"Anställ inte kopior av dig själv"

Årets VD, mellanstora företag: Dimitris Gioulekas, Knightec.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2014

Dimitris Gioulekas, Anna Bellman

Dimitris Gioulekas, Anna Bellman

Dimitris Gioulekas är VD för Knightec, ett konsultföretag inom teknik och ledarskap som har haft konstant tillväxt under de senaste tio åren. En av de viktigaste framgångsfaktorerna för företaget är mångfald. Ett team som enbart består av kopior av en själv blir inte särskilt dynamiskt - tvärtom riskerar det att somna in i outmanad självgodhet, menar Gioulekas, som nu kan titulera sig Årets VD 2014.

Årets VD i kategorin Mellanstora företag heter Dimitris Gioulekas. I motiveringen skriver juryn bland annat att Gioulekas har "tagit sitt bolag till oanade höjder inte minst med tanke på den konkurrens bolaget verkar i".
- Självklart betyder priset väldigt mycket. Det betyder att vi driver ett företag som är framgångsrikt och som vågar utmana och utveckla branschen, säger Knightecs VD till Motivation.se.

Att juryn valde just honom till Årets VD tror han beror på att han vågar satsa fullt ut på någonting som för många andra företag bara är ett fint ord i årsberättelsen: Mångfald.

- Jag är övertygad om att det handlar om modet jag har haft att satsa på olika människor med olika bakgrunder. Man måste våga skapa en arbetsplats där olika människor kompletterar varandra. Mångfaldstänket behövs, annars blir det att man anställer ett team bestående av kopior av en själv. Då blir man självgod och det finns ingen som kommer med nya perspektiv på gamla frågeställningar, säger Dimitris Gioulekas.

Samarbete med Rinkebyskolan

Mångfald är med andra ord en förutsättning för att företaget ska vara dynamiskt. Ytterst är det en fråga om konkurrenskraft - om inte näringslivet vågar öppna upp för människor med olika bakgrund riskerar svenska företag att tappa mark på den globala marknaden.

På Knightec har 15 procent av medarbetarna utländsk bakgrund, vilket enligt Dimitris Gioulekas är en viktig förklaring till företagets framgångar. Men engagemanget för mångfald omfattar mer än bara rekryteringsarbetet. Sedan 2008 har Knightec ett samarbete med Rinkebyskolan, där man varje läsår håller föreläsningar samt organiserar inspirationspass och tekniska projekt. Knightec delar också ut ett stipendium till två elever varje år.

- Målet med samarbetet är att skapa intresse för tekniska yrken. Samtidigt leder det till att vi får ovärderlig kunskap om mångfald. Vissa av eleverna är människor som vi kan tänkas anställa om några år. Genom samarbetet med Rinkebyskolan får vi en inblick i hur deras värld ser ut, säger Dimitris Gioulekas.

Transparens och delaktighet

Knightecs VD vill att företaget ska genomsyras av öppenhet och delaktighet. Dessa värderingar är viktiga inte bara för mångfalden, utan också för ledarskapet och medarbetarengagemanget.

- För att medarbetarna ska känna sig engagerade i arbetet tror jag att det krävs hög transparens och att medarbetaren känner sig inbjuden att delta. Många företag pratar väldigt fint om dessa saker, men i praktiken finns det ingen transparens. På Knightec försöker vi verkligen uppmuntra alla medarbetare till att utmana och ifrågasätta. De ska känna att "det här är mitt företag, jag är med och utvecklar det", säger Dimitris Gioulekas.

Knightec har kommit långt med sin filosofi, och för Gioulekas är utmärkelsen Årets VD 2014 ännu en milstolpe längs vägen. Men ännu är han inte nöjd.

- Vi är inte i mål med de här frågorna. Nästa målsättning blir att sätta oss på kartan internationellt, och det blir en stor utmaning. Vi driver ju ett bolag som är oerhört värderingsstyrt och som inte bara tror på kortsiktig tillväxt. Vi har börjat göra det i Sverige och nu vill vi även lyckas internationellt. Det handlar om att lägga kraft på de här frågorna som skapar förutsättningar för att bygga en kreativ miljö och ett team av individer med ovärderlig kunskap. Det är väldigt häftigt när det lyckas, säger Dimitris Gioulekas.

Foto: David Thunander

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill