Forskare: Därför är det svårt att minnas namn

Lär dig knepen för att bli bättre på att komma ihåg vad folk heter.

Kommunicera | ARTIKEL | NOV 2020

Det är betydligt lättare att minnas vad någon har för arbete än vad de heter.

Det är betydligt lättare att minnas vad någon har för arbete än vad de heter.

Det är viktigt, inte minst för en chef, att ha koll på vad medarbetare heter. Annars riskerar du att uppfattas som oengagerad. Men det är svårt att komma ihåg namn. Varför är det svårare att minnas än andra saker? Hjärnforskare och psykologer har svar.

Det mest grundläggande skälet till att det är svårt att minnas namn är att hjärnan inte är byggd för att minnas dem menar flera forskare. Säg att du träffar en person på ett event, som du aldrig sett tidigare och kanske aldrig kommer att träffa igen. Med ett glatt leende presenterar han sig som Axel Smed, och försvinner i folkhavet.

Han är nu inte mer än en liten informationsbit som flyter fritt i ditt korttidsminne. Hjärnan lär sig nya saker genom att associera och koppla ny information till redan existerande kunskap och du vet ingenting om honom annat än namnet och det är ett ord, ett ljud, praktiskt taget likvärdigt med en anonym sifferkombination. Det är jobbigt att minnas.

Om han däremot hade gett sitt namn och sagt att han var smed eller bagare, hade du med största sannolikhet enkelt kommit ihåg hans yrke. Det är betydligt lättare att minnas vad någon har för arbete än vad de heter. Forskning förklarar det med den så kallade Baker-baker-paradoxen. Någon presenterar sig som John Baker, och det kan vara snabbt glömt. Någon annan säger att han är en ”baker” (bagare).  Det är lätt att minnas.

Våra minnen består av nätverk av hjärnceller, som aktiveras när du säger bagare. Du får mängder av associationer: bröd, bullar, deg, lukter… Därför kan vi komma från ett möte, ett event eller liknande och enkelt minnas att vi träffade två ingenjörer, en bagare och en smed. Men vad hette de? 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Enkla knep för att minnas namn

Ett sätt att minnas är att koppla namnen till dina personliga minnen och referenser. Du kanske har en släkting som heter Axel. Då kan du tänka att Axel Smed heter samma sak som han. 

Upprepning är en annan väg. För varje upprepning skapar hjärncellerna starkare kopplingar. 

”Hej, Axel här, Axel Smed.”

”Jaha. Jag har en släkting som heter Axel.” 

”Trevligt att ses Axel.”  

I klassisk minnesteknik skapar du en story för att knyta ihop lösa informationsbitar till ett sammanhang. Storyn får gärna vara absurd och grotesk. Vi minns lättare sensationella uppgifter. Säg att Axel Smed är lärare. Fantisera om en man med ett blodigt bandage på axeln som hamrar bråkiga elever på sitt städ för att forma om dem. Då har du skapat en kontext till namnet som kopplar till flera delar av din hjärna. Låter det omständligt? Med lite träning minns du namn enkelt framöver. 

Ännu ett knep är ”loca-metoden” – loca som i location - även kallad platsmetoden. Den sägs ha blivit ett begrepp för 2 500 år sedan när Simonides, en grekisk poet, gick ut för att ta en nypa luft under en middag. Plötsligt rasade marmortaket ned över gästerna som var kvar inomhus och Simonides var den ende överlevande. Han kunde namnen på alla döda genom att minnas vilken placering de hade vid bordet. Lärare, konsulter, chefer utnyttjar ofta samma metod för att minnas namn på elever och deltagare. De ser var personer sitter och kopplar namnet till platsen. Öppna kontorslandskap med fri sittningar har inte gjort detta lättare, men i andra sammanhang funkar det. 

Självklart kan du också ta bilder och memorera. Jag jobbade tidigare på den amerikanska nyhetsbyrån AP, som då hade runt 2000 anställda på olika håll i världen. En av cheferna i New York var känd för att han kunde namnen på i princip alla anställda och ibland till och med namnen på deras barn. Det gav verkligen en känsla av samhörighet och att han brydde sig när han kom ut till kontoren och hälsade på. Vi var inte bara anonyma brickor i en internationell koncern. Kort sagt: Det är viktigt att minnas namn.

Så minns du namn

1. Associera namnet till något eller någon du känner till.

2. Upprepa namnet flera gånger.

3. Skapa en absurd liten story kring namnet. Och hjälp andra att komma ihåg ditt namn. En militär sade till min farfars farfar: ”Du har snabba fötter. Du får heta Rapp.”

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

 • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill