Den introverte visionären - som alltid vill vara bäst

Barack Obamas ledarstil kritiseras allt hårdare.

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2013

USA:s president Barack Obama har gjort sig känd som en skicklig talare och en stor visionär. Men är han en bra ledare? Syrienkrisen, budgetstoppet och en rad motgångar i reformarbetet har satt presidenten rejält på prov. Och avslöjat en introvert, kylig man som alltid vill vara bäst.

Redan när Barack Obama vann sitt första presidentval år 2008 var det många som varnade för att han aldrig skulle kunna leva upp till folks förväntningar, som då var skyhöga - få politiker har på ett liknande sätt lyckats ingjuta hopp om förändring och nytänkande.

Fem år senare kan man konstatera att skeptikerna hittills har haft åtminstone delvis rätt. Presidentskapet har inte varit någon dans på rosor för Barack Obama. Hans ledarskap har satts på hårda prov - och utsatts för allt tuffare kritik.

Brister i ledarskapet

Inför presidentvalet 2012, där Obama blev omvald till presidentposten, intervjuade Motivation.se statsvetaren Björn M. Ottosson i en artikel om ledarstilens betydelse i amerikansk politik. 

Ottosson berättade att ett konstant tema när Obama talar är att överbrygga konflikter. På den punkten har den amerikanske presidenten dock misslyckats - budgetstoppet visar att Obama inte har lyckats skapa något som helst samförstånd i den konfliktfyllda amerikanska inrikespolitiken.

Republikanernas radikalisering må vara huvudförklaringen till det infekterade politiska klimatet, men även Obamas brister som ledare spelar in. Han har ett rykte om sig att vara en dålig förhandlare. Personer i presidentens närhet har vittnat om att han är introvert, vilket i och för sig inte behöver vara ett dåligt drag hos en ledare. Men en politiker som uppfattas som kylig, osocial och distanserad får lätt problem i det dagliga politiska spelet. I Obamas fall innebär det att han har misslyckats med att skapa goda relationer i Washington.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vill vara bäst

Barack Obamas kyligt intellektuella och osociala sida hänger också samman med en annan av presidentens egenskaper som lätt blir en deffekt - viljan att alltid vara bäst. Björn M. Ottosson varnade för det redan 2012:

- Obama har en tendens att vilja vara smartast i rummet, han omger sig inte med de mest erfarna, sade Ottosson i vår intervju.

Just tendensen att vilja vara smartast i rummet har fått allvarliga konsekvenser för Obamas ledarskap, bland annat i samband med Syrienkrisen.

I en artikel skriven av Joe Klein i tidningen Time Magazine riktas stenhård kritik mot presidentens hantering av krisen. Otydligheten, obeslutsamheten och bristen på en konkret handlingsplan är pinsamheter som har försvagat USA:s ställning i världen.

Orsaken till misslyckandet, menar Klein, är att Obama vill sköta den amerikanska utrikespolitiken helt på egen hand. Presidenten saknar en "grå eminens" vid sin sida - någon som med verklig makt och trovärdighet bakom orden kan varna presidenten när han är inne på fel spår.

Någon sådan person finns inte i Barack Obamas närhet - eftersom han, som Björn M. Ottosson och andra har konstaterat, gärna vill vara smartast i rummet.

Historiens dom

Så, hur kommer historien att döma Barack Obama?

Uppförsbacken ser onekligen brant ut för den introverte visionären. Kriser och konflikter har avlöst varandra, och de reformer som ligger honom närmast om hjärtat - sjukvårdsreformen, hårdare vapenlagar med mera - har stött på rejäl patrull, urvattnats i kompromisser och blockerats av republikaner.

Barack Obama har ytterligare tre år på sig att visa att han inte bara är en god retoriker och en stor visionär - utan också en ledare kapabel att skapa det Amerika som han har fått miljontals amerikaner att drömma om.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill