Wow, en “Good to Great”-chef!

Ewa Braf: "Jag kan skriva under på att han är ödmjuk som få och har en fantastisk professionell drivkraft". "

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2014

Wow, en “Good to Great”-chef!

Wow, en “Good to Great”-chef!

I artikeln Principer för framgångsrikt ledarskap berättade jag om hur Anders lyckades få en illamående verksamhet att utvecklas till en välfungerande och lukrativ organisation. Han åstadkom inte bara en framgångsrik, utan även en långsiktigt hållbar förändring. Nyckeln till succén var fyra principer som än idag genomsyrar verksamheten: 1) Alla ska må bra, 2) Vi delegerar äran och centraliserar skulden, 3) Vi styr verksamheten i linje med medarbetarnas drivkrafter och 4) Bli inte uttråkad – ha kul!

Jag kände mig riktigt inspirerad av Anders berättelse och har även fått den bekräftad av flera medarbetare som med stolthet vittnar om de goda effekter principerna har för trivseln, effektiviteten, kundnyttan och som en konsekvens även för lönsamheten.

Lust och passion – är två ord som kom till mig i mötet med Anders och hans medarbetare. Wow! Tänk om vi kunde ha mer av det i våra organisationer! Berättelsen måste spridas så att fler får möjligheten att inspireras av Anders framgångsrika ledarskap, tänkte jag.

Och idéer var det inte brist på… Vi skriver en artikel, vi publicerar storyn på nätet, vi gör en film som vi lägger ut på YouTube, vi bjuder in chefer till ett seminarium – vad ska vi börja med, frågade jag Anders.

Jag väntade ivrigt på svaret och undrade för mig själv varför han såg så tveksam ut.

Nja, jag vet inte om det är så mycket att berätta… det är ju bara några enkla principer och jag brukar inte ens prata om dem, svarade Anders. Jag blev mållös och kunde för mitt liv inte förstå hans osäkerhet. Vi pratade vidare en stund och så bad jag honom fundera på det hela.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Själv kunde jag inte riktigt släppa att Anders var så ambivalent inställd till att berätta om sina framgångar. Jag funderade och funderade… och så plötsligt slog det mig… det handlade ju så klart om den andra principen. Att jag inte hade tänkt på det?! Anders är inte en ledare som själv vill glänsa – han drivs av att medarbetarna växer, blir erkända och får berömmelse. Han är en ledare som lever som han lär.

Tanken vandrade vidare till Jim Collins bok Good o Great. Visst påminde Anders agerande om den typ av ledarskap som enligt Collins krävs för att förvandla ett ordinärt företag till ett företag i världsklass?

Mycket riktigt, efter att ha kontrollerat källan kunde jag konstatera att så var det.

Collins hade själv förväntat sig att de så kallade Good to Great (GtG) cheferna skulle vara de där självsäkra, starka höjdarna som skapar rubriker och blir kändisar. Men icke, det omfattande forskningsprojekt Collins drev visade på något helt annat. GtG-chefer kunde snarare beskrivas som självutplånande, tysta, reserverade och till och med blyga. De präglas av en paradoxal blandning av personlig ödmjukhet och professionell viljestyrka.

Jag hade identifierat en GtG-chef! På riktigt! Jag kände mig upprymd och fascinerad över vilken härlig känsla det är när teorin överensstämmer med verkligheten.

Anders – ja, han vet att jag publicerar dessa artiklar och jag tror faktiskt att han tycker att det är lite kul, även om det inte är någon som vet att han är Anders. Men jag kan skriva under på att han är ödmjuk som få och har en fantastisk professionell drivkraft.

En ledare som andra vill följa.

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

 • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill