Hållbar omställning – ett existentiellt krav

Nasdaq Stockholms VD medverkar på Årets VD 2019 och diskuterar omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2019

Hållbarhetstänket är lönsamt rent affärsmässigt men framför allt är det nödvändigt om man över huvud taget vill finnas kvar som bolag, Lauri Rosendahl, VD för Nasdaq Stockholm

Hållbarhetstänket är lönsamt rent affärsmässigt men framför allt är det nödvändigt om man över huvud taget vill finnas kvar som bolag, Lauri Rosendahl, VD för Nasdaq Stockholm

Stockholmsbörsens VD Lauri Rosendahl har i sin viktiga position väldigt goda möjligheter att påverka svenska börsbolag när det gäller hållbarhet. Han menar att listade bolag är den perfekta gruppen för att driva på omställningen till ett mer hållbart samhälle, eftersom börsen och investerare redan ställer höga krav på transparens. Dagens placerare kräver i allt högre utsträckning att företagen tar sitt ansvar, och på sikt blir omställningen en rent existentiell fråga för bolagen – vill de finnas kvar i framtiden så måste de helt enkelt bli hållbara, menar Lauri Rosendahl, som kommer att medverka i en paneldiskussion på Årets VD den 6 november.

2019 års upplaga av Årets VD kommer att gå under temat Walk the Talk, och handlar alltså om hur man kan gå från ord till handling när det gäller omställningen till ett mer hållbart samhälle. En av de inbjudna deltagarna i paneldiskussionen är Lauri Rosendahl, VD för Nasdaq Stockholm, även kallad Stockholmsbörsen. Han kommer att uppmuntra VD:ar för svenska börsbolag att ta ansvar och agera för att göra finansmarknaden mer hållbar.

– Jag tror att jag kan bidra i paneldiskussionen genom att beskriva det som sker på finansmarknaden, i synnerhet i miljöfrågan. Det händer mycket både på obligationsmarknaden och aktiemarknaden. Vi är i ett skede i Norden där investerarna börjar ta större ansvar, de vill veta vad deras kapital används till och hur. Vi märker att de vill vara aktiva och driva omställningen, säger Lauri Rosendahl.  

"Kapitalet har börjat ta ansvar, och det kommer nya generationer med andra värderingar kring hur de vill placera sina pengar. Bolagen måste anpassa sig för att kunna attrahera kapital från investerare, och det är en omställning som allt fler har börjat fatta"

– Lauri Rosendahl
Han är sedan länge engagerad i frågan, och Nasdaq Stockholm ligger i framkant på flera sätt. Bland annat har man varit först i världen med att lansera en marknad för hållbara obligationer år 2015, och 2017 lanserades Nasdaqs första ESG-rapporteringsguide för listade bolag i Norden och Baltikum.

– Vår filosofi är att vi på Nasdaq ska ha en brobyggarroll mellan listade bolag och placerare – små och stora, nära och långt bort. Där vill vi spela en viktig roll och ta ett ansvar även när det gäller hållbarhetsfrågor.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Listade bolag perfekta för omställningen

Lauri Rosendahl säger att det finns mycket som svenska bolag kan göra för att skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle, även om de redan har kommit långt på många områden. Just börsbolagen är dessutom extra mottagliga eftersom de är vana vid krav, menar han.

 – Listade bolag är den perfekta gruppen för omställningen. Att vara publik innebär ett enormt krav på transparens, därför kommer sådant som hållbarhetsrapportering väldigt naturligt. Vi rekommenderar alla bolag att ESG-rapportera, och våra bolag är idag världsledande inom det området, säger han.

– Det här är en väldigt snabbt föränderlig värld kring hållbarhet med väldigt rörliga mål, och det ställs nya önskemål och krav hela tiden. Marknaden förändras och man måste hänga med i utvecklingen. Kapitalet har börjat ta ansvar, och det kommer nya generationer med andra värderingar kring hur de vill placera sina pengar. Bolagen måste anpassa sig för att kunna attrahera kapital från investerare, och det är en omställning som allt fler har börjat fatta, säger Lauri Rosendahl.

Hållbarhetstänket är också lönsamt rent affärsmässigt, menar han. Men framför allt är det nödvändigt om man över huvud taget vill finnas kvar som bolag.

– Jag tror att det blir ett existentiellt krav, antingen går man in i omställningen eller så försvinner man med tiden. Och det handlar inte bara om en miljömässig omställning. ESG står ”Environmental, Social and Governance”, och även S och G är väldigt viktigt och kommer att spela en stor roll också för att attrahera talanger.

En viktig aspekt av den sociala hållbarheten är jämställdhet, och där pratas det ofta bland annat om jämställdheten i svenska bolagsstyrelser. Det är en fråga där Lauri Rosendahl tycker att man kan se bolagens förmåga att bli mer hållbara och ansvarstagande utan hjälp av lagstiftning.

– Jämställdheten mår hyfsat bra i svenska bolagsstyrelser. För cirka tio år sedan hade vi en kvoteringsdebatt, och jag tycker att det är positivt att vi nu har uppnått cirka 38 procent kvinnor i styrelser utan lagstiftning. Norge lagstiftade om 40 procent och har stannat där, vi har tagit oss till samma punkt på den mer naturliga vägen. Att organiskt nå 38 procent utan lagstiftning och utan att ha inkvoterade ledamöter tycker jag är väldigt positivt men det finns självklart fortfarande mycket vi behöver jobba med, i synnerhet med de mindre bolagen, säger Nasdaqs VD.

Dessa och andra hållbarhetsrelaterade frågor kommer han alltså att diskutera i paneldebatten på Årets VD 2019, som äger rum i Stockholm den 6 november.

– Detta är första gången jag deltar i Årets VD, så jag tycker att det ska bli väldigt intressant och spännande att medverka och se vilket momentum som uppstår, säger Lauri Rosendahl.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges Vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2019 delas ut den 6 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. 


Se programmet för eventet här


Säkra din biljett till eventet Årets VD 2019

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill