Motivation.se. Du kan läsa mer om äventyret på TeamAronkilimanjaro.se.

Glöm inte att ta tillfället när du får det. Oavsett vad det är. Det är roligare att säga ja än nej. Och det kan uppskattas av många.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill