Hjälp ditt team att acceptera förändring

Tio användbara metoder för att få medarbetarna med på tåget – en guide för att vända motstånd till samarbete.

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2015

Hjälp ditt team att acceptera förändring

Hjälp ditt team att acceptera förändring

I början av min karriär tog jag över en volontärorganisation som hade letts av samma man i 27 år. Jag respekterade den tidigare ledaren och beundrade en hel del av de saker som han gjorde. Men jag visste att jag var en annan sorts person och behövde göra vissa saker på mitt eget sätt. Jag insåg att organisationen hade fastnat på en platå och att jag var den nya killen som skulle frigöra den, och det skulle inte bli en lätt uppgift. Jag började omedelbart genomföra förändringar. Men inte alla i teamet var med ombord. Efter ungefär tre månader kom en volontärledare som hette Chuck och drog mig åt sidan och sa, "John, du har ändrat allt. Allt”. Han var ganska upprörd.

De flesta av oss är ”Chucks” när det gäller förändring: resistenta, nervösa... ibland även lite ilskna. Även om organisationen upplever en positiv tillväxt, gillade inte Chuck det nya sättet att göra affärer.

Alltför många ”Chucks” gör att vi får en mycket missnöjd arbetsplats.

Som ledare var jag tvungen att fundera ut hur man bygger en bro för att skapa kontakt med Chuck och andra som honom. Jag behövde vinna deras förtroende. Så jag planerade in en månatlig samling med hela organisationen och lovade att besvara alla frågor som kom upp.

Jag kommer aldrig att glömma det första mötet - en samling av hundratals obekväma personer (inklusive mig!). Jag satt på en hög pall och besvarade frågor i timmar. Jag hade inte alltid svar som de ville höra, men jag var ärlig. Jag höll dessa möten månad efter månad tills antalet personer som deltog minskade från hundratals ”Chucks” till ett par dussin.

Här är vad jag lärt mig: Oavsett din titel, kommer folk inte att följa dig om de inte litar på dig. Vare sig du tar över ett team eller arbetar med att genomföra en stor förändring, kan du räkna med att stöta på motstånd om du inte tar dig tid att etablera ett grundläggande förtroende hos människorna du leder.

Här är 10 sätt att vända motstånd till stöd och få alla att röra sig i rätt riktning:

1. Börja med medkänsla. Oavsett omständigheter: förändring är skrämmande och du representerar det skrämmande okända. Möt människor där de är. Om de motsätter sig dig eller dina initiativ - erbjud empati snarare än fientlighet. Ta inte deras reaktioner personligt; de är bara ett svar på en ovälkommen och plötslig förändring.

2. Lär känna ditt team. Det kommer att vara frestande att be folk att "komma över det" och sätta igång med förändringsarbetet omgående. Håll tillbaka den impulsen! Ingen tvekan om att du är angelägen om att se snabba resultat (och ditt jobb kan hänga på det), men det är bättre att starta långsamt och hitta en gemensam grund. Lär känna människorna i ditt team. Fråga dem om deras familjer, deras bakgrund och deras oro. Hitta möjligheter för att ha samtal mellan fyra ögon. Dessa stunder när du får möjlighet att knyta kontakt är de viktigaste under din arbetsdag. Om du inte anknyter kan du glömma att kunna hjälpa människor gå framåt.

3. Påverka påverkarna. Var uppmärksam den dynamik som finns i gruppen. Vilka är påverkare? Dessa människor håller i nycklarna till er framgång. Identifiera dem och lägg din energi på att lära känna dem, snabbt! Om du är en ny ledare har dessa etablerade gruppmedlemmar utan tvekan mer inflytande än du har. Värva deras medverkan. Några högljudda supportrar kan vara ovärderliga.

4. Hantera motståndet. Låtsas inte som att motståndet kommer att försvinna av sig självt. Lyft frågan och bjud in de missnöjda till bordet. Sätt din stolthet åt sidan och lyssna. Kom ihåg: det är inte personligt. Du kommer inte kunna hantera motståndet förrän du förstår människors reservationer och orsakerna till dem.

5. Kommunicera dina värderingar. Det är frestande att dra sig undan när du stöter på konflikter, men du måste göra det motsatta. Du måste kommunicera ännu mer. Leta efter sätt att visa dina värderingar när du beskriver din vision. Du vill försäkra människor om att dina metoder är positiva och visa att dina värderingar är i linje med deras. Det viktiga är att vara säker, positiv och konsekvent.

6. Lär dig av andra ledare. Hur skapar andra en vändning och övervinner motstånd? Hur gör de när de inleder en kulturell förändring? Leta brett och läs om ledare utanför din egen bransch. När det gäller ledarskap är det inte fel att lära från dem som har gått före dig.

7. Gå djärvt framåt. Var inte rädd för att göra misstag. (Tänk bara på att rätta till dem snabbare än du gör dem!) Stanna upp ofta och utvärdera dig själv, din process och dina framsteg och korrigera kursen om det behövs. Misstag är oundvikliga. Se till att hålla rörelsen framåt.

8. Prioritera och agera. I sin bok, The ONE Thing, erbjuder Gary Keller, en enkel ledarskapsformel som ger extraordinära resultat: Hitta just den sak du kan göra för att förenkla saker eller rent av göra dem onödiga. Identifiera den saken och prioritera den. Resten kommer att falla på plats.

9. Skapa segrar för organisationen. Underskatta aldrig kraften i tidiga segrar. De ger människor självförtroende att fortsätta framåt, trots att det är svårt att vrida fartyget. Att uppnå en tidig seger bygger laget. Det ger dig trovärdighet. Det motiverar människor och tystar kritikerna.

10. Utrusta ledare. Om du vill åstadkomma fortsatt förändring och börja bygga momentum, måste du börja utveckla och utrusta ledare. Det är en långsam och svår process, men det skapar varaktig förändring. Leta efter dina stjärnor och ge dem ditt fulla stöd.

När du kliver in i en ny ledarroll lever du på lånad tid. Alla ögon är riktade mot dig, och inte alla som tittar står på din sida. Detta är din chans att visa dig värdig din ledarposition. Avsätt tiden det tar för att utveckla relationer och skapa förtroende med alla ”Chucks”.

Snart kommer deras motstånd att vända till full fart framåt.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

  • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill