Möt finalisterna i Årets VD 2021 - Kategori Små företag

Hej Caroline Andersson, Fredrik Johansson, Jennie Ekbeck, Monica Sotkasiira och Tommie Standerth!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2021

Finalister Arets VD 2021 Små företag

Finalister Arets VD 2021 Små företag

Fem finalister, fyra frågor. Hur känns det att gå till final i Årets VD? - utmärkelsen som tror på förebilder och premierar gott ledarskap, aktivt arbete för hållbarhet och lönsamhet över tid. Finalisterna i kategorin små företag svarar på det och hur de ser på vd-rollen samt om de har några speciella förebilder.

Den 11 november tillkännages vilka vd:ar som blir Årets VD 2021 i fyra kategorier – Du är välkommen att vara med för att fira och inspireras av intressanta talare På scenen bland annat Sven Hagströmer, Lars Strannegård och Kattis Ahlström!

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2021?

Caroline Andersson, Governo AB
- Otroligt roligt och hedrande på alla sätt – både för mig personligen men framförallt för alla kollegorna på Governo. Hela vårt förhållningssätt bygger på att leverera som team – och jag tänker att det är det som lett till denna finalplats!

Fredrik, Johansson, iTid Tarinfo AB
- Självklart känns det jättekul och som en bekräftelse på att man gjort något rätt. Fast min norrländska ödmjukhet tvingar mig att tillägga att företagets framgång också beror på många andra än jag själv.

Jennie Ekbeck, Umeå Biotech Incubator AB
- Jag blev överraskad och jätteglad att jag är ibland de fem finalisterna. Det känns väldigt ärofyllt.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Det känns jättekul! Det har varit mycket arbete de senaste åren så det känns extra hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet men det hade inte varit möjligt utan mina fantastiska kollegor. Den här finalplatsen är lika mycket deras som min.

Tommie Standerth, Fasadsystem i Stenkullen AB
- Detta känns ju otroligt roligt och ärofyllt. Är väldigt tacksam och stolt samtidigt som jag vill passa på att lyfta alla mina fina kollegor, kunder och partners som jag dagligen arbetar med. Det är aldrig en enmanshow, utan även denna finalplats är ett bevis på flera människors hårda arbete och positiva inställning.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad tycker du är det roliga med att vara vd?

Caroline Andersson, Governo AB
- För mig handlar det om ledarskap – att få möjlighet att ha en vision och sätta in inriktning för arbetet, och genom detta samla människor som också vill gå åt samma håll. Sedan är själva VD-rollen egentligen som en enda stödfunktion – det handlar om att sätta spelplanen och sedan coacha och möjliggöra för medarbetarna att själva ta ansvar och leverera fina prestationer med fokus på kunderna.

Fredrik, Johansson, iTid Tarinfo AB
- Jag brinner mest för att arbeta med företagskulturen och att få olika individer och grupper att sträva åt samma håll. Att göra affärer är i och för sig stimulerande och givande, men för mig är det roligaste ändå relationen med trevliga och kompetenta medarbetare.

Jennie Ekbeck, Umeå Biotech Incubator AB
- Jag älskar att bygga människor och affärer och båda dessa får jag göra i min roll som vd för Umeå Biotech Incubator.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Svårt att välja bara en sak när det finns så många, men något som är roligt är att kunna styra bolaget till att skapa förändring och påverka samhället till det bättre. Ett exempel på det är vår pågående oktoberkampanj där vi uppmärksammar och skänker pengar till Bröstcancerförbundet.

Tommie Standerth, Fasadsystem i Stenkullen AB
- Att ha chansen att dagligen hjälpa människor att ha roligt på jobbet, känna sig delaktiga för att på så sätt prestera bra resultat är fantastiskt kul. Att få en delaktighet och ett driv tillbaka från personer man arbetar med ger både motivation och energi tillbaka till mig.

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Caroline Andersson, Governo AB
- Om jag får sticka ut hakan så är VD-rollen på Governo väldigt enkel – har så duktiga och självgående medarbetare att mycket är som ett självspelande piano. Jag finns där och ger riktning i vart vi är på väg samt bistår i tuffa situationer. Samtidigt så handlar det om att båda attrahera och lyckas behålla så pass duktiga personer – vi behöver vara det självklara valet för dem. Då gäller det också att även vara ett öppet bolag när någon exempelvis väljer att sluta – och arbeta för att de om några år ska välja oss igen, med ny kunskap och nya erfarenheter.

Fredrik, Johansson, iTid Tarinfo AB
- Som VD i ett växande företag känner jag att utmaningen är att få alla att känna sig delaktiga trots att det inte längre är möjligt för mig att ha en personlig dialog och relation med varje enskild medarbetare. I vårt företag är det väldigt viktigt att alla känner till och lever fullt ut efter våra värderingar och när ett företag växer finns alltid en risk att det bildas subkulturer i olika grupper eller på olika geografiska orter. Min viktigaste roll är att värna om och jobba för att vi lever enligt våra värderingar både kortsiktigt och långsiktigt. Lyckas vi med det kommer vi att fortsätta leverera bra uppdrag och därmed skapa en framtid där vi bor både för oss på iTid och för våra kunder.

Jennie Ekbeck, Umeå Biotech Incubator AB
- Det som är både utmanande och givande i rollen som VD är att du måste både kunna vara strategisk med helikopterperspektiv och ha förmågan att förstå detaljerna och hur de hänger ihop. Att kunna gå mellan dessa båda perspektiv och förstå hur de förhåller sig till varandra är det som utmanar dig i rollen men också det som gör detta jobb så givande.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Det som är mest utmanande men också något av det roligaste är att vägleda och utveckla alla anställda. Nu när vi växer så mycket så är en stor del av mitt arbete att se över vilka resurser vi har internt, vilka arbetsuppgifter de kan göra samt vad de kan komma att göra i framtiden. Jag tycker det är superviktigt att uppmärksamma de olika avdelningarna och se till att alla jobbar ihop mot samma mål. Jag ser oss som ett maskineri där alla avdelningar och anställda är olika kugghjul som måste snurra och samspela för att få bolaget framåt. Det är väldigt lätt att bli ett av kugghjulen men jag tycker att min roll som VD är att se till så att hela maskineriet fungerar och inte fastna i en specifik avdelning eller projekt.

Tommie Standerth, Fasadsystem i Stenkullen AB
- Utmaningarna med den roll jag sitter på är att få varje enskild individ att känna delaktighet hela tiden. Det är så viktigt att folk känner att de behövs på en arbetsplats, för om den känslan inte finns så är det omöjligt i min värld att skapa bra resultat. Kan du också få personer på din arbetsplats att ha roligt, kanske inte alltid med sina arbetsuppgifter för det kan vara svårare men med åtminstone med människor runt omkring sig så kan du skapa magi.

Du behöver inte vakna varje morgon och känna att du längtar efter dina arbetsuppgifter, men om du kan ha en arbetsplats där man längtar efter att umgås med sina kollegor så kommer ni skapa häftiga resultat oavsett. Detta är utmaningarna och möjligheterna man har i sin VD roll.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Caroline Andersson, Governo AB
- Jag har svårt att säga en person, men uppskattar personer som vågar pröva det som synes omöjligt och också vågar sticka ut hakan. Någon slags härlig kombination av Steve Jobs och Inga-Britt Ahlenius.

Fredrik, Johansson, iTid Tarinfo AB
- Jag tycker om de som kan resonera och se olika perspektiv, men sedan ta ett tydligt beslut och stå för det. Om jag ska nämna någon alla känner till så säger jag Barack Obama.

Jennie Ekbeck, Umeå Biotech Incubator AB
- Jag inspireras av ledare som har ett genuint intresse att bygga människor, som vill hjälpa dem nå sin fulla potential. Ledare som förstår att det är människor som åstadkommer resultat som tillväxt och verksamhetsmål. Dessa ledare inspireras jag av.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Två av mina stora förebilder är Simon Sinek och Gary Vaynerchuck. De föreläser och publicerar material främst om ledarskap. En röd tråd genom deras föreläsningar är att de anställda är det viktigaste i bolaget. Det här är något som jag ser upp till och som även är i fokus i mitt ledarskap.

Tommie Standerth, Fasadsystem i Stenkullen AB
- Har egentligen ganska få kända förebilder gällande ledare, är mer för att hitta egenskaper hos olika ledare som fungerar. En person som jag dock har kikat lite kring är Petter Stordalen. Hans sätt att få personer att känna sig sedda är något som jag tagit fasta på och verkligen förespråkar. Faller tillbaka hela tiden på vikten att känna sig sedd och delaktig i sitt arbete, det är så oerhört viktigt.

I övrigt så uppskattar jag skarpt alla typer av ledare som försöker skapa delaktighet med sin grupp oavsett om det är ett företag eller t.ex. ett idrottslag. Exempel på detta som påverkat mig är Bengt Johansson (handboll) och Diego Simeone (fotboll).

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2021

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2021 delas ut den 11 november på Fotografiska i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, medelstora och stora företag samt Årets Unga VD.

Se programmet för eventet här

Säkra din biljett till eventet Årets VD 2021

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill