Spelar du bara matcher?

Anna Bellman: "Näringslivet och elitidrotten har så många likheter, men ledare inom näringslivet glömmer bort det elitidrottarna ägnar sig mest åt - träningarna."

Kommunicera | Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2016

Spelar du bara matcher?, Anna Bellman

Spelar du bara matcher?, Anna Bellman

Det finns många likheter mellan att vara ledare och elitidrottare - det finns som ledare mycket att lära av idrotten. Men det finns också en stor skillnad i hur idrottare och ledare prioriterar. Medan träning är basfundamentet i all idrott ser vi som ledare oftast inte vitsen i träningarna alls utan går direkt på match - och förväntar oss ändå minst medaljplats. Detta märks tydligt när ledare ska kommunicera och försöka övertyga.

Hösten är här och för de flesta av oss är det dags att komma upp i full fart och leverans igen. Men allt för ofta ger man sig inte möjlighet att stanna upp och göra de nödvändiga förberedelserna inför ett viktigt framträdande eller ett viktigt möte, utan går direkt på ”match”.

I OS tog Sverige några fina medaljer. Men det var några stora medaljhopp som inte tog sig till Rio. Som det stora triathlethoppet Javier Gómez Noya, spanjoren som tidigare vunnit fem VM-guld och ett OS-silver. Han har efter en cykelolycka inte hunnit komma tillbaka i form. ”Tyvärr har detta tvingat mig att dra mig ur från att tävla i Rio. Jag måste vara realistisk, det finns ingen tid att förbereda sig på och hinna bli klar till att stå på startlinjen", skriver han på sitt Twitterkonto.

Han valde att stå över för att han inte hunnit förbereda sig tillräckligt. Hade det kunnat hända i ett affärssammanhang?

En av mina samtalspartners som jag träffar regelbundet för att bolla affärsstrategier är en före detta elitidrottsman. Han var ishockeyspelare när det begav sig och gjorde bland annat det första målet i Globen när den arenan var ny 1989. Idag coachar han företag och individer som vill bli bättre på förändringar, omställningar och att nå sina mål.

Och varje gång vi pratar poängterar han samma sak. Att näringslivet och elitidrotten har så många likheter, men att ledare inom näringslivet glömmer bort det elitidrottarna ägnar sig mest åt - träningarna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

”Man kan vinna en match på tur och talang, men man kan aldrig vinna en hel serie”.

Inom elitidrotten är det träning, träning, träning, träning, match. Träning, träning, träning, träning, match. Minoriteten av all tid läggs på skarpt genomförande, medan vi som befinner oss i näringslivet tror att vi kan spela match hela tiden, att vi kan briljera utan att träna något alls.

Jag möter det här ofta i mina möten med människor som ska framföra något på en scen, oavsett om scenen och publiken är stor eller liten. Många, för att inte säga de flesta, tycker att det är så svårt att ta sig tid att träna. Jag känner igen det. Det är så lätt att prioritera andra saker som ger mig ”tillåtelse” att strunta i förberedelserna. Jag har ju så mycket annat att göra, det finns inte tid…

Men den där känslan av total seger och triumf - när du kände att du gjort något riktigt, riktigt bra - när fick du den? När du sköt från höften eller när du hade förberett dig till tänderna?

Känslan av att verkligen förbereda sig, leverera och sedan uppnå och överträffa det resultat man satt upp - den känslan är obeskrivlig. Men om den bara inträffar ibland, om ens då, ger du dig då möjlighet att komma dit? Visst, Zlatan fortsätter att briljera och imponera i match efter match, men hur mycket tid lägger han på träning? Varje dag?

Visst kan man lyckas utan förberedelser. Visst kan man vinna en enstaka match.

Men om du vill vinna en hel serie inom det du håller på med, då behöver du fokusera på dina förberedelser.

Hela tiden.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill