Fem sätt att vara en uppmuntrande ledare

Gör ett avtryck för dina medarbetare.

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2011

Fem sätt att vara en uppmuntrande ledare

Fem sätt att vara en uppmuntrande ledare

Under 13 säsonger, tillbringade Tony Dungy söndagsmorgnarna med att ge stjärnspelare i NFL peptalks inför deras matcher. Efter två år i pension, ger han fortfarande inspirerande föredrag regelbundet, men hans publik har ändrats drastiskt. Istället för ett omklädningsrum fullt av framgångsrika idrottare, talar Dungy nu på caféer fullsatta med brottslingar på olika anstalter.

Varför skulle Tony Dungy tacka nej till 30 miljoner per år som framgångsrik coach i NFL för att istället träffa samlingar av brottslingar? För honom är det enkelt: han tror på kraften av uppmuntran. Han vet hur viktigt det är för människor att ha en ledare som håller på dem och förmedlar hopp och mod under prövande tider.

För intagna kan ett fängelse vara en deprimerande och hopplös plats. Förutom isolering och förlust av frihet, ges de flesta intagna små chanser att lyckas i livet efter deras frigivning. Statistiken visar att uppemot 60% kommer att återvända till fängelset, och en av tre redan inom tre år efter frigivningen. Coach Dungy klev in i en dyster värld bland de intagna för att leverera ett fast, men optimistiskt budskap om hur de kan komma tillbaka på rätt spår. Hans ord ger inte bara dessa fångar en plan för att lyckas i livet, utan lika viktigt är att de ger välbehövlig inspiration och uppmuntran.

Du behöver inte besöka ett fängelse för att möta människor som känner sig obetydliga, inlåsta eller rädda för framtiden. Dessa känslor är vanligare än vi tror. Oavsett var du arbetar, så längtar människor efter att stärkas och bli upplyfta av ett uppmuntrande ord. Som ledare är du i en bra position för att ge andra det uppsving de behöver för att kunna ge sitt allra bästa. Här är fem beteenden som gör dig till en uppmuntrare där du arbetar:

Fem sätt att vara en uppmuntrande ledare
 

1) Vaksamhet

Uppmuntran väger tyngre när den är specifik. Var vaksam på människor runt omkring dig på jobbet. Inom vilka områden gör de framsteg? När har du sett dem göra exemplariska insatser? Notera på vilket sätt de sticker ut och använd dina observationer för att uppmuntra dem.

2) Ord

Alla uppskattar uppmuntrande ord och beröm, speciellt när det ges offentligt. Som ledare kan du använda tillfällen som personalmöten eller när teamet är samlat, till att lyfta fram goda prestationer och resultat som dina medarbetare bidragit till. Dina uppmuntrande ord kommer att förstärka bra beteende och kommunicera värde och uppskattning till dem du leder.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

3) Skrift

Att muntligt utrycka uppmuntran är kraftfullt, men temporärt. Skrivna ord av uppmuntran blir ihågkomna av mottagaren långt efter det att författaren har glömt dem. Människor kan referera tillbaks till ett uppmuntrande kort eller en notering om och om igen, och bli upplyfta varje gång de läser det.

4) Pengar

När så är möjligt bör ledare även ge ekonomisk belöning för utmärkta prestationer. Dock är penningsumman som är kopplad till en belöning inte dess enda värdemätare. Som ledare, var kreativ i att hitta sätt att ge gåvor av uppmuntran som har mening och betydelse för dem du leder. Kanske är det en extra ledig dag, en förlängd lunch eller en minnessak. Hur som helst, ha för avsikt att ge något av värde som ett sätt att uppmuntra dem som gör ett bra jobb.

5) Att vinna

Ibland är det bästa sättet att vara en uppmuntrare att föregå med gott exempel. Människor hämtar styrka från att se dig hålla ut genom motgångar, och de påverkas av att se dig göra uppoffringar för att främja din vision. När du vinner genom att göra saker på rätt sätt, lämnar dina segrar ett intryck på din omgivning.

Sammanfattning

Tony Dungy gör ett avtryck med sitt liv genom att använda sin prestige för att uppmuntra andra. Som ledare är det klokt att efterlikna och modellera hans engagemang för uppmuntran. Avslutningsvis, här är ett utdrag från Coach Dungy´s bok, Uncommon, i vilken han uppmanar läsarna att vara aktiva som uppmuntrare:

"När var den senaste gången du uppmuntrade någon annan? Oavsett var du befinner dig på ditt livs resa, kan du börja idag med att vara mycket medveten om att lämna spår av positiva minnesbilder för dem du har omkring dig. Minnen de kommer hålla fast vid när de tvingas möta hårda tider  i sitt liv. Minnen som kommer att dra dem närmare dig och bekräfta sitt värde för dig och sig själva."

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill