Jämställdhet och jämlikhet är framtiden - nu gör vi det bästa av alla tre

BLOGG | JAN 2016

Nu kommer vi skriva konstiga sexor i våra årtal i några månader när vi försöker revidera våra femmor och ännu ett år har gått till historien. Men vad lärde vi oss 2015? Vad hände när det kommer till jämställdhet?

Nu kommer vi skriva konstiga sexor i våra årtal i några månader när vi försöker revidera våra femmor och ännu ett år har gått till historien. Men vad lärde vi oss 2015? Vad hände när det kommer till jämställdhet?

I oktober lämnade Jämställdhetsutredningen över sitt betänkande ”Mål och myndighet – en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken” (SOU 2015:86) till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Där en av slutsatserna var att det går alldeles för långsamt på jämställdhetsfronten.

Diskrimineringslagen förändrades och arbetsgivare fick utmaningen att arbeta med att röja undan hinder för tillgänglighet. 

Guldvågenpriset, en tävling i jämställdhet för kommunikationsbranschen såg dagens ljus efter initiativ från Sophie Lokko och Ellinor Ekström. Två unga kvinnor som själva arbetar i och har upplevt ojämställdheten i branschen. Redan första året hade Guldvågen en fantastiskt tung jury och intresset var stort. Vinnarna 2015 var Åkestam Holst , grattis!

Branschorganisationen Nätverket Genusföretagarna bytte namn till Mångfaldsföretagarna och hoppas organisera ännu fler företagare med mångfald, jämlikhet, jämställdhet, genus, funktion eller normkritik som bärande idé i sitt företag. Det går att söka kompetens inom de flesta områden på detta fält via hemsidan. Det är ytterligare ett steg mot en mogen och professionell bransch. Hjälp finns att få!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

På tal om könsuppdelad statistik så släpptes också handboken Räkna med jämlikhet som tar sig an utmaningen att lägga till jämlikhet till jämställdheten så att säga.

Det bestämdes att universitet och högskolor ska få fem miljoner årligen för att arbeta med jämställdhet då 60 procent av högskolestudenterna är kvinnor men bara 25 procent av professorerna är detsamma. Och ökningstakten har avstannat. Det finns också stora löneskillnader inom högskolevärlden som inte går att förklara på annat sätt än att det är kön som avgör.

Boken Föräldraprenör kom ut för att ge perspektiv och förslag på hur det går att lösa livspusslet som företagare och småbarnsförälder. Detta har en tydlig jämställdhetskoppling då kvinnor i större utsträckning säger att de startar eget för att kunna vara mer med barnen och män i större utsträckning säger att de inte kan vara med barnen för att de är egenföretagare. Ett fenomen, två förklaringar beroende på vilket kön den som förklarar har.

I samhällsdebatten så pratade vi om samtycke, våldtäktskultur och de många friande våldtäktsdomar där förövaren ”inte förstod att hon menade nej med sitt nej”.

Ibland är det lätt att känna att det inte händer något, eller som jämställdhetsutredningen tycka att det går för långsamt, men det händer massor om vi bara tittar! E

tt exempel är att intersektionalitet (hur olika maktpositioner samverkar) börjar bli ett vedertaget begrepp även utanför akademin och på riktigt påverka hur vi ser på positioner och möjligheter. Alla män har inte samma förutsättningar, även bakgrund, språk, ålder och ibland kanske till och med frisyr påverkar en individs möjligheter i en specifik situation. Detta tar intersektionalitetsperspektivet fasta på.

Det känns alltid så peppigt att börja året med att summera förra, jag hinner glömma allt bra som sker. Nu går jag in i det här året stärkt av alla resultat som gjorts, alla steg som tagits, och kliver ett eller några steg närmre ett jämställt och jämlikt samhälle.

Oavsett om vi tar två steg fram och ett steg bak emellanåt så kan vi inte stoppa idéer som slagit rot i människor.

Jämställdhet och jämlikhet är framtiden, nu gör vi det bästa av alla tre!

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill