Tror på ett personligt och värderingsdrivet ledarskap

Anneli Angeling, Frontit, är Årets VD 2018 i kategorin Mellanstora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2018

Anneli Angeling

Anneli Angeling

Under Anneli Angelings ledarskap har konsultbolaget Frontit uppnått fantastiska resultat, samtidigt som företaget år efter år har utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser. Anneli tycker att det är viktigt att som ledare få vara sig själv, och unnar sina medarbetare samma sak – därför satsar hon och företaget på ett personligt ledarskap där varje individ bemöts utifrån deras behov. Det har varit ett lyckat framgångskoncept, och nu har Anneli Angeling utsetts till Årets VD 2018 i kategorin Mellanstora företag.

Anneli Angeling tog över som vd för Frontit AB år 2012, och sedan dess har bolaget gått framåt med stormsteg. Frontit, som är ett konsultbolag som med kraft och kompetens hjälper sina kunder att   lyckas med sitt förändringsarbete, har nått mycket goda resultat i en tuff och väldigt konkurrensutsatt bransch. Härom veckan utsågs Anneli alltså till Årets VD 2018 i kategorin mellanstora företag.

– Det känns jätteroligt att uppmärksammas på det här viset. Jag har fått jättemycket positiv feedback från kollegor och andra. Det är många som har hört av sig, då blir man glad, säger Anneli Angeling.

Som ledare beskrivs hon som engagerad, tillitsfull och lyhörd, med en god förmåga att bygga relationer. Själv lyfter hon också fram vikten av att även som ledare våga vara sig själv.

– Jag tror att det är viktigt att man bottnar i vem man själv är. Att man inte förställer sig, utan bottnar i sin personlighet och vet vad man kan och inte kan, säger hon, och fortsätter: 

– Jag tror även att det är viktigt att man inkluderar medarbetarna, så att man jobbar tillsammans. Sedan är jag väldigt resultatorienterad, jag tycker att det är roligt att leverera. Men det är också viktigt att man har humor och distans till sig själv och till det man gör.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Satsar på personligt ledarskap

Frontit är som sagt verksamma i en tuff bransch, med hård konkurrens om personal, mycket prispress och många konkurrenter. Trots det har företaget alltså gått som tåget i många år. Vad är hemligheten bakom framgångarna? Anneli Angeling lyfter fram ledarskapet som en viktig faktor för att bygga en konkurrenskraftig organisation.

– Jag tror att det handlar mycket om att vi har ett bra ledarskap, vi satsar mycket på det i hela organisationen. Har man bra ledarskap så gör det att man blir attraktiv, och då lockar man till sig bra medarbetare, som i sin tur lockar till sig kunder. Allt det där hänger ihop, säger Frontits vd.

Företaget har en medveten och tydlig ledarskapsfilosofi, och även starka värderingar som ligger till grund för arbetet, berättar hon.

– Vi jobbar, till skillnad från ganska många andra företag, med ett personligt ledarskap. Det innebär att vi stöttar varje individ utifrån deras behov. Sedan är vi ett värderingsstyrt bolag, vilket är viktig, och även det lockar till sig bra medarbetare. Människor vill jobba på en arbetsplats där det finns bra värderingar, och där värderingarna inte bara är någonting man pratar om, utan också påverkar det man gör, säger Anneli Angeling.

Motiverade medarbetare och socialt ansvar

Frontits fokus på ledarskap och värderingar har gett goda resultat, inte bara i form av ekonomisk tillväxt, utan också en hög grad av medarbetarengagemang och trivsel. Företaget har utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser sju år i rad. Det beror på att man har arbetat aktivt med att stärka medarbetarnas motivation – på flera sätt, berättar Anneli:

– För konsulter är det förstås viktigt att man får kul och spännande uppdrag, då blir man mer motiverad och engagerad. Det är också viktigt att det finns någon som ser det man gör och stöttar en i de projekt man jobbar med. Vi satsar mycket på kompetensutveckling, det spelar också stor roll för medarbetarnas motivation. Dessa saker är tillsammans viktiga för att skapa trivsel bland medarbetarna.

"Vi utgår ifrån FN:s globala hållbarhetsmål, med tyngdpunkt på de sociala målen."

– Anneli Angeling

Värderingsdrivet ledarskap och globala målen i fokus

En annan sak som lockar många duktiga medarbetare till Frontit är att företaget har ett stort samhällsengagemang. De jobbar mycket med CSR-aktiviteter och tar ett stort socialt ansvar, vilket också var ett viktigt kriterium i utnämningen av Årets VD. 

– Vi har länge jobbat med socialt ansvarstagande. Exempelvis samarbetar vi med organisationen Hand in Hand i Indien – för varje nyrekrytering vi gör så hjälper vi en kvinna i Indien att starta och driva ett bolag. Och för varje årsanställd så finansierar vi ett års skolgång för en flicka i Afghanistan. Vi har också något som vi kallar för Värmande After Work varje år, där vi samlar ihop ytterplagg till hemlösa.

Frontit har två personer som är ansvariga och koordinerar hållbarhetsarbetet inom företaget. Initiativen kommer oftast från konsulterna själva och det finns ett stort intresse och engagemang kring dessa frågor, säger Anneli. 

– Vi utgår ifrån FN:s globala hållbarhetsmål, med tyngdpunkt på de sociala målen. Vi fokuserar framförallt på det vi kallar hållbara konsulter, till exempel genom att förebygga stress och se till att de har en bra balans mellan arbete och fritid.

Värderingarna och det sociala ansvarstagandet i kombination med ett starkt, personligt ledarskap har gjort Frontit till ett attraktivt och framgångsrikt företag, som nu alltså även kan stoltsera med att de leds av Årets VD 2018. Själv är hon förstås glad för utnämningen, och understryker också vikten av utmärkelser och event som riktar ljuset mot bra ledare.

– Jag tycker att det är bra att det finns någon som jobbar med att lyfta gott ledarskap. I Sverige är vi generellt sett duktiga på ledarskap, och då tycker jag att det är roligt om man uppmärksammar det, säger Anneli Angeling.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Anneli Angeling utsågs till Årets VD 2018 i kategorin mellanstora företag med följande motivering:

Med en god förmåga att lyssna, sprida värme och skapa engagemang bland medarbetarna är Årets VD i kategorin mellanstora företag en trygg och beslutsam ledare som tagit med sitt team på en stor framgångsresa.

Genom en prestigelös men samtidigt självsäker ledarstil, och en stor tillit till sin egen och sina medarbetares kompetens, har pristagaren fått sitt företag att växa och expandera – utan att låta företagskulturen gå förlorad på vägen.

Där människor trivs och mår bra finns ett löfte om framgång, och Årets VD vet hur det löftet ska infrias.

Mer om Årets VD här

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill