"Det kommer aldrig bli lättare för att du väntar"

Johannes Hansen: "Du kommer att känna rädsla, tvivel och förvirring för att det är helt enkelt priset du behöver betala för dina drömmar."

Motivera | ARTIKEL | JUNI 2014

All förändring kräver mod. Mod är en muskel vi med rätt teknik kan träna upp precis som biceps. Människor kommer skratta åt dig, du kommer göra fel och chansen finns att det inte blir som du tänkt dig. Men modiga människor gör det ändå.

Dina drömmar inspirerar dig och det är där all förändring börjar. Det är helt jävla underbart att känna friheten och hoppet som det ger att föreställa dig stora, vackra och fullt levande bilder om hur din framtid kommer att se ut.

Kanske bländar solen dig genom ett par alldeles för stora, kolsvarta solglasögon när du sitter på en paradisstrand och smäller ner de sista bokstäverna i din bästsäljande debutroman. Kanske vrider du om nyckeln i låset samtidigt som du hör ljudet av barnen springa skrattande ut på den nyklippta gräsmattan till ditt nyinköpta strandhus med ett garage där du även får plats med sportbilen. Kanske sitter du på en exotisk restaurang med utsikt över ett mysigt torg omgiven av vänner och kippar efter andan av skratt på den gemensamma semestern. Kanske möter du leende ansikten på dina resor genom världen där du får ge av dig själv och bygga upp länder. Kanske får du kliva upp på scenen till applåder och ta emot pris för ditt livsverk. Eller kanske sitter du i soffan under julafton med din stora familj runtomkring dig och ser stolt hur dina gener och värderingar har passera genom tre generationer.

Men lyssna noga nu. Drömmar blir för de flesta av oss aldrig verklighet. Du är inte den första som vill leva ett riktigt häftigt liv och få känna att du frigör din fulla potential. Ändå är det en ganska liten del av vår befolkning som får uppleva det.

Varför?

Jo, för i samma sekund som du bestämmer dig för att ta första steget mot din dröm så blir du livrädd. Och det spelar ingen roll om det gäller lägga en handpenning, gå fram till den vackra människan vid baren, gå med manuset till förlaget eller hoppa av den trygga anställningen för att få känna friheten i att starta ditt eget företag.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Du kommer att känna rädsla, tvivel och förvirring för att det är helt enkelt priset du behöver betala för dina drömmar.

Drömmarna är bara inspirerade så länge du inte har bestämt dig för att göra något för att uppnå dem. Sekunden du fattar beslutet att köra, kasta dig ut, sätta igång så är det inte lika inspirerande längre. Då förvandlas värmen i bröstet och glöden i dina ögon från de glassiga bilderna till en klump i magen, handsvett och blackout. Drömmarna känns som bortflugna och du står ensam kvar med stora utmaningar framför dig.

Och det är då ursäkterna sätter igång. Du kanske borde vänta lite tills du är redo, förbereda dig lite mer, vänta in rätt läge eller slipa lite mer på idén. Mörkret i bröstet växer och snart känns det som att det förmodligen inte är något för dig och att du har det bra som du har det, varför ska man behöva så mycket? Och självklart så söker du stöd hos någon annan förlorare i din omgivning som hjälper dig att misslyckas. Nån som såklart vill dig väl och säger ”jag förstår precis, du behöver inte, det kommer alltid en nästa gång.”

Du blir lugnare, stressen och pressen släpper. Kroppen börjar varva ner och du är tillbaka i det bekväma.

Jag sitter och skriver det här för att säga till dig att din förlorare till vän har fel. Du kan ljuga dig själv helt blå i ansiktet och vara helt övertygad om att det kommer bli enklare för att du väntar och skjuta allt det där roliga som du vill göra till den perfekta dagen då solen skiner, ditt skrivbord är rent och fåglarna sjunger vinnarlåtar.

Men det är min skyldighet att berätta att den dagen aldrig kommer att inträffa. Att det inte alls kommer en nästa gång. Att möjligheterna du har idag försvinner idag och det är nu eller aldrig.

Det värsta du kan göra är att tänka att rädslan, tvivlet och förvirringen är ett tecken på att du inte kan göra det. När det bara är träningsvärk som betyder att du växer som människa.

Du måste se det för vad det är. Drömmar som du har bestämt dig för att förverkliga kommer att ge dig växtvärk i hela kroppen. Handsvett, en puls som att du springer ett maratonlopp och det kommer kännas som om någon har tömt en stor tunna med syra i din bröstkorg.

Och det är så det ska vara. För mod är en muskel som växer genom att du följer dina drömmar och gör det du är rädd för.

Jag vet, för att jag har själv gått från att stå med ett kaninhjärta, skakande ben och blackout framför min högstadieklass till att känna mig bekväm på arenascenen inför tusentals människor. Jag har fått åka på resorna, tjänat pengarna, renoverat lägenheten, köpt bilen, träffat vännerna och förändrat världen. Prickat av dröm efter dröm - för att jag tränar.

Jag vet för att jag jobbar med och har lärt mig av flera av de mest framgångsrika människorna i världen. Miljardärer, idrottsstjärnor, artister och superentreprenörer. De är precis som du. De känner rädsla, tvivel och förvirring. De har ursäkter men gör det ändå.

Allt du värdesätter i ditt liv idag har kommit till dig genom att det en gång var läskigt eller obekvämt och allt du kommer att älska med ditt liv i framtiden kommer att komma till dig genom att du utmanar dig själv idag. Det kommer aldrig bli lättare för att du väntar.

Jag vet ingenting om dina drömmar men jag vet att du kan göra allt du bestämmer dig för. Det finns ingen dröm som är för stor och inget hinder som du inte kan bryta igenom.

Det är nu du står här, det är nu du har möjligheten. Det är nu du ska köra. Kasta dig ut. Känna den där jävla rädslan och ta första steget mot dina drömmar.

Du måste utmana dig själv. Mod är en muskel som växer genom träning. Det är idag du förändrar världen. Din värld.

Ge dina ursäkter fingret och dina drömmar en high five.

Fuck your fears, mitt namn är Johannes Hansen.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill