Gör saker tillsammans - fler tänker bättre än en

Annica Ånäs, Årets VD 2019 i kategorin Mellanstora företag, tror på samverkan och brinner för hållbarhet.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2019

Annica Ånäs, Årets VD 2019 Mellanstora företag

Annica Ånäs, Årets VD 2019 Mellanstora företag

Som VD för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg leder Annica Ånäs ett företag som både är väldigt lönsamt och tar ett stort ansvar för att driva en hållbar och innovativ stadsutveckling. Hemligheten bakom hennes framgångsrika ledarskap är att hon älskar sitt jobb och har en stark tro på samverkan för att nå gemensamma mål, säger hon. Det har inte bara lett till en fantastisk tillväxt för företaget, utan också till att Annica Ånäs nu har utsetts till Årets VD 2019 i kategorin mellanstora företag.

Annica Ånäs säger att utmärkelsen som Årets VD betyder väldigt mycket för henne – inte minst med tanke på de tre huvudkriterierna som juryn lade extra stor vikt vid när de utsåg vinnarna i respektive kategori.

– Den här utmärkelsen lägger ju stort fokus på tre områden som är väldigt viktiga för mig: Ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Därför blir jag väldigt glad att få det här priset. Det känns fantastiskt roligt och inspirerande att bli uppmärksammad. Jag har också fått mycket gratulationer, både privat och professionellt, vilket är jättekul, säger Atrium Ljungbergs VD.

Hon tror att det genuina engagemanget för just ledarskap, hållbarhet och lönsamhet kan vara en av huvudorsakerna till att juryn valde just henne. 

– Vår affärsmodell är ju väldigt starkt kopplad till hållbarhet. Temat för Årets VD i år var Walk the Talk, och det gillar jag. Jag är mycket för att sätta upp tydliga mål och sedan genomföra dem – det är lätt att få med sig alla om man har gemensamma mål att sträva mot, säger Annica Ånäs, och tillägger att en annan viktig framgångsfaktor för henne är att hon helt enkelt tycker om att gå till jobbet:

– Jag älskar mitt jobb, det är förstås en bidragande orsak till att det går bra. Jag går till jobbet med raska steg och tycker att jag har fantastiska medarbetare.

Viktigt att göra saker tillsammans

Under Annica Ånäs ledning har Atrium Ljungberg varit väldigt lönsamt, med ett stadigt växande fastighetsbestånd och en stor projektportfölj. Atrium Ljungberg jobbar målmedvetet med stora, långsiktiga investeringar, vilket ger mycket goda resultat – samtidigt som det också ställer höga krav på ledarskapet. När vi kommer in på den frågan betonar Annica återigen vikten av att vara många som jobbar åt samma håll.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör saker tillsammans, jag har en övertygelse om att fler tänker bättre än en. Samverkan är också ett av bolagets ledord säger hon, och fortsätter:

– Men för att det här ska vara möjligt i praktiken så måste ledaren våga delegera både ansvar och befogenheter. För att kunna ta ansvar måste man ha ett tydligt mandat. Medarbetarna uppskattar att ha fria tyglar inom givna ramar, säger Annica Ånäs.

"I framtiden tror jag inte att man klarar sig över huvud taget om man inte är hållbar."

– Annica Ånäs
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hållbarhet lönsamt – och snart ett krav

Som fastighetsbolag har Atrium Ljungberg också en stor möjlighet att påverka samhället, vilket Annica ser som en helt grundläggande del av affärsverksamheten. Bolaget tar sitt samhällsansvar genom att utveckla levande och dynamiska områden, med en blandning av kontor, bostäder, handel, kultur, utbildning och vård. Platser som naturligtvis också ska vara hållbara.

– För några år sedan så bestämde vi oss för att sätta upp tydliga mål kring hållbarhetsarbetet, och vår grundläggande vision är att vi ska bidra till en hållbar och innovativ stadsutveckling. 

– Rent konkret så handlar målen bland annat om att hela vårt fastighetsbestånd ska vara miljöcertifierat före 2021, och vi jobbar också med att ta fram gröna hyresavtal tillsammans med våra hyresgäster. Vi har även andra miljörelaterade initiativ, exempelvis Stockholms största solcellsanläggning i Sickla, och ytterligare en anläggning i Malmö. Vi har också mål kopplade till social hållbarhet, till exempel vårt samarbete med Great Place to Work i syfte att fortsätta vara en väldigt bra arbetsgivare. Så vi jobbar flerdimensionellt med de här frågorna, säger Atrium Ljungbergs VD.

Ledarskap, hållbarhet och lönsamhet – det är inte svårt att se varför Årets VD:s jury fastnade för just Annica Ånäs, som verkar förstå bättre än de flesta att dessa tre faktorer hänger ihop.

– Hållbarhet sparar pengar på sikt, det finns så många bra delar av hållbarhetsarbetet som kan vara väldigt positiva även för lönsamheten. I framtiden tror jag inte att man klarar sig över huvud taget om man inte är hållbar, så det är inte så mycket att fundera på. Just do it!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

www.aretsvd.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill