”Innovation börjar och slutar med ledarskapet”

Innovationsforskaren Annika Steiber: ”Människan är källan till innovation och måste skötas om så att den vill föra med sig sin kreativa sida varje dag till jobbet.”

Projektleda | Innovation | ARTIKEL | OKT 2014

Annika Steiber

Annika Steiber

Annika Steiber är nog främst känd som ”hon som fick komma in på Google”. Den 21 november föreläser hon på Projektnäring om att driva projekt i en snabbföränderlig och innovationsdriven värld, en utmaning som många projektledare känner igen från sin vardag. I sin forskning har Annika bland annat sett att ett visionärt, nytänkande och coachande ledarskap är en viktig faktor för Googles framgångar - vad kan vi lära oss av den kunskapen för att stärka våra innovationsprocesser i projekt? Motivation.se har ställt några frågor och en sak klarnar – ett innovativt tänkande sitter i företagskulturen.

 

Berätta lite om din bakgrund!

- Jag är civilingenjör från Chalmers där jag hade Industriell ekonomi som inriktning. Jag blev tidigt intresserad av ledarskap, organisationsfrågor och människor. Jag har en teknologiedoktors examen från Chalmers som jag tog i samband med att jag forskade i Silicon Valley, USA. Arbetat 18 år som chef i olika tillväxtbolag och är kanske mest känd som Dr Google och mitt unika projekt med Google där jag hade fokus på vad som driver deras innovationskraft. Därefter har jag arbetat som rådgivare, bland annat med Strategos Inc, ett bolag grundat av Gary Hamel 1995 med fokus på innovationsledning. Parallellt forskar jag på innovationsprocesser i samverkan mellan olika aktörer och arbetar som inspiratör i form av föreläsare.

Forskning kring innovation - hur står sig den svenska gentemot den som förs globalt? Det pratas om att vi ligger i framkant här i Sverige, men gör vi verkligen det?

- Forskning på innovation och förnyelseförmåga har länge gjorts i USA men under andra begrepp såsom Dynamic Capabilities och Open Innovation etc. Fortfarande är det framför allt amerikaner som ligger långt framme i spännande nya tankar. Det finns dock en del svenska forskare som börjar ta plats, Linus Dahlander är en som citeras av ledare såsom Henry Chesbrough. Det finns också forskare som Bengt Åke Lundvall och Charles Edquist som har gjort sig ett namn inom området för nationella innovationssystem (NIS). Sedan har du ju Anders Richtnér, Sofia Börjesson och Klas Magnusson som stora namn inom innovationsområdet.

På vilka sätt är ledarskapet viktigt i en organisation som vill öka och förbättra sin innovationstakt? Vilken typ av företagskultur kan du se som gynnsam om man vill jobba med de här frågorna?

- Innovation börjar och slutar med ledarskapet och att innovationstänket finns inbyggt i företagets DNA - i kulturen och strukturen samt i processerna. Kultur som främjar innovation är en kultur som betonar att tänka nytt, lösa olösta svåra problem, är risktagande, öppen och transparent och ödmjuk nog för att vara öppen för andras idéer och ständigt utveckling framåt.

Har du några tankar kring kulturell mångfald, jämställdhet och innovation - finns det ett samband?

- Kreativitet mår bra av mångfald men samtidigt krävs en viss gemensam bas, tex datakunskap om du skall lösa ett svårt mjukvaruproblem. Innovation är en lösning som implementerats vilket också kräver förmåga till execution. Här kan vissa vara bättre på den kreativa delen och andra bättre på genomförandedelen. Båda behövs vilket också är anledningen till att man inte bör belöna en person för en innovation.

Hur viktig är människan när det kommer till innovation? Tankar som aldrig fångas upp leder ingenstans, men å andra sidan kvävs kreativa tankar av för mycket styrning. Har du några kommentarer kring hur man hittar den balansen?

- Människan är källan till innovation och måste skötas om så den vill föra med sig sin kreativa sida varje dag till jobbet. Det måste sedan finnas processer att ta hand om dessa idéer, tex kanske i form av mjukvara där tester kan köras på en ny idé. Det är också viktigt att det finns strukturer internt så testad lösning sedan kan tas emot, få fler resurser och kommersialieras.

Hur tror du att innovationstakten och synen på innovation kommer att se ut i framtiden?

- Vi kommer sluta att prata om innovation eftersom ständig förnyelse blir en självklarhet. När företag efter många lärcykler har lärt sig det nya sättet att verka kommer det vi pratar om idag vara självklarheter.

Du är rådgivare till ett stort innovationsnätverk - vilka frågor är det som kommer upp och som är de största utmaningarna idag?

- Vi har lämnat stadiet vad är innovation och varför innovation till hur få till en systemisk förmåga till innovation. Detta är bra för enskilda företaget och Sverige då denna förmåga är en affärskritisk punkt idag.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Projektleda
 • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Projektleda
 • Innovation

Dela:

Om Projektnäring

Projektnäring är en mötesplats för alla som vill vidareutvecklas inom professionellt projektarbete och nätverka med andra projektproffs. I höst äger Projektnäring rum den 22 november.

Läs mer om Projektnäring här.

 

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill