"Viktigt få med alla på tåget"

Årets Unga VD 2014: Ruth Westberg, Concept AB, Göteborg.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2014

Ruth Westberg

Ruth Westberg

Redan som 13-åring visste Ruth Westberg att hon ville bli VD - möjligheten att påverka, förbättra och förändra har alltid varit viktig för henne. Nu, 14 år senare, leder hon teknikföretaget Concept mot allt större framgångar - trots att hon själv i allt väsentligt saknar tekniska kunskaper. Istället satsar hon på att få med sig alla på tåget och lita på sina medarbetares kompetens. En strategi som har fungerat tillräckligt bra för att göra henne till Årets Unga VD 2014.

Concept AB är ett teknikföretag som drog igång i februari 2011. Sedan dess har företaget utvecklats i stadig takt - idag har Concept 17 anställda och en omsättning på 22 miljoner kronor.

Ruth Westberg, som har byggt upp företaget under de senaste åren, utsågs tidigare i veckan till Årets Unga VD 2014 - ett nyinstiftat pris som delas ut av tidningen Entreprenör tillsammans med bland andra Motivation.se.

- Den här utmärkelsen betyder jättemycket för mig, både privat och för företaget. Det känns väldigt stort, säger den stolta vinnaren.

Ruth Westberg har alltid varit angelägen om att få vara med och påverka.Redan som 13-åring bestämde hon sig för att hon ville bli VD.

- Jag tror inte att jag förstod riktigt vad det var, men jag visste att man får vara med och påverka, driva och förändra. Jag har aldrig velat rätta mig i ledet, har alltid velat förändra och förbättra, förklarar hon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Få bort "vi och de"

I nomineringen till priset skriver juryn att Ruth Westberg har lyckats bygga upp "ett framgångsrikt teknikföretag som lyckats sätta både kunderna och de anställda i centrum". Hon tror själv att det är företagets snabba utveckling som har lett fram till utmärkelsen.

- Jag har ju startat ett företag och på ganska kort tid uppnått relativt bra resultat. Vi arbetar i en bransch som är väldigt konkurrensutsatt, både från Asien och från stora svenska företag som ABB och hela det gänget. Vi har hittat en smalare nisch, där vi istället för standardlösningar erbjuder kundanpassade lösningar. Vårt företag har jobbat på ett bra sätt och kunnat peka på ett behov, säger Ruth Westberg.

En av hennes styrkor som ledare är att bygga team. Vi-känslan är ett viktigt mål och medel på Concept AB.

- Jag tycker det är väldigt viktigt att man får med alla på tåget. Jag har jobbat mycket på att få bort "vi och de"-tänket mellan kontoret och verkstaden. Om man tänker i termer av "vi och de" så blir allting alltid den andres fel, och då missar man fokus, säger hon, och fortsätter:

- Det är vi och våra kunder som är viktiga, det är en tydlig grej som jag har propsat på. Den som betalar ska sättas högst, och det är kunderna. Det är också viktigt att alla på arbetsplatsen känner att de är lika viktiga för företaget, alla fyller en funktion.

Ingen tekniker

Ruth Westberg är VD för ett teknikföretag, men saknar tekniskt utbildning. Hon säger till och med att hon personligen inte kan tekniska lösningar och att hon inte har något större intresse av att lära sig det heller. Hon litar på sina medarbetare - de som kan tekniken ska sköta tekniken, själv fokuserar hon på ledarskapet. Hennes begränsade kunskaper inom teknik har i själva verket varit en framgångsfaktor för företaget, menar hon.

- Det har varit viktigt för oss, eftersom det innebär att jag är tvungen att delegera för att få med mig dem som kan tekniken. Jag tror att det här har bidragit till att det har gått så bra för oss. Ju mer ansvar man får desto bättre gör man jobbet. Samtidigt kan jag, som inte är tekniker, ifrågasätta och se saker på ett helt annat sätt. Vi har väldigt lite av att "det sitter i väggarna", man måste vara förändringsbenägen, säger Ruth Westberg.

Hennes nästa mål som ledare är att utveckla företaget ännu mer. Concept ska växa och behöver övervinna de begränsningar som företaget har idag.

- 2014 har varit ett mellanår för oss. Vi ska kunna ta större jobb, tyvärr kan vi inte ta för stora projekt idag. Det är också väldigt viktigt att kunna rekrytera rätt medarbetare. Det är inte alltid helt lätt att hitta rätt kompetens som samtidigt ska passa in i vårt halvknäppa, roliga gäng. Vi ska bli ett företag att räkna med. När man ska automatisera så ska man tänka på Concept, det är vårt motto, avslutar Ruth Westberg.

Foto: David Thunander

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Concept AB:s huvudsakliga syfte är ingenjörskonst inom industriautomation.

Concept AB konstruerar, tillverkar, bygger, driftsätter och installerar specialmaskiner/produktionsutrustningar till tillverkande industri. Kunderna finns bl.a. inom, livsmedels-, plast-,bil- och läkemedelsindustrin.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill