Så blir du mer kreativ

Den mest underskattade kreativitetsfaktorn: Uthållighet.

HR | ARTIKEL | OKT 2015

Hur väcker man liv i sin kreativitet? Många av oss som jobbar med kreativt arbete brottas dagligen med den frågan – och inte sällan intalar vi oss uppgivet att det är meningslöst att försöka tvinga fram skaparkraften; antingen har man den eller så har man den inte. Forskningen visar emellertid att det är precis tvärtom. Uthållighet är en av de viktigaste och mest underskattade egenskaperna för att lyckas med kreativiteten.

Hur blir man kreativ? Den frågan har förstås många svar, men det finns en faktor som ofta underskattas när vi talar om kreativt arbete: Uthållighet.

Kreativ blir man genom att försöka och sedan försöka igen och igen. Den första idén som poppar upp i ditt huvud är nästan alltid den mest förutsägbara och konventionella. Den andra, tredje och fjärde idén är kanske lite bättre. De riktigt bra idéerna kräver dock envishet och hängivenhet – de dyker upp när du tycker att du egentligen redan har gått igenom alla alternativ. Förutsatt att du orkar hänga kvar så länge.

Bevisat i forskning

Uthållighetens och envishetens betydelse för kreativiteten har bevisats i forskning, bland annat i en studie av forskarna Brian Lucas och Loran Nordgren vid Northwestern University, skriver tidningen Psychology Today.

I studien ombads deltagarna att hitta på så många saker som möjligt att äta och dricka under en Thanksgiving-middag. På tio minuter lyckades den genomsnittliga deltagaren generera 21.79 middags-idéer. Frågan var nu: Hur många fler idéer skulle de komma på om de fick ytterligare tio minuter på sig?
Deltagarna gissade att de i genomsnitt skulle komma på 9.83 nya idéer. När de väl testade så landade dock genomsnittsresultat på 15.04 helt nya uppslag till middagsbjudningen.

Underskattad kreativitetsfaktor

Denna och liknande studier bevisar alltså inte bara att uthållighet ger resultat, utan också att vi ofta underskattar betydelsen av att envist försöka igen. Frågan är – gäller detta bara kreativt arbete, eller underskattar vi den egenskapen i alla sammanhang?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Att framhärda är förstås alltid bra – men forskningen talar för att denna arbetsmetod är extra underskattad och förbisedd när det gäller just kreativitet. Ytterligare studier – av samma forskare som ovan – har visat att vi kraftigt underskattar betydelsen av uthållighet i kreativt arbete, samtidigt som vi bara måttligt underskattar dess betydelse i icke-kreativa arbetsuppgifter.

Forskarna kunde också konstatera att envishet inte bara ledde till fler idéer, utan också till bättre och mer originella idéer. Om vissa människor är mer kreativa än andra så kan det alltså bero på att de helt enkelt försöker mer, oftare och längre än oss andra.

Att vara kreativ handlar om att vara dedikerad. Som konstnären Chuck Close sade: ”Inspiration is for amateurs – the rest of us just show up and get to work”.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill