Vill lyfta humant och kompetent ledarskap

Brightmill är huvudpartner till Årets VD 2021.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | MAJ 2021

– Jag tycker att man ska ha en långsiktighet i alla mänskliga relationer, det bör vara en självklarhet, säger Henrik Engstam Phalén.

– Jag tycker att man ska ha en långsiktighet i alla mänskliga relationer, det bör vara en självklarhet, säger Henrik Engstam Phalén.

Att lyfta fram goda ledarförebilder är viktigt för att inspirera andra ledare och rikta fokus mot ett modernt ledarskap. Det tycker Henrik Engstam Phalén, vd på rekryteringsföretaget Brightmill, som är huvudpartner till Årets VD 2021. Temat för årets upplaga av eventet är det mänskliga ledarskapet, och Henrik vill framför allt understryka vikten av långsiktighet i alla relationer – som är precis lika nödvändig även om man, som Brightmill, är specialiserat på interim management.

Som chefsrekryterare och vd på Brightmill brinner Henrik Engstam Phalén för gott ledarskap, och därför känns det helt naturligt – och väldigt inspirerande – att vara huvudpartner till Årets VD 2021, säger han.

– Vi ser det som viktigt att få vara med och lyfta fram det goda ledarskapet. När jag samtalade med Motivation.se:s chefredaktör Per Winblad märkte jag att våra värderingar sammanföll, och därför kändes det självklart att bli engagerad. Vi vill gärna lyfta fram nya förebilder som kan inspirera andra, och jag tror dessutom att det har en positiv påverkan på deras egna medarbetare, säger Henrik Engstam Phalén. 

Brightmill är ett rekryteringsföretag som är specialister inom interim management, och är därför själva engagerade i att hitta och tillsätta duktiga ledare, tillägger han. Men när det handlar om att tillsätta interimschefer så är förutsättningarna förstås ganska speciella.

– Vi kommer ofta in i verksamheter där det har varit lite stökigt. En interimschef har dessutom minimal tid på sig att visa resultat, så det viktigaste för en extern, tillfällig ledare är att snabbt skapa förtroende. Samtidigt måste även den tillfälliga ledaren vara lika långsiktig som om tjänsten vore permanent, och skapa resultat som håller även på längre sikt, säger Brightmills vd.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Långsiktighet – och fokus på kompetens

Långsiktighet är ett ord som han återkommer till, även när vi pratar om temat för Årets VD 2021: Det humana ledarskapet. 

– Jag tycker att man ska ha en långsiktighet i alla mänskliga relationer, det bör vara en självklarhet när man vill praktisera ett humant ledarskap. Och effekterna av det blir väldigt positiva. Den som är kandidat i en rekryteringsprocess idag kan lika gärna vara kund imorgon, eller vice versa. Även exempelvis en referens kan bli kandidat eller kund. Så det finns alltid en uppsida med att vara schysst mot alla parter, säger Henrik Engstam Phalén. 

När Brightmill rekryterar chefer utgår de alltid ifrån sina kunders krav, även om det förstås alltid finns en möjlighet att påverka det val som kunden gör. Inom interim management är det dock väldigt stort fokus på kompetens och inte subjektiva hänsyn. Kompetensfokus kan också i sig vara ett sätt att göra samhället lite bättre.

– Vi har aldrig sysslat med könskvotering, men vi har ändå under 10 års tid tillsatt hälften kvinnor trots att fördelningen mellan män och kvinnor är 70-30 i vår kandidatdatabas. Det har inte varit en medveten strategi, utan det har bara blivit så. Det bygger på att vi jobbar med kompetensbaserad rekrytering, säger han.

"Det vore intressant att få se nominerade till Årets VD som har stått för saker som sticker ut mer."

– Henrik Engstam Phalén

Nya krav på moderna ledare

Idag är kraven på ledarskapet på väg att förändras, menar Henrik Engstam Phalén. Dels har distansarbete blivit allt vanligare, inte minst i samband med pandemin, vilket ställer nya krav. Men det finns också en förväntan om att man som ledare ska få med sig medarbetarna på bra värderingar, och skapa ett genuint engagemang bland de anställda. Det handlar om att skapa en ny företagskultur och utöva ett modernt ledarskap som på många sätt skiljer sig från det gamla.

– Det auktoritära ledarskapet är totalt förlegat, även om det fortfarande existerar. Idag krävs mer av öppenhet, inkludering och flexibilitet. Företag som vill vara framgångsrika i framtiden måste vara snabba på att anpassa sig efter nya situationer, att snabbt kunna ställa om och tänka om. Det är ju bland annat pandemin ett exempel på, men även globaliseringen och digitaliseringen ställer sådana krav. Man måste kunna se både utmaningarna och möjligheterna i sådana omställningar, säger Henrik Engstam Phalén. 

Han tycker att kriterierna för utmärkelsen Årets VD – ledarskap, hållbarhet och lönsamhet – ger en bra helhetsbild av vad som krävs av en riktigt vass vd. Därför hoppas han att de nominerade i de fyra kategorierna (små, medelstora och stora bolag samt Årets Unga VD) ska vara personer som har en bra balans mellan dessa egenskaper. Men han har också en mera specifik önskan om vilken typ av kandidater som borde nomineras.

– Eftersom temat i år är det humana ledarskapet, vore det intressant att få se nominerade som har stått för saker som sticker ut lite mer. Kanske någon som är en föregångare inom sin bransch, eller som kanske har vågat gå sin egen väg. Det skulle jag vilja premiera och lyfta fram, säger Henrik Engstam Phalén.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill