"Ditt rykte går alltid före dig"

Hur ser ditt professionella rykte ut? Det är viktigare än du tror.

Kommunicera | Ledarskap | HR | Karriär | ARTIKEL | MAJ 2015

Per Frykman, Reputation, Rykte, Kommunikation

Per Frykman, Reputation, Rykte, Kommunikation

Ditt professionella rykte är på många sätt det viktigaste du har i karriären. Trots det är få människor medvetna om hur deras eget rykte ser ut och hur de själva kan utveckla det.
Per Frykman driver företaget Your Professional Reputation tillsammans med Karin Sandin och samarbetspartners. Han menar att fler borde tänka på hur deras rykte påverkar deras professionella liv, vare sig du är anställd eller entreprenör. "Ditt rykte går ju alltid före dig", säger han till Motivation.se.

Ditt professionella rykte är avgörande för vilket förtroende andra människor känner för dig. Arbetsgivare, kollegor, kunder och investerare fattar hela tiden olika beslut om dig som är baserade på ditt rykte. Ska du få det där chefsjobbet eller inte? Är det värt att anlita dig som konsult? Kan du ta ansvar för det här projektet?

Visst har ditt CV och dina formella meriter en viss betydelse, men det är ditt professionella rykte som till syvende och sist avgör hur väl du lyckas i ditt yrkesliv. Det menar Per Frykman, som driver företaget Your Professional Reputation.

Han har 20 års erfarenhet av karriärrådgivning, och har under de senaste tio åren lagt fokus på det professionella ryktet och dess enorma betydelse för en människas karriärutveckling.

- Det professionella ryktet handlar egentligen om allt som inte står i ditt CV. Det finns cirka 25-30 mjukvarufaktorer som är väldigt viktiga; det är framför allt dessa som skapar resultat. Det vi gör är att vi hjälper människor att på ett trovärdigt sätt sätta ord på det. Vi skapar en resumé över ditt professionella rykte som är baserad på att 15 personer som du har jobbat med får svara på 7 öppna frågor om dig - en Reputation Resume, säger Per Frykman.

Svårt att veta

De flesta beslut som berör dig fattas när du inte är närvarande. Då är istället ditt rykte närvarande, som en osynlig stand-in för dig - det är därför den här aspekten av karriärutvekling är så viktig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Att veta hur ens professionella rykte ser ut kan dock vara svårt.

- Nästan alla människor vi pratar med håller med om hur avgörande det här är. Men väldigt få känner till hur deras eget professionella rykte ser ut. Det är där vi kommer in i bilden. Vi tittar på hur man kan utveckla sitt rykte och använda det för att marknadsföra sig själv, säger Per Frykman.

Your Professional Reputation hjälper folk att utveckla sitt rykte i tre steg. Första steget är att analysera hur ditt professionella rykte ser ut idag, bland annat genom den referenstagning som nämndes tidigare. Det andra steget är att fundera på vart du är på väg och vilka mål du har och hur du kan utveckla ditt professionella rykte.

- Många som kommer till oss är konsulter och entreprenörer, och för dem handlar det ofta om att de vill attrahera nya kunder. Andra som söker vår hjälp har som mål att byta jobb, och då handlar det om att hitta exakt det jobb de vill ha och marknadsföra sig mot det på ett nytt och effektivt sätt. Det är också många chefer och ledare som kommer till oss - en ledares rykte har stor betydelse för företagets marknadsvärde, säger Per Frykman.

Det tredje och sista steget i processen är att titta på hur du kan marknadsföra dig med hjälp av ditt professionella rykte, bland annat genom den resumé över ditt rykte som Per Frykmans företag hjälper dig att ta fram.

Beta-version av dig själv

I ett arbetsliv där allt fler arbetar som frilansar och på konsultbasis har det blivit viktigare än någonsin att att vårda sitt rykte och ta vara på dess möjligheter. Per Frykman tror på kontinuerlig utveckling - han menar att man bör lansera sig själv i en "Beta-version" som alltid kan uppdateras.

- Allt förändras mycket snabbt i dagens arbetsliv. Expertis har aldrig föråldrats lika snabbt som det gör idag, därför måste man hela tiden vara beredd att förnya sig om man vill hänga med i svängarna, säger Per Frykman, och fortsätter:

- Ditt rykte går ju alltid före dig. Det är viktigt att vara medveten om hur stor inverkan det har. Mitt främsta råd är att man alltid ska vara medveten om att allt man gör påverkar ens rykte, du bygger ditt eget rykte varje dag, avslutar han.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • HR
 • Karriär

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill