"Alla har något bra att komma med"

Yacir Persson-Chelbat: "Jag är en kreativ person som vill bidra till att människan, teknik och affärer lever i ett ekosystem som gynnar utvecklingen framåt."

Innovation | ARTIKEL | JUNI 2014

Innovationsledaren har en viktig strategisk roll på företaget. Det menar Yacir Persson-Chelbat, Head of Innovation & Project Office, Securitas Sverige. Han tror att det bara är en tidsfråga innan rollen är självklar och etablerad ute i organisationerna. Och innovationsledaren behövs för framtiden. "Det finns inga dåliga idéer -  bara dåliga mottagare", säger Yacir som också ser utmaningar i att få medabetare med på förändringståget.

Vad gör du som innovationsledare (ge exempel på konkreta resultat)?

- Som innovationschef inom Securitas är jag spindeln i nätet för vår organisation. Jag är den som ska hålla ihop det vi gör nu och det vi vill leverera de kommande åren. Jag är interface mot våra avdelningar, kan man säga. Jag samlar in kunskap om hur vi kan bli bättre på det vi redan levererar, samtidigt som jag har ansvar för att sprida kunskap och mentaliteten att dra nytta av våra egna erfarenheter och det kunderna behöver.

Unknown photo imported from Drupal
Exempelvis ansvarar jag för innovationsprocessen internt och för vår externa open innovation plattform. Jag hjälper chefer och vår ledning i att lyfta fram innovation och säkerställa användning av vår kunskap och expertis på ett optimalt sätt.

Varför valde du att bli innovationsledare (vad motiverar, driver dig)?

- För att jag är en kreativ och innovativ person som vill bidra till att människan, teknik och affärer lever i ett ekosystem som gynnar utvecklingen framåt.

Vilken bakgrund har du (utbildning, tidigare erfarenheter)?

- Civilingenjör i botten (plus oavslutat MBA) med en bakgrund inom telekom/IT. Jag har haft olika ledande positioner i de företag jag har verkat i. Min roll har alltid varit att leda, utbilda och inspirera andra.

Vilka utmaningar stöter du på?

- Utmaningar ligger alltid i att övertyga människor att ändra sitt arbetssätt och välkomna förändringar! Alla har något bra att komma med. Det finns inga dåliga idéer -  bara dåliga mottagare. Långsiktighet att innovationsarbetet är viktig för att komma fram till konkreta lösningar, kan vara svårt att hålla om företaget prioritera annat.

Vad är det bästa med yrket?

- Jag får äran att träffa duktiga människor som tänker out of the box och vill åstadkomma förändringar som är bra för individen och samhället i helheten.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket?

- Det är bara en tidsfråga tills rollen blir självklar och etablerad i företagen. Framtiden är redan här och det gäller att vara en del av den förändring som pågår och säkerställa sin position om ett par år framåt. Innovationsledarna har en strategisk och viktig funktion för att företagen skall kunna leverera det som marknaden behöver.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill