Från den yttre rymden till den inre

Jan Boström på Gaia Leadership: ”Utveckling är inte mer och mer av samma sak, det är att våga ta steget över i något nytt, utforska det okända och finna de möjligheter som döljer sig i utmaningen.”

Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2015

Vi människor bär en enorm skaparkraft inom oss, men för att den ska komma ut måste vi våga ta steget in i det nya. Det kräver att vi känner oss själva och den potential vi har. Teknisk utveckling är viktig – men mänsklig utveckling är viktigare. Kunskap om människan är därför den helt avgörande framgångsfaktorn för moderna företag.

”Mänskligheten bevittnar nu den största teknologiska explosionen som någonsin varit i en epok. En del av denna teknologiska explosion har utgjorts av rymdfärden, i synnerhet Apollo-programmet med vars hjälp människan för första gången satte sin fot på månen.

Vad jag gjorde-som en del av detta team var att representera en värld som bryter sig loss från gravitationens fjättrar och börjar utforska universum.

En nödvändig del i detta utforskande är att vi börjar se på oss själva på ett annorlunda sätt. Våra förfäder hade inte detta problem. Det sägs att vi uppfostrar våra barn för en värld som inte längre finns. Detta är absolut sant i den moderna tid vi befinner oss i med datorer, kärnvapen och rymdfärder. Vi har inlett en resa vars like mänskligheten aldrig har upplevt.

För mig är detta en avgörande vändpunkt. Vi människor på planeten Jorden måste möta utmaningen från framtiden och lära oss leva rikt, välmående, tryggt och tillfredställande i en tid som riskerar att överväldiga oss om vi inte kan se den i sitt rätta perspektiv.

Jag har märkt att människorna är alltmer bekymrade över vilken riktning världen rör sig, därför år det viktigt vad individen kan göra och vilken roll individen faktiskt spelar i formandet av världshändelserna. Det är på individen det hänger om vi ska kunna lösa världsproblemen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det är inte sant att individen är maktlös. Snarare tvärtom. Ska vi någonsin få fred och välstånd på jorden är det helt avgörande att individer från alla nationer och kulturer bryr sig om, engagerar sig och börjat fatta de riktiga besluten”.

Ovanstående är ett citat från Edgar Mitchell, 1966 deltog han i månfärden Apollo 14 tillsammans med Alan Shepard och Stuart A. Roosa. Efter Alan Shepard blev Edgar Mitchell den sjätte människan att gå på månen.

Med utgångspunkt i Edgar Mitchells utifrånperspektiv på jorden behöver vi titta in i framtiden, se dynamiken i samhället i en tidsålder av datorer och rymdflygningar – och fråga oss hur individer kan styra utvecklingen mot ett mer produktivt liv och möta framtiden med en bättre idé om tillvaron.

Kunskap om människan

Varje företags affärsidé återspeglar företagets idé om människan. Ingen kunskap har större kraft att påverka företagets utveckling än en fördjupad kunskap om vem människan är.

Företagen ställs inför allt större problem. En felaktig eller begränsad syn på människans möjligheter sätter definitiva gränser för företagens möjligheter att möta sina utmaningar.

Många av de idéer som gav det västerländska industrisamhället dess oerhörda dynamik är redan förverkligande, men förverkligande idéer är förbrukade idéer. De är tömda på sin kraft och blir till kryckor i stället för de hävstänger mot framtiden de en gång var.

Spränger gränserna

Utveckling är inte mer och mer av samma sak, det är att våga ta steget över i något nytt, utforska det okända och finna de möjligheter som döljer sig i utmaningen. Ur erfarenheten av det förflutna kan vi bygga en ny vision om och mening med vårt liv. En ny idé om vår verksamhet och oss själva. När vi har insikten spränger vi gränserna och det som tidigare var otänkbart blir levande verklighet.

Jag vill mana fram kreativitet och skaparkraft, intuition och nytänkande. Vi bär det alla inom oss, men först när vi blir medvetna om det kan vi bruka dess kraft och förmåga. Först när vi vågar ta steget in i det nya, möter vi den obegränsade människan, blir vi den hela människan. Då skapar vi levande företag i vår tid.

Det viktigaste förtaget är du själv. När du blir framgångsrik, blir framgången också företagets. Men det kräver att du bryter det mönster som hindrar dig att leva efter dina innersta önskningar.

Vilka är dom?

Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Jan Boström, Styrelseledamot

Jan är grundare och partner på Gaia Leadership. Han coachar företagsledare, generaler, myndighetschefer, professorer, politiker och ”high potentials” i näringslivet. Han arbetar internationellt med utveckling av ledningsgrupper i Kina, USA och Europa. Han leder också regeringskansliets utvecklingsprogram i ledarskap för myndighetschefer. Jan var en av grundarna av Gaia Leadership 1999.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill