Du läcker som ett såll...

Anna Bellman: "... så istället för att tänka på vad du säger ska du börja med att tänka på vad du tänker."

Kommunicera | ARTIKEL | MARS 2014

Hand och vatten

Hand och vatten

Vad är det som gör att vi tror på vissa människor men inte på andra, att ”göra en pudel” sällan fungerar och att vi ser vissa förklaringar som just förklaringar men andra som bortförklaringar? Det är sanningshalten. Vi känner på oss om en person är sann och på riktigt eller inte. Hur sann är du?

Mer än en gång har jag uppmanat mina barn att tänka på vad de säger när det kommit mindre lyckade formuleringar ur deras till synes oskyldiga munnar. Och det är riktigt att barn behöver guidning för att lära sig vad som fungerar och inte. Men att fortsätta att tänka på vad man säger, genom hela livet är inte någon framgångsrik strategi.

För vi läcker vad vi tänker. Faktum är att vi läcker som såll.

Föreläsaren Christer Olsson kallar detta tankeläckage för Mental Inkontinens. ”Det finns inga skydd. Det är därför du ska säga vad du tänker, inte tänka på vad du säger. När du säger vad du tänker blir du äkta i ditt sätt att interagera med andra, det skapar trovärdighet som bygger förtroende.”

Christer har till och med gett rådet till en företagsledare att inte ställa upp i en tv-debatt eftersom den personens värderingar inte stämde överens med det budskap han ville förmedla. De verkliga tankarna och åsikterna hade förmodligen avslöjats av de skickliga debattledarna.

Det finns många som borde ha fått det rådet. Då hade vi nog sluppit en del mindre lyckade ”pudlar” i media.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Börja med att ställa dig frågan vem du vill vara och vem du vill uppfattas som. Se sedan till att det stämmer överens med dina tankar och värderingar. Om du sedan vill övertyga med det du kommunicerar, gäller samma sak. Se till att det stämmer överens med det som är sant.

Så istället för att tänka på vad du säger ska du börja med att tänka på vad du tänker, för du läcker som ett såll. Det är först när dina tankar och det du förmedlar stämmer överens, som din kommunikation blir trovärdig.

Det är först när du är sann och på riktigt som vi andra tror på dig.

Befriande, eller hur? För när det du tänker och säger är samma sak, behöver du aldrig mer komma ihåg vad du har sagt.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill