”Viktigt att se både människan och affären”

Dimitris Gioulekas, Knightec, är Årets VD 2018 i kategorin stora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2018

Dimitris Gioulekas

Dimitris Gioulekas

Dimitris Gioulekas strävar alltid efter att ha en balans i sitt ledarskap. Att arbeta långsiktigt är lika viktigt som att leverera här och nu, och det ekonomiska resultatet är lika viktigt som företagskulturen. En god ledare ser både nuet och framtiden, både människan och affären. Och kompetens kommer före allting annat – det spelar ingen roll vem du är, det viktiga är vad du kan och vad du levererar. Med denna framgångsfilosofi som grund har Dimitris nu för andra gången utsetts till Årets VD, denna gång i kategorin Stora företag.

Konsultbolaget Knightecs vd Dimitris Gioulekas utsågs till Årets VD redan för fyra år sedan, då i kategorin Mellanstora bolag. Sedan dess har företaget emellertid fortsatt att växa så det knakar, och härom veckan utsågs Dimitris Gioulekas till Årets VD 2018, den här gången i kategorin Stora bolag.

– Det känns jättekul, det är ett viktigt erkännande för Knightec. Vår utveckling på marknaden de senaste åren visar att vår strategi är rätt, och det är också ett kvitto på det stora samhällsengagemang vi har, säger Dimitris Gioulekas.

Som ledare tror Dimitris mycket på att duktiga och kompetenta människor utvecklas av uppgiften, och att de vill jobba i en miljö där de känner sig utmanade men också uppskattade. Att hitta en balans mellan olika värden i ledarskapet är väldigt viktigt, menar han.

– För mig som ledare är det viktigt att se både människan och affären. Ett starkt fokus på människan och företagskulturen skapar förutsättningar att arbeta med intressanta kunder och affärer, det skapar förutsättningar för en lönsam tillväxt. Ledarskap handlar inte om enstycksfrågor, det handlar om att se helheten och hur allt hänger ihop. 

Att sträva efter tillväxt här och nu är en självklarhet, men man vill också åstadkomma sådant som är bra på lite längre sikt, säger Knightecs vd. Det är det som är hemligheten bakom företagets långa framgångsresa.

– Vi har en stark förmåga att jobba parallellt med både långsiktiga och kortsiktiga frågor. Man ska jobba där man står, men även se vart världen är på väg på längre sikt. Det är viktigt i företagsbyggande att man aldrig försöker ta genvägar, för verkligheten kommer alltid ifatt till slut i alla fall. Det finns saker som vi har jobbat med i fem års tid men har börjat se resultaten av först nu under de senaste två, tre åren, jag är övertygad om att det är en del av framgången med Knightec, säger Dimitris Gioulekas.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Knightec sätter kompetensen främst

En annan viktig princip för Dimitris är att man ska göra saker på riktigt. Om man exempelvis jobbar med mångfald eller jämställdhet så ska det vara på allvar, och det ska vara mätbart. Det får aldrig handla om att bara ta fram en schysst broschyr med tjusiga floskler. 

– Jag ser företagsledare som säger att kompetensen är det viktigaste, men sedan anställer de ändå bara personer som ingår i vänskapskretsen och det egna nätverket, eller personer som har pluggat på ”rätt” högskola. Om man verkligen prioriterar kompetens så syns det i mångfalden på företaget, säger Dimitris Gioulekas.

Just mångfalden är en fråga som han brinner extra mycket för. Knightec tar ett stort ansvar för mångfald, integration och framtidens arbetskraft. Det sker bland annat genom att företaget samarbetar med sex olika skolor – där man håller föreläsningar, hjälper till att arrangera teknikveckor, delar ut ett stipendium samt erbjuder sommarjobb – allt för att visa unga människor vilka möjligheter som finns i teknikbranschen, oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. 

Men framför allt strävar företaget efter att vara kompetensstyrda i sitt eget rekryteringsarbete, och söka så brett som möjligt efter arbetskraft. Dimitris menar att detta är nyckeln till att integrera de många nyanlända som har kommit till Sverige de senaste åren.

– I grunden handlar det om att företagen, med styrelsen och ledningen i spetsen, måste sätta kompetensen högst upp på agendan. De måste börja leta kompetens i nya områden, och utanför sina egna nätverk. Man måste kanske också vara beredd att uppoffra delar av företagskulturen för att utveckla en ny kultur. 

Men även politiker och myndigheter har ett stort ansvar för att göra det lättare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, menar han.

– Vi på Knightec har haft många fall där vi verkligen har fått kämpa, i vissa fall har det dröjt över 12 månader att få ett beslut från Migrationsverket om att en person som vi vill anställa kan börja jobba. Någon har till och med tröttnat och flyttat till Tyskland istället, och där fått jobb på en vecka. Vi har ett fall där vi efter fem månader fortfarande väntar på att personen ska få en handläggare på Migrationsverket. Detta är en politisk fråga som måste hanteras nu ifall vi i Sverige ska utveckla vårt integrationsarbete, i slutändan så handlar det om Sverige konkurrenskraft, säger Dimitris Gioulekas.

Viktigt för människan att fira framgångar

Som Årets VD 2018 är han en god ambassadör för ett modernt ledarskap som handlar om både vinstgivande företagsbyggande och samhällsansvar. Han understryker att han ser Årets VD som en betydelsefull utmärkelse – just för att den riktar uppmärksamhet mot människor och företag som gör någonting bra och därför kan inspirera andra. 

– Generellt tycker jag att vi firar framgångar alldeles för lite, där spelar Årets VD en viktig roll. Det är viktigt att man lyfter fram och uppmärksammar bra arbete. Vi på Knightec är ju ute mycket på skolor och träffar unga, och för dem är det viktigt att ha rätt kompass i livet. Då är det bra om det finns konkreta personer och organisationer som kan lyftas fram som förebilder, säger Dimitris Gioulekas.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Dimitris Gioulekas utsågs till Årets VD 2018 i kategorin stora företag med följande motivering:

Genom ett målinriktat ledarskap som får människor att växa har Årets VD i kategorin Stora bolag både uppnått en mycket stark tillväxt och skapat en arbetsplats där medarbetarna trivs. 

I en värld full av möjligheter, förskönad och splittrad av människors olikheter, väljer pristagaren att ha en öppen och nyfiken attityd och en omättlig hunger efter potential.

Med ödmjukhet, briljans och ett stort patos har Årets VD visat att det går att kombinera lönsamhet med ett genuint samhällsengagemang.

Mer om Årets VD här

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill