"Det gäller att ha tillit till sig själv"

Veronica Olderin, VM-mästare i offshore racing: "Jag tror faktiskt att modiga kvinnor är tuffare än modiga män. Därför tycker jag att det ska vara fler kvinnor i ledarpositioner i svenskt näringsliv."

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | SEP 2015

Offshore racing

Offshore racing

Veronica Olderin är världsmästare i offshore racing. Det innebär att hon kör motorbåt i hög hastighet och ofta i hög sjö - och hon vinner. Hon är utan tvivel en modig människa, det tycker nog alla. Men hur ser hon på sitt eget mod, på vilket sätt är det en styrka och hur hänger ledarskap och mod ihop?

- Visst krävs det mod för att göra det jag gör, säger Veronica. Det finns många riskfaktorer i den här sporten och det är klart att det kan bli farligt. Då gäller det att ha tillit till sig själv. Men inte går jag omkring och tänker att jag är en modig människa, det är nog svårt att se sig själv på det sättet.

Däremot har Veronica alltid varit extremt tävlingsinriktad och fokuserad på att vinna och då kanske modet kommer av sig själv.

- Du tar första steget och gör något som är utanför det bekväma. Så märker du att det funkar och fortsätter. Mod ger mod, konstaterar Veronica.

Belöning och kickar

En drivkraft för Veronica är just att hon vill vinna. Det är det som gör att hon vågar köra så fort som krävs trots att det är tre meter höga vågor. Hon vill stå högst upp på pallen och vara vinnaren. Det är resultatet som är hennes belöning.

Efter en otäck krasch 2014 kändes det inte riktigt lika självklart direkt efteråt när hon skulle köra igen. Men hon klev över den känslan och fortsatte. I år vann hon och hennes teampartner Kristina Coleman VM-guld tillsammans.

- Det gäller att våga lita på sin förmåga, samtidigt som man hela tiden är på gränsen till vad som går att göra. Ibland kan hjärtat fara upp i halsgropen och jag drabbas av någon slags insikt om hur farligt det jag gör är. Men det stoppar mig inte.

Smittar mod av sig?

Veronica har inte nått sina tävlingsframgångar på egen hand, med sig i båten har hon Kristina. Det är hon som navigerar och sitter bakom Veronica som kör. De är helt beroende av varandra för att lyckas och deras mod bygger verkligen på tillit till varandras förmåga.

Veronica Olderin

Veronica Olderin

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Kristina kan inte påverka styrning eller fart och utan Kristina skulle Veronica lätt kunna gå på grund.

I ett sånt tajt samarbete smittar mod av sig.

- Ja, vi smittar av oss på varandra, berättar Veronica. I fyra år har vi kört ihop och vi peppar varandra om vi märker minsta tvekan hos den andra. En stor fördel med Kristina är också att hon är totalt orädd!

- Jag tror faktiskt att modiga kvinnor är tuffare än modiga män, säger Veronica och skrattar. Och det är därför jag tycker det ska vara fler kvinnor i ledarpositioner i svenskt näringsliv.

När Veronica inte ägnar sig åt sin sport, arbetar hon som Head of  Revenue Production Group åt en av sina sponsorer. Hon har ofta under sina år i arbetslivet haft ledarroller och trivs mycket bra i dem.

Mera kvinnor

Att vara modig som ledare kan ju innebära många olika saker, men en av Veronicas styrkor som ledare är att hon ser människors talanger och styrkor och vågar blanda grupper där alla är väldigt olika. Hon kan se de blyga och hjälpa till att lyfta dem.

Veronica arbetar också aktivt med ungdomar inom sporten och vill särskilt peppa unga tjejer att våga prova. För när tjejerna väl sitter i båten är de ofta bättre än killarna.

- För mig är det  ett medvetet val att bara tävla ihop med tjejer, just för att sporten är så mansdominerad.

Samma sak i arbetslivet, Veronica vill inspirera stora företag att ta in fler kvinnor i ledarpositioner och har som mål att själv en dag bli ledare i ett stort börsnoterat företag.

- Man kan inte vinna om man går i någons fotspår, man måste hitta sitt eget sätt, säger Veronica. Men självklart har jag inspirerats och stöttats av min familj. Pappa som tävlar själv, och min mamma och morfar som pushar och hjälper på alla möjliga sätt.

Mod och handlingskraft

Att våga göra saker, att visa handlingskraft - det är en del av det modiga.

Veronica berättar att hon kan vara mycket impulsiv och hon är bra på att sätta igång och få saker gjorda. Hon kanske inte alltid kommer på de där bästa idéerna, men hon är den som ser till att förverkliga dem.

Därför gäller det att hitta de människor som kompletterar, att jobba med de bästa idékläckarna.

- Jag är 27 år, men jag har hunnit göra ganska mycket, berättar Veronica. Jag har hunnit vara på många arbetsplatser för jag har inga problem att släppa taget och gå vidare när det är dags. Jag vill utvecklas hela tiden och när jag känner att jag gjort mitt, då vågar jag lämna vidare till andra och gå.

- Så för mig är mod lika med rörelse fortsätter hon. Som ledare vet jag att man ibland måste förändra arbetsgrupper, flytta runt människor för att få de ultimata arbetsgrupperna - det är inte alltid bekväma beslut, men nödvändiga. För att prestera väl måste alla trivas och ibland blir det grupperingar som inte fungerar.

Det modigaste du gjort?

- Det modigaste jag gjort var att våga hoppa av en utbildning och istället börja arbeta heltid. Det gav så mycket mer och jag har aldrig ångrat det beslutet. Det var både mitt modigaste och bästa beslut.

- Sen inom båtracing kanske mitt modigaste och samtidigt mest dumdristiga beslut var att sätta mig i båten dagen efter den svåra kraschen under VM 2014. Med tejpade revben var det mycket smärtsamt och mamma, som stod i publiken, var inte helt nöjd. Men hon visste också att jag var tvungen, det går inte att stoppa mig!

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill