En klippa i stormen

Sofi Franzén, Eventyr, är Årets VD 2018 i kategorin Små företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2018

Sofi Franzén

Sofi Franzén

Sofi Franzén är vd för eventbolaget Eventyr som har vunnit viktiga marknadsandelar och uppnått fantastiska resultat under hennes ledning. Som ledare är hon effektiv och nyfiken på medarbetarnas drivkrafter – men framför allt tycker hon att det är viktigt att vara tydlig i sitt ledarskap, så att medarbetarna vet vad som förväntas av dem. Sofi har också ett stort samhällsengagemang, och brinner bland annat för ungt entreprenörskap. Nu har hon utsetts till Årets VD 2018 i kategorin små företag.

Med Sofi Franzén som vd har eventbolaget Eventyr sett omsättning och lönsamhet öka under flera år. Företaget har vunnit stora marknadsandelar och byggt upp en sund och välmående företagskultur, samtidigt som Sofi tillsammans med sina kollegor också har genomdrivit en del viktiga förändringar i verksamheten.

Det hårda arbetet har gett resultat, och nu har Sofi Franzén utsetts till Årets VD 2018 i kategorin Små företag.

– Det känns jätteroligt, verkligen! Det är tredje gången jag är finalist, så det var roligt att få vinna den här gången. Det känns som ett bevis för att man gör rätt saker – att både jag som ledare och vi som företag har rätt utveckling, säger Sofi Franzén.

Förändringsvilja och målfokus i stormen

Sofi har beskrivits som en öppen och tillgänglig ledare, som sprider värme och uppfattas som en ”klippa i stormen”. Hennes ledarstil har haft stor betydelse för företagets framgångar de senaste åren.

– Jag skulle beskriva mig själv som nyfiken, tydlig och effektiv. Jag vill framåt och är väldigt driven, men är också väldigt mån om att få med mig medarbetarna, och är nyfiken på deras drivkrafter. Sedan skulle jag också säga att jag är målinriktad och villig till förändring, jag strävar hela tiden efter att utveckla mig själv och hela organisationen, säger Sofi Franzén.

Just förändringsviljan, tillsammans med ett starkt målfokus och en förmåga att lyssna på medarbetarna, har varit av avgörande vikt för Eventyrs goda resultat.

– Hemligheten bakom våra framgångar är ett idogt arbete, både långsiktigt och kortsiktigt, där personalen varit med och tagit fram planer på förändringar. Vi har ju tagit ett nytt grepp i form av en treårsplan, och arbetat fram en tydligare vision samt ett nytt strategiskt arbetssätt. Vi har också förädlat verksamheten med en ny ledningsgrupp. Så det är en kombination av långt och idogt arbete och ett nytag, säger Sofi Franzén

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

"Jag märker att medarbetarna mår bättre när man är tydlig."

– Sofie Franzén

Tydligt ledarskap motverkar ohälsa

För att nå framgång måste man också ha motiverade och engagerade medarbetare, understryker hon. Det gäller inte minst i eventbranschen, där verksamheten i mångt och mycket handlar om att skapa en trivsam och inspirerande miljö för kunden. Då är det förstås extra viktigt att de egna medarbetarna trivs och mår bra. Eventyr satsar därför väldigt mycket på medarbetarengagemang och att skapa en positiv företagskultur.

– Dels är vi väldigt noggranna med rekryteringsprocessen, och tydliga med vad vi förväntar oss av våra medarbetare. Sedan har vi en kultur där vi jobbar tillsammans och pratar väldigt mycket om laget. Vi är duktiga på att fira och lyfta upp framgångar – men även misslyckanden, det måste man också våga prata om, säger Sofi Franzén.

Hon understryker också vikten av att försöka skapa förutsättningar för att medarbetarna ska hitta rätt balans mellan arbete och fritid. De ska veta vad som förväntas av dem och att arbetet går att göra under ordinarie arbetstid. Här är återigen tydligheten ett nyckelord, som återkommer flera gånger i vårt samtal.

– Ja, jag brinner väldigt mycket för att man ska försöka vara så tydlig som möjligt i sitt ledarskap. Jag vill skapa en företagskultur där medarbetarna är nöjda, och då är det väldigt viktigt att de vet vad som förväntas av dem. Vi är lite dåliga på det i Sverige, och det leder till stress och ohälsa. Jag märker att medarbetarna mår bättre när man är tydlig.

Brinner för ungt entreprenörskap

En annan viktig del i Sofi Franzéns ledarskap, och i hela Eventyrs verksamhet, är hållbarhet och samhällsansvar. Företaget jobbar aktivt för att ta sitt klimatansvar, och är också engagerade i olika CSR-aktiviteter.

– Dels så har vi tagit ett beslut om att vi vill arbeta klimatsmart, bland annat genom att vi klimatkompenserar vårt kontor. Vi har också ett erbjudande där kunden kan välja ett grönt event, säger Sofi Franzén, och fortsätter: 

– Utöver det så tar vi också ett socialt ansvar, bland annat genom att vi arbetar med stiftelsen Friends, som jobbar proaktivt för att motverka mobbing. Vårt synsätt är att företagskulturen börjar redan på skolgården, för redan där formas framtidens medarbetare och deras värderingar.

Sofi Franzén har dessutom ett personligt engagemang för ungt entreprenörskap, vilket är ett sätt att ta ansvar för framtidens samhälle – och erbjuda en hjälp som hon själv hade velat ha när hon var ung.

– Jag har dels varit mentor för unga entreprenörer, dels suttit i juryn för Ung Företagsamhet. Jag var bland annat på SM i Ung Företagsamhet i våras och träffade massor av spännande UF-företag. Jag gör det för att uppmuntra dem, samtidigt som det är väldigt inspirerande även för mig. Jag önskar att jag själv hade fått den hjälpen när jag var ung, det hade gjort resan lättare, säger Eventyrs vd.

När hon nu har utsetts till Årets VD 2018 får hon kanske ännu större möjligheter att påverka inom de frågor som hon brinner för. Utmärkelsen har väckt stor uppmärksamhet, berättar hon.

– Jag har fått jättemycket respons, och det har fått en otrolig spridning i sociala medier. Det är bland annat många kunder som har uppmärksammat det här och gratulerat. Och det som är extra roligt är ju att hela personalen kan känna stolthet över det här, de har varit med och byggt företaget och är delaktiga i den här framgången, säger Sofi Franzén.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Sofi Franzén utsågs till Årets VD 2018 i kategorin små företag med följande motivering:

Med en ovanlig förmåga att se individen, bygga tillit och skapa gemenskap är Årets VD i kategorin Små företag en ledare som med eget exempel visar hur företagskulturen kan efterlevas.

Genom tillgänglighet, tydliga förväntningar och ett coachande förhållningssätt hjälper pristagaren sina medarbetare att själva hitta rätt på vägen mot nästa mål, vare sig resan sker tillsammans eller en och en. 

Årets VD bygger framgång med hjälp av nyfikenhet, värme och en genuin förmåga att förstå den enskilda människans drivkrafter.

Mer om Årets VD här

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill